Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Ρίσκο η Ελλάδα και το 2013

Η πιθανότητα ακραία αρνητικών σεναρίων στην ευρωζώνη είναι σχετικά μικρή, καθώς το ΟΜΤ είναι πλέον η «πρώτη γραμμή άμυνας», εκτιμά η Bank of America. Ρίσκο η Ελλάδα και το 2013.

BofA: Ρίσκο η Ελλάδα και το 2013
Η πιθανότητα ακραία αρνητικών σεναρίων στην ευρωζώνη είναι σχετικά μικρή, καθώς το ΟΜΤ είναι πλέον η «πρώτη γραμμή άμυνας», εκτιμά η Bank of America. Ο διεθνής οίκος θεωρεί επίσης πως η πιθανότητα μιας θετικής έκπληξης από μια νέα λύση για την κρίση είναι μικρή, πριν «δοκιμαστεί» το ΟΜΤ και πριν τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2013.

Σύμφωνα με την Bank of America, το εάν θα είναι αποτελεσματικό το ΟΜΤ εξαρτάται από τέσσερα ζητήματα:

-Το εάν η Ισπανία (και ενδεχομένως η Ιταλία) θα ζητήσουν βοήθεια.
-Το εάν οι χώρες του ΟΜΤ θα τηρήσουν τις προϋποθέσεις
-Το εάν το ΟΜΤ θα βελτιώσει την μεταφορά χρημάτων στην περιφέρεια και
-Το εάν η ευρωπεριφέρεια είναι φερέγγυα.


Σε ότι αφορά την Ελλάδα, ο οίκος θεωρεί πως η χώρα θα εξακολουθήσει να αποτελεί ρίσκο το 2013. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, εξακολουθούν να ελλοχεύουν πολιτικά ρίσκα στη χώρα, με βασικό τις ψηφοφορίες στη Βουλή επί μεταρρυθμίσεων που «σπάνε» τις συμφωνίες για τις τριμηνιαίες αναθεωρήσεις του προγράμματος διάσωσης.

Για το ευρωπαϊκό νόμισμα, ο οίκος προβλέπει περαιτέρω αποδυνάμωσή του, όχι όμως και κατάρρευση. Προβλέπει την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,20 μέχρι το τέλος του έτους, λόγω της ύφεσης στην ευρωζώνη, την σημαντική δημοσιονομική «σύσφιξη» στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για την ευρωπεριφέρεια. Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι το ευρώ θα αποδυναμωθεί πολύ περισσότερο, ενώ εκτιμά πως μια συμφωνία για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ που θα αποφεύγει τη σημαντική δημοσιονομική σύσφιξη, θα μπορούσε να αυξήσει την παγκόσμια διάθεση για ρίσκο, κάτι που θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η Bank of America κρατά “bearish” στάση για το ευρώ, πουλώντας την ισοτιμία ευρώ/γεν από τα σημερινά «τεντωμένα» επίπεδα, ενώ αγοράζει ευρώ ως κάλυψη έναντι κινδύνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v