Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ESMA απαιτεί περαιτέρω βελτιώσεις από τους CRAs

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών δημοσίευσε την δεύτερη Ετήσια Έκθεσή της σχετικά με την εποπτεία των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ESMA απαιτεί περαιτέρω βελτιώσεις από τους CRAs
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (European Securities Markets Authority-ESMA) δημοσίευσε την δεύτερη Ετήσια Έκθεσή της σχετικά με την εποπτεία των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η έκθεση συνοψίζει το εποπτικό έργο που διενεργήθηκε από την ESMA, κατά την διάρκεια του 2012, για να διασφαλιστεί ότι οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας συμμορφώνονται με τον Κανονισμό για τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας.

Η έκθεση περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την εποπτεία, την εγγραφή και την πολιτική της ESMA, και εστιάζει τις έρευνες της στις μεθοδολογίες αξιολόγησης τραπεζών και την συνέχιση της εργασίας της βάσει της έκθεσης του Μαρτίου 2012 για τις ελλείψεις στις διαδικασίες αξιολόγησης των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, στην εταιρική διακυβέρνηση και στους μηχανισμούς ελέγχου.

Η ESMA έχει διαπιστώσει πρόοδο από τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας στις δραστηριότητες τους συμπεριλαμβανόμενων της βελτιωμένης δημοσίευσης των μεθοδολογιών και των αξιολογήσεων, των πόρων εσωτερικού ελέγχου, την ανάμιξη των ανωτάτων διευθυντικών στελεχών στην εταιρική διακυβέρνηση και τις πρακτικές τήρησης αρχείων.

Εντούτοις, η έκθεση ανακαλύπτει ότι οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας δεν έχουν επαρκώς ενσωματώσει τις βασικές απαιτήσεις του Κανονισμού στους οργανισμούς τους, και η ESMA πιστεύει ότι είναι ακόμη απαραίτητες βελτιώσεις στα ακόλουθα θέματα:

• την συνεπή εφαρμογή και την περιεκτική παρουσίαση των μεθοδολογιών αξιολόγησης
• την ενδυνάμωση και την επάρκεια πόρων για τις λειτουργίες αναλύσεων και ελέγχου
• την παρακολούθηση και την επιτήρηση των αξιολογήσεων, και
• την αξιοπιστία των υποδομών πληροφορικής

Αυτά τα θέματα θα αποτελέσουν την βάση για το μεγαλύτερο μέρος των εποπτικών δραστηριοτήτων της ESMA όπως περιγράφονται στο Πρόγραμμα Εργασιών της για το 2013.

Θεματική Έρευνα – Μεθοδολογίες Αξιολόγησης Τραπεζών

Η ESMA αποφάσισε να εστιάσει στις αξιολογήσεις τραπεζών εξαιτίας της σύνδεσής τους με τις αξιολογήσεις κρατικού χρέους, τον αριθμό των μεθοδολογικών αλλαγών που εφαρμόστηκαν κατά την υπό έρευνα περίοδο (Σεπτέμβριος 2010 - Αύγουστος 2012) και την σημαντική δραστηριότητα αξιολόγησης στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το δεύτερο εξάμηνο του 2011 και το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Οι μεθοδολογίες αξιολόγησης τραπεζών της Fitch, Moody’s και S&P εξετάστηκαν αναφορικά με τις ακόλουθες διαδικασίες:

i) σύσταση, παρακολούθηση και αναθεώρηση των μεθοδολογιών αξιολόγησης
ii) εφαρμογή των μεθοδολογιών καθ’ όλη την διαδικασία αξιολόγησης
iii) εσωτερικούς μηχανισμούς για να διασφαλιστεί η συνεπής εφαρμογή των μεθοδολογιών αξιολόγησης, και
iv) δημοσίευση των μεθοδολογιών

Αποκαλύφθηκαν αδυναμίες στις διαδικασίες δημοσίευσης και εφαρμογής των αλλαγών στις μεθοδολογίες αξιολόγησης τραπεζών, στην αυστηρή και συστηματική εφαρμογή των μεθοδολογιών και στη διαδικασία αναθεώρησης των μεθοδολογιών. Τα σχέδια διορθωτικών μέτρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η ESMA απαιτούν από τους Οργανισμούς Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας να:

• ενσωματώσουν όλους τους σχετικούς παράγοντες, υποδείγματα, υποθέσεις και κριτήρια στις μεθοδολογίες τους
• βελτιώσουν την δημοσίευση των μεθοδολογιών στο κοινό
• διατηρήσουν επαρκή αρχεία αναφορικά με τις αναλυτικές προδιαγραφές των εργαλείων αξιολόγησης
• αναπτύξουν κατάλληλες διαδικασίες σχετικά με τις αλλαγές στις μεθοδολογίες
• βελτιώσουν την εσωτερική διαδικασία αναθεώρησης της επίδοσης των μεθοδολογιών, και
• διασφαλίσουν ελάχιστα πρότυπα σε σχέση με την ποιότητα και επικαιρότητα των πληροφοριών

Πρόοδος στα Συστήματα και τους Ελέγχους

Μετά την έκθεση του 2012 που διαπίστωσε ελλείψεις σε ένα αριθμό διαδικασιών αξιολόγησης των Οργανισμών Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, εταιρικής διακυβέρνησης και μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου, η ESMA εργάστηκε περαιτέρω για να αντιμετωπίσει αυτές τις ελλείψεις. Αποκρινόμενοι οι Οργανισμοί Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας έχουν θέσει σε εφαρμογή σημαντικά μέτρα για να:

• καθιερώσουν κατάλληλη τήρηση αρχείων και διαδικασίες τεκμηρίωσης
• βελτιώσουν την ποιότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων
• ενδυναμώσουν τους πόρους που είναι αφιερωμένοι στις λειτουργίες εσωτερικού ελέγχου
• αυξήσουν την διαφάνεια στην δημοσίευση και την παρουσίαση των αξιολογήσεων, και
• βελτιώσουν την ανάμιξη των ανώτατων διευθυντικών στελεχών σε δραστηριότητες ελέγχου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v