Παίρνουν τη σκυτάλη οι ξένοι στο Χ.Α.

Μεγάλες αγορές από hedge funds σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Πωλήσεις από εγχώριους. Η άγρια μάχη της τελευταίας συνεδρίασης του μήνα. Η αλλαγή του κλίματος για τράπεζες και πού "παίζεται" η μάχη των 1.000. Το μυστικό της Coca Cola.

Παίρνουν τη σκυτάλη οι ξένοι στο Χ.Α.
Την ψευδαίσθηση ότι οι ξένοι απουσιάζουν από το Χ.Α. και η μέχρι τώρα άνοδος έχει συντελεστεί μόνο από ελληνικό χρήμα καταρρίπτουν οι εξελίξεις, καθώς χθες διενεργήθηκε μια άγριας ομορφιάς μάχη στο ταμπλό μεταξύ εγχώριων και ξένων.

Από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας οι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές είναι καθαροί πωλητές στο Χ.Α., εκτιμώντας ότι οι αποτιμήσεις είναι ακριβές, η μείωση του ρίσκου χώρας έχει πλήρως προεξοφληθεί και η επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό με τη μερική επαναφορά του short selling, θα αποτελέσει αφορμή για μια αξιόλογη διόρθωση των αποτιμήσεων.

Μέχρι τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια πήραν ένα μικρό μέρος των κερδών τους, μειώνοντας την έκθεσή τους στο Χ.Α. και ποντάροντας στο ότι ο 25άρης θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα.

Βρήκαν μπροστά τους, όμως, μεγάλα ξένα hedge funds που είναι καθαροί αγοραστές σε τίτλους όπως ο ΟΠΑΠ και ο ΟΤΕ. Όπως έχει επισημάνει ο Χαμαιλέων, η Baupost συνεχίζει να αγοράζει καθημερινά μετοχές ΟΠΑΠ, ενώ ένα άλλο hedge fund τοποθετείται μεθοδικά στον ΟΤΕ.

Η σύγκρουση μεταξύ εγχώριων θεσμικών και hedge funds, σε συνδυασμό με το κλείσιμο αέρα (margin calls) από πλευράς retail, χάρισε έντονες συγκινήσεις στη χθεσινή συνεδρίαση.

Για παράδειγμα, μόλις ο βασικός δείκτης πλησίασε και διέσπασε καθοδικά τον Εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο (ΕΚΜΟ) 20 ημερών στις 970 μονάδες, έλαβε χώρα η επιχείρηση… ανάκτησης, με αιχμή του δόρατος τον τίτλο της Coca Cola. Παρ' όλο που ο δείκτης πήγε μέχρι το -2,65%, τα κέρδη σχεδόν 5% από τον τίτλο της ΕΕΕΚ, η οποία πήγε καρφί σε νέα υψηλά πάνω από τα 19 ευρώ, πρόσφεραν ισχυρό «μαξιλάρι» στην αγορά.

Η μετοχή της Coca Cola πρόσθεσε χθες σχεδόν 1,1% άνοδο στον Γενικό Δείκτη, αφού η στάθμισή της σε αυτόν προσεγγίζει το 22%, ενώ στις 4 τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις η Coca Cola έχει δώσει ανάσα στον δείκτη περίπου 20 μονάδες.

«Ήταν ένα καθαρό window dressing από την πλευρά των αγοραστών, ώστε να μη διευρυνθούν οι απώλειες του Δείκτη και χαλάσει το κλίμα στην αγορά», σημειώνουν έμπειροι χρηματιστές, τονίζοντας ότι ως αποτέλεσμα αυτού όσοι πόνταραν σε διόρθωση του 25άρη προς το παρόν δεν κέρδισαν.

