Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.:Δυνατοί και αδύναμοι κρίκοι στο ταμπλό!

Η "επέλαση" προς τις 1.000 μονάδες και ο κίνδυνος "υπερθέρμανσης". Ποιες μετοχές είναι έτοιμες να συνεχίσουν στο δρόμο της ανόδου, πού κρύβονται οι παγίδες. Τα σενάρια διόρθωσης και η παράμετρος των τραπεζών.

Χ.Α.:Δυνατοί και αδύναμοι κρίκοι στο ταμπλό!
Με υπαρκτό τον κίνδυνο… της υπερθέρμανσης στην εγχώρια αγορά μετοχών, αφού οι 1.000 μονάδες βρίσκονται προ των πυλών σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, οι ελληνικές μετοχές φαίνεται ότι είναι σε θέση να συνεχίσουν ανοδικά και το 2013, παρά τις όποιες αναταράξεις έρθουν.

Ο Γενικός Δείκτης έγραψε κέρδη περίπου 90% από τα χαμηλά του στη διάρκεια του 2012, έχοντας για όπλα του εξαγωγικές εταιρείες, τίτλους με καλές ταμειακές ροές σε σχέση με τον δανεισμό και τους υποτιμημένους τίτλους με υψηλή εσωτερική αξία.

Από τις αρχές του νέου έτους, είναι φανερό ότι αυτές οι εταιρείες παραμένουν και οι πρώτες επιλογές και οι δυνατοί κρίκοι της αγοράς, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Η αγορά έχει ξεκινήσει «φουριόζα», αφού ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημειώνει κέρδη 8%, o FTSE Large Cap 8,6% και ο Mid Cap 11,5% σε πέντε μόλις συνεδριάσεις!

Παρά το γεγονός ότι τεχνικοί παρατηρητές της αγοράς φαίνεται πως περιμένουν κάποιου είδους διόρθωση, αφού η χωρίς ανάσα άνοδος έχει οδηγήσει σε... υπεραγορασμένες  τιμές βραχυπρόθεσμα, αρκετές από τις μετοχές σηματωρούς της ανοδικής κίνησης ενδέχεται να παραμείνουν στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος.


Οι δυνατοί…

Δύο από τους πιο δυνατούς κρίκους της αγοράς για το 2012 ήταν ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ. Η άνοδος ωστόσο του 367% και του 420% αντίστοιχα από τα χαμηλά τους το 2012 είχε διαφορετικά εφαλτήρια.

Για τη μεν μετοχή του ΟΤΕ, η διευθέτηση του θέματος του δανεισμού του και η μείωση του country risk αυτόματα έδωσαν bonus στη μετοχή, αφού πρόκειται για μετοχή αξίας, που στο 1 ευρώ στα χαμηλά ήταν ιδιαίτερα υποτιμημένη.
 
Για το 2013, ο ΟΤΕ φαίνεται ότι παραμένει το «αγαπημένο» χαρτί διαχειριστών και traders με απόδοση 12% περίπου, αφού εξακολουθεί να εμφανίζει σημαντική υποτίμηση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές εταιρείες του κλάδου. Για τη ΔΕΗ το ράλι της τιμής ήταν λιγότερο βασισμένο στα θεμελιώδη δεδομένα και το 2013 ξεκινάει με 7%.

Παράλληλα, μεγάλοι κερδισμένοι για το 2012 είναι και οι τίτλοι των Σωλ. Κορίνθου, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Intracom και Ιντραλότ, Πλαστικά Θράκης, Σιδενόρ, Υγεία, J&P Άβαξ, Κρι Κρι και Σαράντης.

Όλες οι παραπάνω μετοχές κατέγραψαν χαμηλά 20 ετών στη διάρκεια του 2012, αλλά τελικά έκλεισαν το έτος με κέρδη άνω του 100%. Στις αρχές του 2013, φαίνεται να αποτελούν και πάλι τα «πρώτα βιολιά» αφού η ΓΕΚ Τέρνα κινείται με 17,5%, η Σωλ. Κορίνθου με 14,5%, τα Πλαστικά Θράκης με 14,5%, το Υγεία με 16%, η J&P με 19% και η Κρι-Κρι με 19%.

Δύο ισχυρές προσθήκες στα δυνατά χαρτιά του 2013 φαίνεται πως είναι οι τίτλοι του ΟΠΑΠ και των ΕΛ.ΠΕ.

Για τον ΟΠΑΠ, το 2013 ξεκίνησε διαφορετικά από το 2012, αφού το 2013 σημειώνει ήδη κέρδη 9,3% αφού ολοκλήρωσε το 2012 με -21% στο ταμπλό. Το 2013 αποτελεί έτος σταθμό για τον Οργανισμό αφού το νέο καθεστώς φορολογίας θα αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στην κερδοφορία του, στη μερισματική, αλλά και στην κοινωνική του πολιτική.

Ωστόσο, η ιδιωτικοποίηση και το roll out των VLTs μπορούν να αλλάξουν πολλά για τον Οργανισμό, ο οποίος αποτιμάται στο ο1,9 δισ. ευρώ. Τα Ελλ. Πετρέλαια, με απόδοση 16% το 2012 φαίνεται να είναι μία ακόμη προσθήκη στους δυνατούς κρίκους με κέρδη 9,3% από την 1η/1.

Τα Ελλ. Πετρέλαια αρχίζουν το 2013 με την τρίτη θέση σε όρους κεφαλαιοποίησης στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου, ενώ ο ΟΤΕ, που πέρασε στη δεύτερη θέση, αποτιμάται πλέον στα 2,8 δισ. ευρώ.

Οι αδύναμοι κρίκοι: πρώτο τραπέζι οι… τράπεζες

Αναμφίβολα, αρνητικές πρωταγωνίστριες του 2012 ήταν οι τραπεζικές μετοχές. Το πρώτο δίμηνο του 2012 και πριν από το PSI, οι συνθήκες οδήγησαν σε φρενήρη άνοδο των τιμών των τραπεζών, με τον τραπεζικό δείκτη να αγγίζει κορυφή στις 541 μονάδες στις αρχές του Φεβρουαρίου.

Το χειμωνιάτικο ράλι των τραπεζών, ωστόσο, δεν είχε συνέχεια και τελικά ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες κοντά στο 15% το 2012, κάτω από τις 230 μονάδες.

Πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα είναι το σενάριο και για το 2013, παρά τα υψηλά κέρδη τους προς ώρας. Παρότι οι τράπεζες φαίνεται να παραμένουν εκτός των πρώτων επιλογών, αφού έχουν μπροστά τους σημαντικά θέματα προς επίλυση, αυτήν τη στιγμή οι μετοχές τους εμφανίζουν αποδόσεις που μάλλον ξαφνιάζουν… ευχάριστα.

Η μετοχή της Alpha Bank κινείται με 12% από 1η/1, η Eurobank με 10%, η ΕΤΕ με 8,5% και η Πειραιώς με 8,3%.

Στοίχημα παραμένει λοιπόν η πορεία που θα έχει ο αδύναμος κρίκος του 2012 αφού, αν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις και εμφανιστούν αξιόλογοι ξένοι επενδυτές για να βάλουν χρήματα στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, τότε το επενδυτικό κλίμα για τις μετοχές μπορεί να βελτιωθεί σε μια βραδιά.


***Αναλυτικά οι αποδόσεις των μετοχών του FTSE Large Cap το 2012 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v