Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα 15 midcaps που «κοιτούν» οι ξένοι

Μετοχές μικρής-μεσαίας κεφαλαιοποίηση έχουν μπει στο "ραντάρ". Ποιες είναι οι προδιαγραφές που έχουν θέσει τα ξένα funds. Οι μετοχές που... πληρούν τις απαιτήσεις. Ο όγκος συναλλαγών και οι μεγαλομέτοχοι. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Τα 15 midcaps που «κοιτούν» οι ξένοι
H ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου σε υψηλά πολλών μηνών, γύρω από τις 1.000 μονάδες, έχει μέχρι στιγμής προκαλέσει δύο εκπλήξεις:

Η πρώτη είναι μικρή και δεν είναι άλλη από τη μη συμμετοχή των τραπεζικών τίτλων.

Η δεύτερη είναι μεγαλύτερη και αφορά την υπεραπόδοση των μικρότερων δυνάμεων της αγοράς σε σχέση με τα large caps.

Το ενδιαφέρον της αγοράς, ίσως για πρώτη φορά, στράφηκε εξαρχής και σε μετοχές της μικρής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και όχι στο τέλος του ανοδικού κύκλου. Η στροφή των επενδυτών στους τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είναι φυσιολογική, αφού πολλές από τις μετοχές αυτής της κατηγορίας πληρούν προδιαγραφές όπως:

1) Πρώτον, έχουν ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη με καλές ταμειακές ροές σε σχέση με τον δανεισμό τους αλλά και χαμηλούς δείκτες P/BV και EV/EBITDA.

2) Δεύτερον, δεν είναι τραπεζικές μετοχές, όπου το τοπίο συνεχίζει να είναι ομιχλώδες, παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει στον δεύτερο μήνα του έτους.

3)
Τρίτον, είναι επιλογές των Ελλήνων θεσμικών.

4)
Έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ξένων funds που αναζητούν business stories μικρότερων εταιρειών για να ποντάρουν στο σενάριο του Grecovery.

Είναι γεγονός ότι η ανοδική κίνηση του τελευταίου εξαμήνου στην ελληνική αγορά οφείλεται περισσότερο στις εγχώριες δυνάμεις, ενώ οι ξένοι σε πολλές περιπτώσεις είναι παρατηρητές των τεκταινόμενων.

Το αντεπιχείρημα, ωστόσο, είναι ότι τα funds που μας «εξετάζουν» δεν είναι και... ό,τι καλύτερο, αν θεωρηθεί ότι και η «ποιότητα» των επενδύσεων είναι εξίσου σημαντική. Ωστόσο, η κινητικότητα και μόνο είναι καλή, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πριν από λίγο καιρό οι ξένοι άκουγαν Ελλάδα και... έτρεχαν από την άλλη.


Ποιες είναι οι μετοχές

Για την ώρα, υπάρχουν αρκετές μετοχές από τη μικρή και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που έχουν μπει στο ραντάρ, αλλά κάποιες από αυτές φαίνεται να ξεχωρίζουν, αφού διαθέτουν χαρακτηριστικά που τις καθιστούν ικανές να μπουν στο focus list των ξένων funds.

Μετοχές με κεφαλαιοποίηση κάτω των 60 εκατ. ευρώ, όπως είναι Inform Λύκος, Centric Multimedia, Mevaco, Kleemann, Ικτίνος, Κυριακίδης, Ελτον Χημικά, F.G. Europe, Κρι Κρι, Καράτζη, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Flexopack, MLS και Κορρές, φαίνεται να εξετάζονται από ξένα funds.

Οι trailing δείκτες αποτίμησης (τα 4 τελευταία τρίμηνα) των εταιρειών είναι καθοριστικοί σε πολλές περιπτώσεις για όλα τα midcaps, ενώ κρίσιμο ρόλο παίζουν οι όγκοι των συναλλαγών, αλλά και τα ποσοστά των μεγαλομετόχων.


