Moody΄s: Ευάλωτες οι αγορές ομολόγων

Οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ λόγω της περιορισμένης προόδου σε ότι αφορά την ανάπτυξη, την τροχιά του χρέους και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης.

Moody΄s: Ευάλωτες οι αγορές ομολόγων
Οι αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες σε περαιτέρω σοκ λόγω της περιορισμένης προόδου σε ότι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης, την τροχιά του χρέους και τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις των χωρών της ευρωζώνης, εκτιμά η Moody’s. Ως αποτέλεσμα, το outlook του διεθνούς οίκου για τις περισσότερες αξιολογήσεις χωρών της ευρωζώνης παραμένει για την ώρα αρνητικό.

Τα προαπαιτούμενα για βελτιώσεις στις πιστοληπτικές ικανότητες δεν περιλαμβάνουν μόνο μια συνεχιζόμενη περίοδο ηρεμίας, αλλά και μια αντιστροφή ορισμένων τουλάχιστον από τις ευρύτερες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, σημειώνει ο οίκος.

Η Moody’s αναφέρει στην σχετική της έκθεση ότι έχει παρατηρήσει μια χαλάρωση των πιέσεων στις αγορές τους τελευταίους μήνες, με τα risk premia να μειώνονται και τους επενδυτές να φαίνονται όλο και πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε αξιόγραφα χρέους που εκδίδουν χώρες της ευρωπεριφέρειας και άλλοι πιστολήπτες. Η υπερκάλυψη των πρόσφατων δημοπρασιών ομολόγων στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία και η συμμετοχή στις δημοπρασίες εταιρειών και χρηματοοικονομικών ινστιτούτων από χώρες της ευρωπεριφέρειας είναι ενδεικτικά αυτής της τάσης.

Ωστόσο, η αστάθεια στις αγορές τις τελευταίες μέρες αποδεικνύει πως οι αγορές κρατικού χρέους της ευρωζώνης παραμένουν ευάλωτες στην διατάραξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών, λόγω των περιορισμένων θεμελιωδών αλλαγών στους οικονομικούς δείκτες, την πορεία του χρέους ή τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στις χώρες της ευρωζώνης από τον περασμένο Ιούλιο.

Οι προοπτικές ανάπτυξης των χωρών της ευρωπεριφέρειας παραμένουν αδύναμες και η πρόοδος σε ότι αφορά την αντιστροφή της πορείας του χρέους παραμένει αργή και αβέβαιη. Οι πολιτικοί κίνδυνοι και τα ρίσκα εφαρμογής παραμένουν σημαντικά, ενώ υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις συνοχής μεταξύ των νομοθετών καθώς ένας αυξανόμενος κίνδυνος αδιαφορίας καθώς θα αμβλύνονται οι πιέσεις για μεταρρυθμίσεις.

Και ενώ η εισαγωγή του ΟΜΤ από την ΕΚΤ αντέστρεψε επιτυχώς την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων για την ώρα, ωστόσο η πιθανότητα για περαιτέρω σοκ δεν έχει εξαλειφθεί, αφού, για παράδειγμα, στην Ελλάδα και την Κύπρο οι επενδυτές παραμένουν εκτεθειμένοι στον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v