Nomura: Οι "αρκούδες" έχασαν το τρένο

Το βασικό σενάριο της Nomura για το 2013 για τις μετοχές είναι bullish, παρά την αποσπασματική και ασυνεπή παγκόσμια ανάκαμψη. Τι εκτιμά για τους δείκτες S&P, MSCI World Index.

Nomura: Οι αρκούδες έχασαν το τρένο
Το βασικό σενάριο της Nomura για το 2013 για τις μετοχές είναι bullish, παρά την αποσπασματική και ασυνεπή παγκόσμια ανάκαμψη. Ο συνδυασμός της βελτιούμενης ζήτησης, των καλών αποτιμήσεων και της αυξημένης ρευστότητας θα επηρεάσει θετικά τις μετοχές, ενώ η ψυχολογία των επενδυτών δείχνει ότι οι μετοχές θα πρέπει να σκαρφαλώσουν στο τείχος του φόβου.

Για τον δείκτη S&P 500 η τιμή στόχος είναι οι 1.580 μονάδες στο τέλος του 2013 ή περιθώριο ανόδου 12,9%. Ο δείκτης MSCI World Index θα κινηθεί ανοδικά 15% στις 405 μονάδες από τις 351 όπου βρίσκεται τώρα. Επίσης, για την Ευρώπη και τον δείκτη FTSE All-World Developed Europe Index, το περιθώριο ανόδου είναι 19% στις 184 μονάδες, από 155 στο τέλος του έτους.

Από την αποφυγή του ρίσκου, η οποία ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της επενδυτικής επιβίωσης στο παρελθόν, φαίνεται πως οδηγούμαστε στη διαχείριση του ρίσκου στην επόμενη φάση των παγκόσμιων αγορών, προβλέπει η Nomura στην ετήσια στρατηγική της για τις διεθνείς αγορές το 2013. Η Nomura για το επόμενο έτος προτείνει αγορές και κλάδους που είναι έτοιμοι να εκμεταλλευτούν την άνοδο στην παγκόσμια ζήτηση και την αυξημένη ρευστότητα.

Στο τομέα των πολιτικών εξελίξεων τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι πολύ χειρότερα, εκτιμά, ενώ η ένταση μεταξύ του πυρήνα και της περιφέρειας στην Ευρώπη θα παραμείνει.

Ωστόσο, υπάρχουν θετικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές. Στην Ελλάδα, η κατάσταση παραμένει σαφώς μελαγχολική, ωστόσο η εκλογική νίκη του Ιουνίου για τη Νέα Δημοκρατία ήταν θετική, όπως και το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ.

Ο βασικός κίνδυνος για τον επόμενο χρόνο στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι η πολιτική, όμως οι πιθανότητες για tail risks σε μεγάλο βαθμό έχουν αφαιρεθεί, παρόλο που υπάρχουν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και πιθανόν και στη Γαλλία.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, ο δημοσιονομικός γκρεμός στις ΗΠΑ δεν βλέπουμε να έχει επιπτώσεις στην πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2013, εκτιμά ο επενδυτικός οίκος.

Οι βασικές προτάσεις της Nomura είναι οι εξής:

Underweight στις μετοχές των ΗΠΑ αφού αντιστρέφεται η εισροή κεφαλαίων για το δολάριο ως «ασφαλές καταφύγιο».

Overweight για την ανεπτυγμένη Ευρώπη, πλην του Ηνωμένου Βασιλείου, ως αποτέλεσμα της σταθεροποίησης των συνθηκών αναφορικά με το δημόσιο χρέος, που θα επιτρέψουν και τη μείωση των ασφάλιστρων κινδύνου των μετοχών.

• Neutral σύσταση για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου αφού οι προοπτικές είναι πιο περιορισμένες.

• Αναβάθμιση της Ιαπωνίας σε overweight, ως αποτέλεσμα της προοπτικής για αλλαγές στη νομισματική πολιτική και στην ισοτιμία του γεν μετά τις γενικές εκλογές τον Δεκέμβριο.

• Overweight στις αναδυόμενες αγορές, κυρίως μέσω των αναδυόμενων αγορών της Ασίας, λόγω των αυξανόμενων ξένων εισροών και της ενίσχυσης της κινεζικής ζήτησης.

Προτείνει τους κλάδους ενέργειας, βασικών υλικών και τον χρηματοοικονομικό, ενώ αποφεύγει παραδοσιακούς αμυντικούς κλάδους, όπως των διαρκών καταναλωτικών αγαθών και της κοινής ωφέλειας.



























ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v