Οι αποτιμήσεις και οι αποδόσεις

Η περίπτωση της Eurodrip ίσως να αποτελεί τον οδηγό σε κάποιες από τις περιπτώσεις. Το γεγονός όμως ότι κάποιες εταιρείες έχουν μπει στα ραντάρ εξειδικευμένων και μη funds του εξωτερικού δεν σημαίνει ότι θα έχουμε απαραίτητα και τοποθετήσεις σύντομα.

Μία από τις επιλογές είναι από τον κλάδο των πλαστικών. Ο τίτλος της Πλαστικά Θράκης εμφανίζει δείκτες τιμής προς κέρδη (trailing P/E) κάτω από 12 φορές, ενώ βάσει των επιδόσεων στο εννεάμηνο του 2012 ο δείκτης P/E είναι κάτω από τις 9 φορές. Ο trailing δείκτης EV/EBITDA (αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη) είναι στις 5,34 φορές και βάσει του εννεαμήνου στις 5,44 φορές. Η απόδοση της μετοχής από την αρχή του έτους είναι άνω του +16%, ενώ στο τελευταίο τρίμηνο +68%.

Για την Inform Λύκος, η απομείωση της αξίας της θυγατρικής στη Ρουμανία επηρεάζει τους trailing δείκτες των 12 προηγούμενων μηνών και η κερδοφορία στο εννεάμηνο δείχνει δείκτη EV/EBIΤDA στις 7,1 φορές. Η απόδοση της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α. από αρχές έτους είναι +15% και στο τρίμηνο +50%. Επίσης, έχει χαμηλούς δείκτες P/BV και P/Sales και κεφαλαιοποίηση στα 32 εκατ. ευρώ.

Η MLS Πληροφορική παρότι δεν είναι «φθηνή», με βάση τα trailing αποτελέσματα των τελευταίων 12 μηνών, είναι διαπραγματεύσιμη με δείκτη τιμής προς κέρδη 33 φορές στα κέρδη του εννεαμήνου και με δείκτη αξίας προς EBITDA 10,2 φορές. Η συμπεριφορά της στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα ήπια.

Για την F.G. Europe, οι κινήσεις στο ταμπλό του Χ.Α. δεν είναι εκρηκτικές, ωστόσο οι trailing δείκτες αποτίμησης τοποθετούν τον δείκτη P/E στις 7,2 φορές και τον δείκτη EV/EBITDA στις 6,2 φορές. Για το εννεάμηνο, οι αντίστοιχοι δείκτες είναι 6,8 και 4,6 φορές, χαμηλότερα από ό,τι οι trailing δείκτες του 12μήνου. Η απόδοση στο τρίμηνο είναι +27%.

Από το screening προκύπτει και η Ελτον Χημικά. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της είναι θετικοί για το 2012, ενώ τα αποτελέσματα στο εννεάμηνο ήταν 2,95 εκατ. ευρώ. Η μετοχή εμφανίζει trailing δείκτες P/E και EV/EBITDA 8,3 και 7,9 φορές αντίστοιχα, ενώ στο εννεάμηνο οι δείκτες είναι οριακά υψηλότερα. Η απόδοση του τίτλου στο ταμπλό στο τρίμηνο είναι 92%.

Η Κρι Κρι έχει ήδη 3% συμμετοχή ξένων στο μετοχικό της κεφάλαιο και εκτιμάται ότι θα επιδείξει θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας και το 2013. Οι trailing δείκτες αποτίμησης της μετοχής είναι υψηλότεροι απ’ ό,τι εκείνοι του εννεαμήνου. Οι δείκτες αποτίμησης στο εννεάμηνο είναι 9,2 φορές τα κέρδη και 6,3 φορές τα EBITDA. Η απόδοση της μετοχής στο τρίμηνο είναι +92%.

