Νέο Δ.Σ. στη Hellenic Venture Capital Association

Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA, Hellenic Venture Capital Association), που εξελέγη από τη γενική συνέλευση των μελών στις 2/10/2012.

Νέο Δ.Σ. στη Hellenic Venture Capital Association
Σε σώμα συγκροτήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA, Hellenic Venture Capital Association), που εξελέγη από τη γενική συνέλευση των μελών στις 2/10/2012.

Η σύνθεση του Δ.Σ. έχει ως εξής:

1. Γιάννης Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Ventures, Πρόεδρος.
2. Γιώργος Κούρτης, Partner της Global Finance, Αντιπρόεδρος.
3. Ελένη Κολοφωτιά, Διευθύντρια Επενδύσεων ΤΑΝΕΟ Α.Ε., Γραμματέας.
4. Παντελής Βερνίκος, Αντιπρόεδρος Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Ventures, Ταμίας.
5. Βασίλειος Τακάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Thermi Ventures A.E., Μέλος.

Η θητεία του Δ.Σ. είναι διετής, ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η ολοκλήρωση του νομικού πλαισίου που αφορά την δημιουργία Venture Capital Trusts εισηγμένων στο ΧΑΑ σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο, η δημιουργία ταμείων χαρτοφυλακίου (fund of funds) με συνεργασία δημοσίου και ιδιωτών επενδυτών για την αναχρηματοδότηση τους με στόχο την αναδιάρθρωση ή/και ανάπτυξη τους με ένταξη στο ΕΣΠΑ σχετικών έργων, για τα οποία ήδη το Δ.Σ. της Ένωσης προετοιμάζει σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και η δημιουργία δικτύου business angels στα πλαίσια της Ένωσης με σκοπό την δημιουργία και ανάδειξη ανταγωνιστικών και καινοτόμων προϊόντων και εταιριών.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) έχει μέλη 19 εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια στο χώρο των Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (Venture Capital & Private Equity) και διαχειρίζονται Επενδυτικά Κεφάλαια ύψους 1,6 δισ. ευρώ. Τα κεφάλαια προέρχονται από Έλληνες και ξένους, κυρίως θεσμικούς αλλά και ιδιώτες επενδυτές.

Σκοπός της Ένωσης είναι να προάγει τη δραστηριότητα των Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Τα Venture Capital Funds πραγματοποιούν μεσο-μακροπρόθεσμες επενδύσεις υψηλού κινδύνου αλλά και υψηλής απόδοσης, με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο υφιστάμενων αλλά και νέων επιχειρήσεων.

Ο ρόλος του Venture Capital είναι σημαντικός στην ίδρυση, λειτουργία και περαιτέρω ανάπτυξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα Venture Capital Funds παρέχουν χρηματοδότηση σε επιχειρήσεις στις οποίες δεν έχουν δοκιμαστεί επιχειρηματικά μοντέλα ανάπτυξης και συνεπώς υπάρχουν υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας για τις προοπτικές τους. Για τις επιχειρήσεις αυτές, ιδιαίτερα σήμερα, είναι αδύνατη η πρόσβαση τους στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης.

Η Ε.Ε. θεωρεί το venture capital χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας, καθώς οι επενδύσεις αυτές δημιουργούν μόνιμο θετικό αποτέλεσμα για την οικονομία, συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη και στη διάχυση του πλούτου σε περισσότερους συντελεστές της παραγωγής, με όρους ανταγωνιστικούς και όχι επιδοματικούς.

Ο ρόλος των venture capital funds επεκτείνεται στην παροχή ευρείας συμβουλευτικής και στρατηγικής στήριξης των εταιριών στις οποίες επενδύει και συνδράμουν στην προώθηση της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης, με τη δημιουργία και τη στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων και με τη δημιουργία θέσεων εργασίας υψηλής ποιότητας.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα επενδύσεων σε ελληνικές επιχειρήσεις που έγιναν από venture capital και private equity funds είναι οι: Chipita, Goody’s, Γερμανός, Mastihashop, upstream, Eurodrip, Ανδρομέδα, Foodlink κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v