Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Τα smart funds “κάνουν παιχνίδι”

Ποιοι ξένοι χτίζουν θέσεις της επόμενης ημέρας. Οι αγορές του Elliott και οι κινήσεις Dromeus και PPF. Γιατί αποφεύγουν συνήθως τράπεζες - λιανεμπόριο και πωλούν εξαγωγικές. Τι προτιμούν από blue chips και mid/small caps.

XA: Τα smart funds “κάνουν παιχνίδι”
"Οι ξένοι δεν έρχονται, είναι ήδη εδώ και δεν περιορίζονται σε trading τραπεζικών μετοχών, αλλά χτίζουν θέσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα σε blue chips και mid/small caps".

Η παραπάνω φράση έμπειρου χρηματιστή αποτυπώνει σε γενικές γραμμές αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο Χ.Α. Την ώρα όπου οι μεγάλοι ξένοι brokers, αλλά και η πλειονότητα των εγχώριων επενδυτών εξαντλούνται σε κινήσεις trading επί των τραπεζικών τίτλων, κάποιοι χτίζουν μεθοδικά θέσεις για την επόμενη μέρα.

Πρόκειται για τα πρώτα funds που συστάθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την επένδυση σε ελληνικές μετοχές. Τα διαχειρίζονται Έλληνες ή στελέχη ελληνικής καταγωγής και έχουν συγκεντρώσει υπό διαχείριση κεφάλαια από μεγάλα πορτοφόλια της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το έναυσμα για την επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη του Asset Management δόθηκε αυτήν τη φορά ξεκάθαρα από το εξωτερικό. Σημείο καμπής αποτέλεσε ο σχηματισμός της κυβέρνησης και οι προγραμματικές της δηλώσεις.

Έμπειροι διαχειριστές όπως ο ελληνικής καταγωγής George Elliott, ιδρυτής της Naftilia Asset Management, διέγνωσαν νωρίς τις ευκαιρίες από τη μείωση του ρίσκου χώρας και άρχισαν να συγκεντρώνουν κεφάλαια για funds, που να επενδύουν αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές.

Ακολούθησε το εγχείρημα του Dromeus Capital, ενώ τη σκυτάλη παίρνει τώρα η Alpha Trust, που επιχειρεί να πολλαπλασιάσει το υπό διαχείριση ενεργητικό της Ανδρομέδα ΑΕΕΧ μέσω αύξησης κεφαλαίου ως 50 εκατ. ευρώ.

Οι διαχειριστές των funds, που συγκροτήθηκαν τους τελευταίους μήνες για επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, θεωρούν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να εξέλθει τους επόμενους μήνες από το ευρώ η Ελλάδα. Αν αντίθετα, όπως διαφαίνεται, η χώρα παραμείνει στην ευρωζώνη, εκτιμούν ότι υπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες για αποδόσεις της τάξης ως και 100% μέσα σε έναν χρόνο.

Πάντως, παρότι οι πιθανότητες άμεσης εξόδου της χώρας από το ευρώ έχουν μειωθεί δραστικά, οι ξένοι θεωρούν ότι οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει.

Οι ανησυχίες τους εστιάζουν στην πιθανή αποτυχία της κυβέρνησης να συγκρατήσει την ύφεση το 2013 εντός των επίσημων προβλέψεων και να επιτύχει τη σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2014. Κάτι τέτοιο θα δοκίμαζε τις αντοχές της, εκτινάσσοντας το ρίσκο χώρας.

Επιπρόσθετα, ανησυχούν για την πιθανότητα εδραίωσης της ύφεσης στην ευρωζώνη, εξέλιξη που θα δυσχεράνει τις ελληνικές προσπάθειες και θα έχει άμεση επίπτωση στις επιδόσεις εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων.

Για τους λόγους αυτούς, αποφεύγουν τις τοποθετήσεις σε κλάδους άμεσα σχετιζόμενους με την πορεία της εγχώριας κατανάλωσης, όπως το λιανεμπόριο, καθώς και στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος, συν τοις άλλοις, έχει μπροστά του και το μεγάλο στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης, με συμμετοχή των ιδιωτών.


Στροφή από εξωστρεφείς σε μετοχές αξίας

Το τελευταίο δίμηνο οι ξένοι διαχειριστές μετατοπίζονται από τις μετοχές εξωστρεφών επιχειρήσεων, που έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο, στους τίτλους εταιρειών που κρύβουν αξία. Εταιρειών που συνεχίζουν να παράγουν ικανοποιητικές ταμειακές ροές, εξυπηρετώντας ή και μειώνοντας τον δανεισμό τους και «τιμωρούνται» γιατί εδρεύουν στην Ελλάδα.