Για τη μετοχή της Flexopack, οι αποδόσεις στο τρίμηνο και στο έτος διαμορφώνονται στο +24% και στο -7% αντίστοιχα, ωστόσο είναι μία από τις λίγες περιπτώσεις με αρνητική απόδοση στην περίοδο του 1 έτους. Η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών είναι περίπου 12,2 φορές τα trailing κέρδη δωδεκαμήνου και 5,8 φορές βάσει του δείκτη EV/EBITDA. Στο εννεάμηνο του 2012, οι δείκτες είναι ελαφρώς υψηλότεροι, αλλά με 7 φορές τα EBITDA στο εννεάμηνο είναι κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς. Οι ημερήσιοι όγκοι συναλλαγών είναι σημαντικό αντικίνητρο.

Η Kleemann, σχεδόν αμετάβλητη από τις αρχές του έτους και με -11% τον τελευταίο μήνα, εμφανίζει μία από τις χειρότερες αποδόσεις ανάμεσα στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Οι trailing δείκτες αποτίμησής της είναι μάλλον υψηλοί, ωστόσο το γ΄ τρίμηνο του 2012 ήταν καλύτερο και η κερδοφορία το 2013 προβλέπεται πολύ υψηλότερη.

Για τη μετοχή της Autohellas, οι trailing δείκτες τιμής προς κέρδη στις 9 φορές και EV/EBITDA στις 2,8 φορές είναι πολύ χαμηλότεροι από την αγορά και από τους δείκτες FTSE Large Cap και FTSE/ASE Mid Cap, ενώ στο εννεάμηνο το P/E υπολογίζεται στις 6,4 φορές και το EV/EBITDA στις 4 φορές. Η απόδοσή της στο Χ.Α. στο εξάμηνο είναι +45%.

Για την Κυριακίδης, παρά τον διπλασιασμό της τιμής σε ένα έτος, οι trailing δείκτες αποτίμησης της μετοχής παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την αγορά, αφού είναι διαπραγματεύσιμη 6,5 φορές τα κέρδη των 12 τελευταίων μηνών και κατά 3,72 φορές σε όρους EV/EBITDA.

Η μετοχή της Ικτίνος εμφανίζει χαμηλή απόδοση από τις αρχές του έτους, ενώ ο trailing δείκτης τιμής προς κέρδη είναι στις 21 φορές και ο δείκτης EV/EBITDA στις 8 φορές. Το 2013 εκτιμάται καλύτερο από το 2012, ενώ οι πωλήσεις θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά στην επόμενη τριετία.

Η μετοχή της Mevaco, με αξία λίγο πάνω από τα 15 εκατ. ευρώ και με χαμηλό ημερήσιο όγκο συναλλαγών στο ταμπλό του Χ.Α., εμφανίζει μικρή απόδοση από τις αρχές του 2013, ωστόσο οι trailing δείκτες αποτίμησης σε όρους EBITDA είναι 7,1 φορές.

Η Centric, με απόδοση άνω του 180% στο εξάμηνο, εμφανίζει δείκτη P/E βάσει του εννεαμήνου 13,7 φορές αλλά και EV/EBITDA 15 φορές που είναι ιδιαίτερα «απαιτητικό». Η εταιρεία διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών, ενώ στα θετικά της είναι και η συμμετοχή της στον νέο δείκτη του Χ.Α. Global Plus.

Για την Μ&Α Καράτζη, οι trailing δείκτες P/E και EV/EBITDA είναι στις 6 και στις 4,7 φορές αντίστοιχα, ενώ βάσει του εννεαμήνου οι δείκτες διαμορφώνονται στις 6,6 και στις 4,6 φορές, με την εταιρεία να έχει ξεκινήσει το 2013 πολύ δυναμικά με νέο υψηλό στα 3,85 ευρώ.

Τέλος, για τη μετοχή του Κορρέ, για το δωδεκάμηνο ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 13 φορές. Η απόδοση του τίτλου από τις αρχές του έτους είναι χαμηλή, ενώ στο δωδεκάμηνο είναι +15%, μία από τις πιο χαμηλές ανάμεσα στις 15 μετοχές. Στα 57 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση.


***Αναλυτικά οι trailing δείκτες αποτίμησης 12 μηνών και οι δείκτες αποτίμησης βάσει του 9μήνου δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v