Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CCH: Θετικές οι αποφάσεις, λένε 3 διεθνείς οίκοι

Θετικά κρίνουν οι διεθνείς οίκοι την απόφαση της CCΗ να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και να εισάγει τις μετοχές της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στα 20€ αυξάνει την τιμή στόχο η JPMorgan, στα 13,50€ η SocGen.

CCH: Θετικές οι αποφάσεις, λένε 3 διεθνείς οίκοι
Θετικά κρίνουν οι διεθνείς οίκοι την απόφαση της Coca Cola Hellenic  να μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία και να εισάγει τις μετοχές της στην χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, θεωρώντας πως αυτή η κίνηση εξαλείφει τον κίνδυνο που θα είχε μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τις συνέπειες αυτής.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η οποία αυξάνει την τιμή στόχο στα 20 ευρώ ανά μετοχή από 13,50 ευρώ προηγουμένως και αναβαθμίζει την σύσταση σε “overweight” από “neutral”, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα επιφέρει ένα σημαντικό re-rating.

Όπως αναφέρει, η Coca Cola Hellenic υποαπέδιδε συνεχώς έναντι των αντίστοιχων εταιρειών που καλύπτει ο διεθνής οίκος, επιβαρυνόμενη από την διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά και από την πτώση της τάξης του 32% που κατέγραψαν τα κέρδη της το 2010-2012 λόγω της μείωσης του όγκου πωλήσεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τις αρνητικές επιπτώσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών και, ιδιαίτερα, το κόστος του πληθωρισμού.

Η JP Morgan εκτιμά πως η CCH μπορεί να επιστρέψει σε διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών της κατά την χρήση του 2013.

Από την πλευρά της, η Societe Generale αναφέρει ότι η κίνηση αυτή της CCH διευθετεί τις ανησυχίες του οίκου αναφορικά με τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την επιβολή ελέγχων στα κεφάλαια που ενδεχομένως να απέτρεπαν τους μετόχους από τον επαναπατρισμό των εσόδων μιας πώλησης ποσοστού της εταιρείας.

Όπως επισημαίνει, καθώς ο κίνδυνος αυτός έχει εξαλειφθεί, αυξάνει την τιμή-στόχο για την CCH στα 13,50 ευρώ ανά μετοχή, από 7,50 ευρώ προηγουμένως, ωστόσο η σύσταση παραμένει αμετάβλητη σε “sell”.

Νέα υψηλότερη τιμή- στόχο για τη μετοχή θέτει και η HSBC στα 17 ευρώ, από 14 πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση "Neutral".

H απόφαση της εταιρίας για την διαπραγμάτευση στο βρετανικό χρηματιστήριο θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ρευστότητας και την μείωση του ρίσκου, εκτιμά η HSBC.


Ftich: Οι κινήσεις αντανακλούν το μέγεθος της κρίσης

Ο περιορισμός του ρίσκου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο βασικός λόγος που εκδότες ομολόγων όπως η Coca Cola Hellenic αποφασίζουν να αλλάξουν έδρα, υπογραμμίζει η Fitch σε έκθεσή της.

Οι αποχωρήσεις, τόσο της όσο και της ΦΑΓΕ δεν αποτελούν επί της παρούσης ισχυρό προηγούμενο ώστε να θεωρηθεί ότι θα ακολουθήσουν την τάση και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, σημειώνει.

Η Coca Cola, η οποία έχει παρουσία σε 28 χώρες, αναζητά εισαγωγή στο Λονδίνο και αλλάζει την έδρα της από την Αθήνα στην Ελβετία ώστε να αντανακλά το διεθνές της στάτους και να βελτιώσει την πρόσβασή της στις αγορές, υπογραμμίζει.

Αντανακλώντας το μέγεθος της κρίσης στην Ελλάδα, η κίνηση της έπεται αντίστοιχης από τη ΦΑΓΕ η έδρα της οποίας μετακομίζει στο Λουξεμβούργο.

Εκτός Ελλάδας, μεγαλύτερες εταιρίες της Ευρώπης, ιδίως αυτές με ισχυρή εγχώρια παρουσία, θα αντιμετώπιζαν ισχυρές πολιτικές πιέσεις εάν επέλεγαν να αλλάξουν έδρα.

Σε πρώτη φάση, ο οίκος εκτιμά ότι οι επιχειρήσεις στην περιφέρεια της ΕΕ θα επικεντρωθούν σε μείωση των κεφαλαιακών δαπανών και της πληρωμής μερισμάτων, κινήσεις που μπορούν να διατηρήσουν το πιστωτικό τους προφίλ αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις μιας αδύναμης οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v