Χ.Α.: Αγοραστές με γρήγορα… ρεφλέξ

Χαρά των traders η εβδομάδα που ολοκληρώνεται, η οποία εξελίχθηκε σε τραπεζική γιορτή. Στο 60% το ριμπάουντ, απόρροια του short squeeze στα παράγωγα. Ποιοι δείκτες δίνουν σήμα long και τι αναμένεται στη συνέχεια.

Χ.Α.: Αγοραστές με γρήγορα… ρεφλέξ
Σε τραπεζική γιορτή εξελίσσεται η εβδομάδα, αφού η αναβολή της συγχώνευσης μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank απελευθέρωσε τους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν πλέον περισσότερη αξία στους δύο διακριτά ξεχωριστούς τραπεζικούς ομίλους, αλλά και στους άλλους δύο συστημικούς πόλους του τραπεζικού κλάδου. Η εβδομάδα αποτελεί τη χαρά των traders, ωστόσο οι συμμετέχοντες καλό θα ήταν να έχουν αυξημένα ρεφλέξ.

Μετά το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 85 μονάδων τη Δευτέρα, ο τραπεζικός δείκτης πραγματοποιεί ριμπάουντ άνω του 60%, με ιδιαίτερα αυξημένους όγκους συναλλαγών και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Η άνοδος είναι απόρροια του short squeeze(;) στα παράγωγα, αλλά και μέρος της διαδικασίας ωραιοποίησης των αποτιμήσεων εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου.

Η Eurobank από το χαμηλό του 0,105 ευρώ κλείνει στο 0,378 ευρώ ή +260%. Σε αυτό βοηθάει υπέρμετρα ο μικρός αριθμός μετοχών σε κυκλοφορία (free float), ενώ έδωσε σήμα long στο ημερήσιο διάγραμμα πάνω από ταο 0,35 ευρώ.

Η ΕΤΕ από το 0,364 στο 0,69 ευρώ (+90%) δίνει σήμα στο ημερήσιο διάγραμμα πάνω από το 0,72 ευρώ, ενώ η Alpha Bank διαμορφώνεται με +80% από το χαμηλό της Δευτέρας.

Τέλος, η Πειραιώς έγραψε +93% από το χαμηλό της την πρώτη μέρα της συνεδρίασης της εβδομάδας.

Ο δείκτης των τραπεζών βραχυπρόθεσμα έχει δώσει ήδη σήμα long με την κίνησή του πάνω από τις 108/110 μονάδες. Στο ημερήσιο διάγραμμα σημαντικό επίπεδο είναι πλέον το επίπεδο των 147/150 μονάδων και μετά οι 160 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης, με τη σειρά του, από τα χαμηλά των 799 μονάδων εκτοξεύτηκε στις 927 μονάδες, δείχνοντας ότι τεχνικές αντιστάσεις και στηρίξεις, προς ώρας, έχουν μάλλον μικρότερη σημασία.

Σε προηγούμενο άρθρο, εκτιμούσαμε ότι η ανοδική τάση έχει πλέον αλλοιωθεί και ο Γενικός Δείκτης μετά την κίνησή του κάτω από τις 900 μονάδες δύσκολα θα επανέλθει άνω των 900 μονάδων. Η αγορά ωστόσο μας διέψευσε.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, παρότι παραμένει σε αρνητικό έδαφος από τις αρχές του έτους και υποαποδίδει αισθητά της αγοράς, ξεπέρασε τις 300 μονάδες και ήρθε σε οπτική επαφή με τον Εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο (ΕΚΜΟ) των 55 ημερών, αφού πρώτα διέσπασε ανοδικά των ΕΚΜΟ των 200 και των 20 ημερών.

Πέραν των τραπεζών, η τεχνική εικόνα στην πλειονότητα των blue chips βελτιώθηκε αισθητά αφού σε εβδομαδιαίο επίπεδο όλοι οι δεικτοβαρείς τίτλοι σημειώνουν υψηλά κέρδη. Ο ΟΤΕ κινείται με +22%, η ΔΕΗ με +26%, ο ΟΠΑΠ με +18%, η Τέρνα Ενεργειακή με +21% κι ο Μυτιληναίος με +17%.

Η επόμενη αντίσταση της αγοράς βρίσκεται στις 925-930 μονάδες, ενδιάμεσα το επίπεδο του 973, και η επόμενη δοκιμασία στις 950-955 μονάδες και στη συνέχεια στις 975 μονάδες. Στήριξη πλέον παρέχει το επίπεδο των 900 μονάδων και χαμηλότερα τα επίπεδα των 840 μονάδων και μετά παρακάτω στις 820 μονάδες. Με βάση την τρέχουσα εικόνα, η άνοδος του FTSE/ΑSE Large Cap πάνω από τη ζώνη των 300-303 μονάδων δίνει σήμα κίνησης προς τα επίπεδα των 310 μονάδων και έπειτα το όριο τοποθετείται στις 315-317 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v