Υπήρξε διόρθωση στα χαρτιά, και μάλιστα έως και πάνω από 10% σε κάποιες περιπτώσεις, δεν χάλασε όμως η εικόνα των δεικτών καθώς από ένα σημείο και μετά αγορές σε κάποια χαρτιά ( ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΝΕΡΓΑ, Ελλάκτωρ, Jumbo κ.ά.) βγήκαν και από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι αγορές από μεγάλα hedge funds σε αυτά τα επίπεδα τιμών σε τίτλους όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ δείχνουν ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει αλλάξει και πλέον δραστηριοποιούνται ή επαναδραστηριοποιούνται στην αγορά παίκτες που μπορούν εύκολα να σαρώσουν έως και 2 εκατ. μετοχές ΟΠΑΠ σε μία συνεδρίαση και να αλλάξουν το κλίμα λόγω του μεγέθους των αγορών αλλά και της επίδειξης δύναμης.
 
Αλλάζει το κλίμα για τις τράπεζες

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η σταδιακή αλλαγή κλίματος στις τράπεζες. Η αγορά συνειδητοποιεί ότι θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ώστε να υπάρξουν στρατηγικοί επενδυτές που θα καλύψουν το 10% της ελάχιστης συμμετοχής των ιδιωτών.

Οι διαβεβαιώσεις Σάλλα ότι η Πειραιώς έχει εξασφαλίσει τους στρατηγικούς επενδυτές για την κάλυψη της ελάχιστης συμμετοχής, σε συνδυασμό με τη βεβαιότητα ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Alpha, δημιουργούν ατμόσφαιρα αναμονής θετικών ειδήσεων και από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης.

Κρίσιμα στοιχεία σήμερα στις ΗΠΑ

Το κλίμα στις αγορές σήμερα θα δώσουν τα κρίσιμα στοιχεία απασχόλησης (pay roll) στις ΗΠΑ, καθώς έρχονται σε μια περίοδο όπου εκφράζονται εκ νέου ισχυρές αμφιβολίες για το αν είναι βιώσιμη η ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στα καθ' ημάς, θα πρέπει να δούμε είτε την ανανέωση της δυναμικής στις τάξεις των αγοραστών, είτε τους πωλητές να αναλαμβάνουν δράση, καθώς οι πρόσφατες συνεδριάσεις έχουν καταστήσει σχετικά ευκολότερη την επικράτηση των απαισιόδοξων, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Πιο τεχνικά, πέραν της εμφανούς βραχυπρόθεσμης κόπωσης στους αγοραστές, κανένα άλλο στοιχείο δεν προκύπτει επί του παρόντος, αφού ο ΕΚΜΟ 20 ημερών, παρότι απειλήθηκε, διασώθηκε από το... ιππικό. Οι αγοραστές διατηρούν τις ελπίδες τους εφόσον κρατήσουν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε περίπτωση, όμως, όπου στη σημερινή συνεδρίαση δούμε έντονη πτώση και κλείσιμο κάτω των 970 μονάδων, τότε οι πωλητές θα έχουν ένα ισχυρό πάτημα για να οδηγήσουν τον βασικό δείκτη αρκετά χαμηλότερα προς τις 910 μονάδες, δοκιμάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντοχές αλλά και τις διαθέσεις των αγοραστών.

Όσον αφορά το δείκτη FTASE Large Cap, παρόλο που σημείωσε χαμηλό ημέρας στις 326 μονάδες, παραμένει θετικό το ότι διατηρήθηκε πάνω από τον ΕΚΜΟ των 20 ημερών. Από την άλλη, εφόσον οι πωλητές αποκτήσουν προβάδισμα, πρώτο σημείο εστίασης θα είναι οι 315 μονάδες και έπειτα οι 300-305 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών παραμένει σε πτωτική φάση και για να αλλάξει κάτι θα πρέπει να διασπάσει αρχικά τις 230 μονάδες. Η πρώτη στήριξη παραμένει στα χαμηλά της 21ης Ιανουαρίου και στις 190 μονάδες.

Αξίζει να επισημάνουμε στον επίλογο ότι η ομάδα τεχνικής ανάλυσης της Societe Generale εκτιμά ότι για τον Γενικό Δείκτη ο πρώτος στόχος είναι οι 1.000 μονάδες και έπειτα οι 1.200 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v