«Το σοκ που έχει επέλθει στην ελληνική οικονομία είναι μεγάλο, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το σοκ που επήλθε στις αποτιμήσεις», δηλώνει στο Euro2day στέλεχος του Dromeus Capital, σημειώνοντας ότι το μεν ΑΕΠ σε ονομαστικό επίπεδο έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 2003-2004 και σε πραγματικό επίπεδο στο 2000, οι δε αποτιμήσεις επέστρεψαν έως και τα επίπεδα του 1993.

Υπάρχουν, επιπρόσθετα, περιπτώσεις εισηγμένων των οποίων η αποτίμηση επέστρεψε στα επίπεδα του 2003-04, με τη λειτουργική τους κερδοφορία (EBITDA) και τις ταμειακές ροές να βρίσκονται σε σημείο υψηλότερο από αυτό όπου ήταν 10 χρόνια πριν.


Πού τοποθετείται το Dromeus Greek Advantage

Οι περιπτώσεις εταιρειών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά αποτέλεσαν τη βάση από την οποία επελέγησαν οι μετοχές στις οποίες υπήρξαν οι πρώτες τοποθετήσεις του Dromeus Greek Advantage fund. Βασικό κριτήριο για την επιλογή αποτέλεσε η διαχρονική παραγωγή ικανοποιητικών ταμειακών ροών, ώστε να εξυπηρετείται ο δανεισμός ή ακόμη καλύτερα να μειώνεται το δοκιμασμένα αποτελεσματικό business model.

Όμιλοι όπως ο ΟΤΕ και η MOH, διαθέτουν μεν υψηλότερο δανεισμό σήμερα σε σχέση με 10 χρόνια πριν, αλλά και υψηλότερα EBITDA καθώς και ταμειακές ροές ώστε να τον εξυπηρετούν ή ακόμη καλύτερα να τον μειώνουν.

Το Dromeus GA έχει συγκεντρώσει περί τα 10 εκατ. ευρώ υπό διαχείριση κεφάλαια και ο μεσοπρόθεσμος στόχος του είναι το ενεργητικό του να φθάσει στα 200 εκατ. ευρώ. Η διαχείριση του νέου κεφαλαίου γίνεται από την Αθήνα και τη Γενεύη, όπου είναι η έδρα του Dromeus.


Αγοράζει mid/small caps ο George Elliott

Ο George Elliott, ιδρυτής και ψυχή του Naftilia Asset Management, διείδε πρώτος τις ευκαιρίες που υπάρχουν στο Χ.Α. Όχι μόνο έστησε fund με αποκλειστικό σκοπό τις επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, συγκεντρώνοντας υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 50 εκατ. ευρώ, αλλά αγοράζει ήδη.

Οι τοποθετήσεις του, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, αφορούν κυρίως τίτλους μικρής κεφαλαιοποίησης με καλά θεμελιώδη στοιχεία, που είτε είναι υποτιμημένοι, σε σχέση με ομοειδείς ευρωπαϊκές εταιρείες, είτε δραστηριοποιούνται σε κλάδους όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κινήσεις συγκέντρωσης - εξυγίανσης.

Πρόκειται πρακτικά για hedge fund που κυνηγά την κρυμμένη αξία και ποντάρει σε εταιρικές εξελίξεις, όπως εξαγορές και συγχωνεύσεις, αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς, που παρακολουθούν τις κινήσεις του Elliott.

Το fund της Naftilia Asset Management έχει ήδη χτίσει θέσεις στους τίτλους των εταιρειών Πλαστικά Θράκης, Ιατρικό Αθηνών, Υγεία, Profile είτε αγοράζοντας πακέτα μετοχών, είτε μέσω μεθοδικών αγορών από το ταμπλό.


Τοποθετήσεις και από το PPF

Θέσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα χτίζει στην ελληνική αγορά και το PPF. Το τσεχικό fund, που έγινε γνωστό στην Ελλάδα μετά την απόκτηση ποσοστού (5,72%) στην Τράπεζα Πειραιώς, είναι ένα από τα μεγαλύτερα success stories της τελευταίας 20ετίας στον τομέα των private equity funds, με επενδύσεις σε τράπεζες, ασφάλειες, real estate, ορυχεία, λιανεμπόριο κ.ά.

Στην ατζέντα των εν Ελλάδι επαφών του βρίσκονται τράπεζες, τζόγος, ενέργεια, real estate, υποδομές αλλά και συμπράξεις με Έλληνες επιχειρηματίες και διαχειριστές κεφαλαίων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day, το τσεχικό fund προτίθεται να ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος να του επιτραπεί να αυξήσει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα Πειραιώς σε επίπεδα της τάξης του 20%, χωρίς να αποκλείεται το ποσοστό να είναι τελικώς και υψηλότερο.

Ταυτόχρονα, πέραν της κοινοπραξίας με τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, το PPF έχει χτίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, μετοχική θέση στην Τέρνα Ενεργειακή καθώς και σε εταιρεία του λιανεμπορίου.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v