Η Δημόσια Πρόταση για την Coca Cola και το ΧΑ

Πολλά αρνητικά και λιγοστά θετικά μηνύματα στέλνει η απόφαση της διοίκησης της Coca Cola Hellenic να πάρει των… ομματιών της από το Χ.Α. για να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Η Δημόσια Πρόταση για την Coca Cola και το ΧΑ
Πολλά αρνητικά και λιγοστά θετικά μηνύματα στέλνει η Δημόσια Πρόταση για την Coca Cola, που έχει ως στόχο την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και την έξοδο από  το Χ.Α. (σ.σ.: η εταιρεία δηλώνει ότι θα επιδιώξει σε δεύτερη φάση την εισαγωγή στη Σοφοκλέους υπό την αίρεση της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων).

Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, θα επιδιωχθεί πρακτικά η τριπλή παρουσία στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και των Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο από ελληνικό πολυεθνικό όμιλο και γι' αυτό οι άνθρωποι της 3E είναι σε διαρκή επικοινωνία με τη διοίκηση του Χ.Α. και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, με την ενέργειά του αυτή ο όμιλος θα αναβαθμιστεί από την κατηγορία standard στην ανώτατη premium, που επιτρέπει αυτόματα την ένταξή του στον λονδρέζικο FTSE 100.

Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη ελληνική πολυεθνική που ετοιμάζεται να ενταχθεί στον FTSE 100, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την περαιτέρω ισχυροποίηση και χρηματιστηριακά του ονόματός του.

Εκτιμούν δε στον όμιλο πως η είδηση της παρουσίας μιας ελληνικής πολυεθνικής στο σημαντικότερο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα λειτουργήσει υπέρ του ελληνικού brand name.

Σε κάθε περίπτωση, επιμέρους λεπτομέρειες που αφορούν τη στάθμιση των νέων μετοχών αλλά και τεχνικά ζητήματα θα αποσαφηνιστούν στη συνέχεια.

Μιλάμε για τον πρώτο, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, όμιλο του Χρηματιστηρίου Αθηνών που με βάση την τρέχουσα διόρθωση κατά 6,20% αποτιμάται στα 5,66 δισ. ευρώ.

Όταν τα ΕΛΠΕ έχουν χρηματιστηριακή αξία 2,3 δισ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 1,36 δισ. ευρώ, έναντι 1,96 δισ. ευρώ της Εθνικής.

Πολλές οι συνέπειες για το Χ.Α., καθώς με βάση την τρέχουσα αποτίμηση του ομίλου η στάθμιση στη διακύμανση του Γενικού Δείκτη υπολογίζεται στο 23%.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη (επικεφαλής ανάλυσης της BETA ΑΧΕΠΕΥ), εξίσου σημαντική είναι η στάθμιση και στον δείκτη FTSE-20 με 17,6%. Όταν της Εθνικής διαμορφώνεται στο 14,6% και στο 3,5% περίπου της υπό απορρόφηση Eurobank.

Ο Μάνος Χατζηδάκης εκτιμά πως με την υποχρεωτική αναθεώρηση της στάθμισης των δεικτών και βεβαίως της σύνθεσής τους θα δοθεί περισσότερο βάρος σε ομίλους και επιχειρήσεις που σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ελέγχονται από το Δημόσιο.

Φοβάται δηλαδή ενδεχόμενη κρατικοποίηση του Χ.Α., εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε τους τραπεζικούς ομίλους.

Όμως, πέραν του χρηματιστηριακού περίγυρου, τα πλήγματα είναι πολλά και για το ίδιο το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί έρχεται μόλις  λίγες μέρες μετά την κίνηση της ΦΑΓΕ, ενώ δίνει τροφή σε κάθε λογής σενάρια για ανάλογες ενέργειες από εξίσου μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους.

Επί της ουσίας, το μήνυμα που στέλνεται σε αυτήν την κρίσιμη φάση στις διεθνείς αγορές είναι πως το ελληνικό κράτος οδηγεί (δικαιολογημένα ή όχι είναι ένα άλλο θέμα) στην αποχώρηση επιχειρήσεων από την ελληνική αγορά, στη μεταφορά της έδρας τους και στην αλλαγή της παραγωγικής τους δομής και βάσης.

Το χειρότερο, όμως, όπως σημείωνε έμπειρος παράγων ιστορικού βιομηχανικού ομίλου, είναι η ανησυχία που δημιουργείται στον επιχειρηματικό κόσμο για το τι θα ακολουθήσει.

Σημείωνε δε χαρακτηριστικά πως μέσα σε 15 λεπτά είχε γίνει δέκτης πέντε τηλεφωνημάτων από άλλους επιχειρηματίες και δημοσιογράφους αλλά και από μέλος του Δ.Σ. της ΕΧΑΕ για το αν αληθεύουν πληροφορίες πως θα είναι ο επόμενος.

Αυτά και όλα τα συμπαρομαρτούντα της συγκεκριμένης εξέλιξης θα πρέπει να εξεταστούν επιτέλους με σοβαρότητα από τους καθ’ ύλην αρμοδίους και υπευθύνους.

Επιχειρώντας να διακρίνουμε τα λιγοστά θετικά αυτής της εξέλιξης, θα πρέπει να αναφερθούμε στη χρηματιστηριακή αναβάθμιση εταιρειών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσων βιομηχανικών και παραγωγικών ομίλων δεν ακολουθήσουν την 3E και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο των τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v