Solidus: Τι προτείνει για τον φόρο υπεραξίας

Η Solidus μελέτησε το άρθρο του φορολογικού νομοσχεδίου για τον φόρο υπεραξίας και παραθέτει τις παρατηρήσεις της.

Solidus: Τι προτείνει για τον φόρο υπεραξίας
Χθες κατατέθηκε στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται και οι διατάξεις που αφορούν τον φόρο υπεραξίας σε εισοδήματα από κινητές αξίες και μεταβιβάσεις μετοχών (άρθρο 2), αναφέρει η Solidus σε σχετική ανακοίνωση.

Η Solidus μελέτησε το άρθρο και τις σχετικές με αυτό διατάξεις και με βασικό γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την προάσπιση των συμφερόντων των επενδυτών πελατών, κατέληξε στις ακόλουθες παρατηρήσεις.

Ο νομοθέτης επικεντρώνεται στα κέρδη που προκύπτουν από μια μεμονωμένη συναλλαγή επί μιας συγκεκριμένης αξίας (μετοχής) και δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη του τις ζημίες που τυχόν προκύπτουν για τον επενδυτή από το σύνολο του χαρτοφυλακίου του.

Δεν έχουμε δηλαδή μια φορολογία επί του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του επενδυτή, αλλά μια φορολογία επί των κερδοφόρων συναλλαγών, με αποτέλεσμα τη συνεχή απομείωση του επενδυόμενου κεφαλαίου, ανεξάρτητα εάν αυτό έχει συνολική υπεραξία ή όχι.

Έτσι με την εφαρμογή του σχετικού φόρου ο επενδυτής καλείται να φορολογηθεί για τις όποιες κερδοφόρες συναλλαγές του ακόμη και κατά τις χρονιές κατά τις οποίες λόγω της πτωτικής πορείας του χρηματιστηρίου το επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο παρουσιάζει υποαξίες.

Θυμίζουμε ότι αυτό το φαινόμενο επί της ουσίας παρουσιάζεται στο ελληνικό χρηματιστήριο από το 2008 και όλες τις μετέπειτα χρονιές.

Σε όσες ανεπτυγμένες χώρες επιβάλλεται η σχετική φορολογία εφαρμόζεται σε ετήσια βάση και φορολογητέα ύλη είναι η συνολική ετήσια υπεραξία του χαρτοφυλακίου του επενδυτή.

Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και το κριτήριο της διακράτησης έτσι ώστε να ωφελούνται - διαφοροποιούνται οι επενδυτές που αποσκοπούν πρωτίστως στη μερισματική απόδοση. Άλλο σημαντικότατο κριτήριο που συναντάμε στις ανεπτυγμένες χώρες και το οποίο θα έπρεπε να προβλέπει ο νομοθέτης είναι αυτό του ύψους των υπό φορολόγηση κερδών με θέσπιση αφορολόγητου ποσού (προστασία μικροεπενδυτών), αναφέρει η Solidus.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το σχετικό άρθρο αποτελεί μία ακόμη ελληνική φορολογική πρωτοτυπία (βλέπε ΚΒΣ κ.ά.), που ως αποτέλεσμα θα έχει τη μεγάλη και συνεχή απομείωση των επενδυτικών χαρτοφυλακίων των μικρών επενδυτών.

Άποψή μας είναι ότι η φορολογία σε εισοδήματα από κινητές αξίες και μεταβιβάσεις μετοχών, εφόσον τελικά επιβληθεί, θα πρέπει να είναι επί της ετήσιας υπεραξίας του συνολικού χαρτοφυλακίου των επενδυτών, σε συνδυασμό με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια, τονίζει η Solidus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v