Solidus: Οι προοπτικές του 2013

Ύφεση 3% στην Ελλάδα "βλέπει" για το 2013 το τμήμα ανάλυσης της Solidus σε έκθεση όπου καταθέτει τις εκτιμήσεις για τη νέα χρονιά. Τι προβλέπει για ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα, χρυσό και πετρέλαιο.

Solidus: Οι προοπτικές του 2013
Ύφεση 3% προβλέπει για το 2013 το τμήμα ανάλυσης της Solidus σε έκθεση όπου καταθέτει τις προβλέψεις της για μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα, πολύτιμα μέταλλα και πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, το 2012 ήταν μία χρονιά σταθμός τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολιτικές και οικονομικές ανατροπές, καθώς οι περισσότερες χώρες παρουσίασαν μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης ή εισήλθαν σε ύφεση.

Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα , η νέα πολιτική σκηνή της Ιταλίας, οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία και την Ιταλία σε πολλές περιπτώσεις καθυστέρησαν σημαντικές και επείγουσες αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε..

Στην διάρκεια της περασμένης χρονιάς η Ελλάδα ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία της, ενώ η τρικομματική κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να διαπραγματευτεί την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, με όρους που να καθιστούν βιώσιμο το χρέος έτσι ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της χρηματοδοτικής δόσης που θα επιτρέψει την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Ιδιαίτερα σημαντικά γεγονότα για την Ευρωζώνη θεωρούμε τη σύσταση του ευρωπαϊκού μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM), τη δέσμευση των Ευρωπαίων ηγετών να διαχωρίσουν τις παροχές οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζες από το κρατικό χρέος και τη δημιουργία μίας ενιαίας εποπτικής αρχής των τραπεζών το 2014.

Από τα σημαντικά γεγονότα δεν πρέπει να παραλείψουμε τη συμφωνία της 30ής Ιανουαρίου μεταξύ των 25 από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ σε ένα σύμφωνο αυξημένης δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και την απροθυμία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να συμμετάσχει στα προγράμματα διάσωσης των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ύστερα από τις παραπάνω εξελίξεις και σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην Ευρωζώνη φαίνεται βελτιωμένη και είναι ορατό πλέον το ενδεχόμενο να επανέλθει η οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους σε οριακά θετικούς αριθμούς ανάπτυξης.

Στις ΗΠΑ παραμένουν τα προβλήματα του υψηλού χρέους, των ελλειμμάτων και της αναχρηματοδότησής τους τα οποία επανήλθαν έντονα στο προσκήνιο αμέσως μετά την επανεκλογή του προέδρου Ομπάμα και για τα οποία αναμένεται συμβιβαστική λύση στις αρχές του προσεχούς έτους.

Η εικόνα σε βασικές αγορές των ΗΠΑ εξακολουθεί να φαίνεται να βελτιώνεται όπως για παράδειγμα στην αγορά κατοικίας και στο χρηματοοικονομικό τομέα απ’ όπου άλλωστε ξεκίνησε και η κρίση στις ΗΠΑ το 2007.

Αναμένουμε η παγκόσμια οικονομία να κινηθεί με ελαφρώς υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2012 (3,6% από 3,3%), κυρίως λόγω της σταθεροποίησης στην Ευρωζώνη (+0,2% από -0,4%) αλλά και στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρών όπως η Βραζιλία (4%), η Κίνα (8,2%), η Ρωσία (3,8%) η Ινδία (6%) και ορισμένων αφρικανικών χωρών.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Με δεδομένα τα παραπάνω και καθώς η FED έχει συνδέσει τυχών μελλοντική αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου με μεγέθη όπως ο πληθωρισμός και η ανεργία (2,5% και 6,5% αντίστοιχα), δεν αναμένουμε αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αλλά ούτε και στη Ευρωζώνη όπου η ΕΚΤ ακολουθεί επίσης πολιτική χαμηλών επιτοκίων με σημαντική μάλιστα πιθανότητα να δούμε και μία νέα μείωση ακόμη και εντός του Α τριμήνου του 2013.

Καθώς οι διαμορφωθείσες υψηλές τιμές των ομολόγων σε αυτές τις αγορές καθιστούν τις αποδόσεις τους πολύ χαμηλές έως και αρνητικές, οι τοποθετήσεις σε αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν κρίνονται προς το παρόν ελκυστικές.

Ενδιαφέρον αντίθετα αναμένεται να παρουσιάσουν οι νέες εκδόσεις κρατικού και κυρίως εταιρικού χρέους, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αυστραλίας, της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής.

ΜΕΤΟΧΕΣ

Αναφορικά με τις τοποθετήσεις στις διεθνείς αγορές μετοχών, παραμένουμε θετικοί στις αγορές των ΗΠΑ ιδιαίτερα για τους κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζουν βελτίωση (χρηματοοικονομικός κλάδος, αγορά ακινήτων, κλάδος υποδομών ).

Από τις ευρωπαϊκές μετοχές προτιμούμε να αποστασιοποιηθούμε προς το παρόν έως ότου φανούν σήματα ανάκαμψης των οικονομιών των χωρών της ευρωζώνης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον
αναμένεται να παρουσιάσουν τα χρηματιστήρια αναδυόμενων οικονομιών που υποαπέδωσαν την περασμένη χρόνια όπως της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας.

Η περίπτωση της Βραζιλίας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγο των εισροών κεφαλαίων και των επενδύσεων που πραγματοποιούνται για την διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλου 2014 αλλά και των Ολυμπιακών αγώνων του 2016.

Για την οικονομία της Κίνας όπως προαναφέραμε αναμένουμε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για το 2013 ενώ οι προοπτικές της Ρωσίας μετά την πλήρη ένταξή της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου διαγράφονται ιδιαίτερα θετικές. Ερωτηματικό εξακολουθεί να
αποτελεί η περίπτωση της Ιαπωνίας καθώς είναι ιδιαίτερα πιθανό η κεντρική τράπεζα της χώρας σε συνεργασία με την νέα κυβέρνηση να εντείνουν τις δράσεις για τη χαλάρωση του Γιέν, γεγονός που θα ευνοήσει ιδιαίτερα τις πολυπληθείς εξαγωγικές εταιρείες της Ιαπωνίας, οδηγώντας τις μετοχές τους σε υψηλότερα επίπεδα.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ

Για το πετρέλαιο το 2012 κλείνει με απώλειες της τάξεως του 8,7% (WTI Crude), εξαιτίας του περιορισμού των γεωπολιτικών ανησυχιών για το Ιράν πρωτίστως (το Ιράκ ξεπέρασε το Ιράν σε παραγωγή πετρελαίου), αλλά και της σημαντικής ανόδου των κοιτασμάτων αερίου παγιδευμένο σε σχιστολιθικά πετρώματα στις ΗΠΑ (shale gas), τη στιγμή που ο ΟΠΕΚ διατηρεί αμετάβλητη την παραγωγή του σε 30 εκ. βαρέλια ημερησίως.

Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι με απώλειες για το 2012 έκλεισαν ο καφές (-35,9%), η ζάχαρη (-16,3%) και το βαμβάκι (-17,8%).

Δεδομένου της αβεβαιότητας και της μεταβλητότητας που εκτιμούμε ότι θα επικρατήσει στην αρχή του 2013, επιλέγουμε να αποφύγουμε προς το παρόν τοποθετήσεις σε βιομηχανικά μέταλλα (χαλκό, σίδηρο, αλουμίνιο, ψευδάργυρο) και ενέργεια.

Εάν στη συνέχεια επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για θετικούς ρυθμούς ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσαν οι τιμές των μετάλλων και των τροφίμων να επανέλθουν σε ανοδική
πορεία.

ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ - ΧΡΥΣΟΣ

Ο χρυσός κατάφερε για 12η συνεχή χρονιά να κλείσει με κέρδη (+6% φέτος) εκμεταλλευόμενος τις ανησυχίες για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και γενικότερα για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ωστόσο για τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουμε ουδέτεροι σε αύτη τη φάση, καθώς δεν φαίνονται έντονες πληθωριστικές πιέσεις ή νέοι συστημικοί κίνδυνοι στις Ευρωπαϊκές και τις Αμερικανικές αγορές. Τοποθετήσεις σε αυτά θα μπορούσε να αποτελέσει μια επιλογή σε ενδεχόμενο έξαρσης των γεωπολιτικών εντάσεων.

ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα χρειάστηκε να προβεί το 2012 σε δύο αναδιαρθρώσεις χρέους του «ιδιωτικού» τομέα ενώ πλέον είναι πιθανό να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στο χρέος του «επίσημου» τομέα (ΕΚΤ, Κεντρικές Τράπεζες χωρών μελών Ε.Ε. κλπ.).

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P στο «Β-» αποτελεί ένα ουσιαστικά καλό νέο μετά από πολύ καιρό και αναμένεται να ακολουθήσουν αναβαθμίσεις και από άλλους οίκους αξιολόγησης, δίνοντας επιπλέον ώθηση στις τιμές των εναπομείναντων προς διαπραγμάτευση Ελληνικών ομολόγων (συνολικής ονομαστικής αξίας €29,58 δισ.).

Το ζητούμενο όμως για το μέλλον της χώρας δεν είναι μόνον η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, αλλά η αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδας.

Για την επόμενη χρονιά αναμένουμε να συνεχισθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό περίπου 3%. Η ανεργία είναι πιθανό να επιδεινωθεί περεταίρω πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης προς το τέλος του 2013, γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις.

Ο πληθωρισμός, εν μέσω ασθενικής εγχώριας ζήτησης, βαίνει μειούμενος και μόνο από την απότομη αύξηση των τιμών των πρώτων υλών θα μπορούσε να αντιστραφεί ανοδικά .

Το πολιτικό περιβάλλον παρουσιάζεται βελτιωμένο σε σχέση με πέρσι καθώς οι κυβερνητικοί εταίροι, παρά τις διαφορές, τους έδειξαν ότι έχουν κοινούς στόχους αναφορικά με το μέλλον της χώρας. Το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από τη ζώνη του Ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα δείχνει να απομακρύνεται.

Το τραπεζικό σύστημα οδεύει προς αναδιάρθρωση και παράλληλα υπάρχει η βούληση της κυβέρνησης για βελτίωση του φορολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Υπό το πρίσμα αυτό οι συνθήκες εκείνες που θα επέτρεπαν την εισροή κεφαλαίων για την πραγματοποίηση επενδύσεων ή για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων φαίνεται ότι σταδιακά διαμορφώνεται.

Η χρηματιστηριακή αγορά αντιλαμβανόμενη τα παραπάνω στο 2ο εξάμηνο του 2012 κινήθηκε έντονα ανοδικά καταγράφοντας κέρδη περίπου 80% αφού στα επίπεδα των 470 μονάδων είχε προεξοφλήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο για τη χώρα. Παρόλα αυτά η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ως ποσοστό του ΑΕΠ εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου στο 16%, αρκετά χαμηλότερα του ιστορικού μέσου όρου των ανεπτυγμένων αγορών.

Με γνώμονα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι τραπεζικές μετοχές ενόψει της ανακεφαλαιοποίησης του κλάδου στο 1ο τρίμηνο του 2013 δεν είναι ελκυστικές, οι επενδυτικές επιλογές σε ελληνικές μετοχές εξακολουθούν να επικεντρώνονται σε εταιρείες, με διεθνή προσανατολισμό, ηγετική θέση στο κλάδο τους και αποτελεσματική διοίκηση.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι τραπεζικές μετοχές, ανά περίπτωση , ενδέχεται να παρουσιάσουν ενδιαφέρον. Παράλληλα αναμένουμε να επανέλθουν σταδιακά στο προσκήνιο οι πραγματικές αποτιμήσεις, τα οικονομικά δεδομένα και οι μελλοντικές προοπτικές των εταιρειών ως βασικό κριτήριο για τις επενδυτικές επιλογές μετοχών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v