Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΕ: Δεν πέρασε η απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων

Πιέσεις στη ΔΕΗ για ανατροπή των επικείμενων ανατιμήσεων και μείωση της τιμής του ρεύματος μετά την απόρριψη στο Ευρωκοινοβούλιο της πρότασης για backloading 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων.

ΕΕ: Δεν πέρασε η απόσυρση δικαιωμάτων ρύπων
Απορρίφθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρόταση της Κομισιόν για backloading (σ.σ. απόσυρση) 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μια απόφαση που είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της τιμής των συμβολαίων ρύπων στην Ευρώπη, την μεγαλύτερη αγορά συμβολαίων διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων ρυπογόνων αερίων στον κόσμο. Η πτώση έφτασε το 40%, στα 2,63 ευρώ ανά τόνο, καθώς ανακοινωνόταν η απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή πάντως δημιουργεί προϋποθέσεις για ανατροπή των ανατιμήσεων στις τιμές ρεύματος της ΔΕΗ, δεδομένου ότι αυτές ενσωματώνουν και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων.

Αρκεί να σημειωθεί ότι ο υπολογισμός των τιμολογίων που θα ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου, έγινε με υπολογισμό τιμής ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα στα 7 ευρώ, ποσό το οποίο η ΡΑΕ μείωσε κατά 10%, εκτιμώντας ότι το κόστος αγοράς μπορεί να το μειώσει η ΔΕΗ αξιοποιώντας χρηματιστηριακά εργαλεία.

Ωστόσο σχεδόν από την αρχή του 2013 η τιμή των ρύπων άρχισε να πέφτει, κινούμενη στα επίπεδα των 3,5-5 ευρώ με αποκορύφωμα την κατάρρευσή τους μετά και την αποτυχία της Κομισιόν να εξασφαλίσει την διαγραφή των 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων, ως μέτρο ενίσχυσης της αγοράς ρύπων στα Χρηματιστήρια και ως κίνητρο για την προώθηση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα νέα δεδομένα υποχρεώνουν το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση σε ότι αφορά στα νέα τιμολόγια που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου. Έτσι υπό κανονικές συνθήκες και αφού μεταξύ της προϋπολογισθείσας τιμής και αυτής που ισχύει υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 4 ευρώ, στη χειρότερη περίπτωση τα τιμολόγια θα πρέπει να μείνουν σταθερά και στην καλύτερη θα πρέπει να μειωθούν.

Πάντως αυτή η διαφορά των 4 ευρώ μειώνει το σχετικό κονδύλι που είχε προϋπολογίσει η ΔΕΗ από 300 εκατομμύρια σε κάτω από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας στην οποία απορρίφθηκε η πρόταση της Επιτροπής για backloading 900 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) και μέλος της Κ.Ε. της Δράσης, δήλωσε: "Μετά από πολύμηνο αγώνα τον οποίο από την ελληνική πλευρά (επί πολύ) έδινα μόνος, τελικά με οριακή πλειοψηφία απορρίφθηκε το backloading, δηλαδή η αύξηση της τιμής ρεύματος στην Ελλάδα και η επιβάρυνση της χώρας κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, η οποία θα δημιουργούσε χιλιάδες νέους ανέργους, καθώς η χώρα αγοράζει ετησίως 20 εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων από το εξωτερικό.

Τώρα η ΔΕΗ, η οποία υπολόγισε τις τιμές των ρύπων με 7ευρώ/δικαίωμα για το 2013 και μεγαλύτερο στα επόμενα έτη, οφείλει να μειώσει την τιμή του ρεύματος ανάλογα με τη μείωση που εμφανίζεται πλέον στην αγορά ρύπων. Είναι ευθύνη της ΔΕΗ, της κυβέρνησης και της ΡΑΕ να το πράξουν αμέσως".

"Εάν εγκριθεί το backloading, θα οδηγήσει στην αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και θα αποβεί σε βάρος των καταναλωτών, προπαντός στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία", τόνισε νωρίτερα ο Θόδωρος Σκυλακάκης στη σχετική συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια.

Όπως υποστήριξε, η όλη υπόθεση με το backloading γίνεται για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον ποσά από τους πολίτες-καταναλωτές, μέσω της... πίσω πόρτας και γίνεται προπαντός επειδή οι εμπνευστές της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής αρνούνται να αποδεχθούν την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών στόχων της πρότασής τους.

Πηγές της αγοράς τονίζουν επιπλέον στο euro2day, ότι η επιβάρυνση της κιλοβατώρας με το κόστος των ρύπων έγινε το 2012 με την παραδοχή ότι το μείγμα καυσίμων της ΔΕΗ, απαιτεί 0,88 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενη μεγαβατώρα (1.000 κιλοβατώρας). Ωστόσο φέτος λόγω της μεγάλης υδροηλεκτρικής παραγωγής, το μίγμα καυσίμων της ΔΕΗ παράγει πολύ μικρότερη ποσότητα διοξείδιου του άνθρακα, γεγονός που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ΄όψιν για τον υπολογισμό των νέων τιμολογίων από την 1η Μαίου.

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη στην ολομέλεια ήταν η εξής:

"Το backloading σημαίνει στην ουσία μεγαλύτερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμη και στις χώρες της κρίσης, που πλήττονται από τρομακτική ανεργία.

Υψηλότεροι λογαριασμοί εις βάρος του βιοτικού επίπεδου ανθρώπων σε απόγνωση και της ανταγωνιστικότητας οικονομιών σε κρίση. Γιατί όμως γίνεται το bacκloading, ενώ οι περιβαλλοντικοί μας στόχοι εκπληρώνονται;

Όχι βέβαια για να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις. Διότι οι επενδυτικές αποφάσεις που θα γίνουν από σήμερα και πέρα, θα επηρεαστούν αρνητικά από το backloading, αφού τα έσοδά τους δεν θα εμφανιστούν πριν από το 2019-2020, όταν θα επανέρχονται τα δικαιώματα αυτά στην αγορά και οι τιμές θα πέφτουν!

Γίνεται λοιπόν για να εισπράξουν τα κράτη επιπλέον έσοδα από την πίσω πόρτα και γίνεται προπαντός διότι αρνούνται οι εμπνευστές της να αποδεχθούν ότι απέτυχαν παταγωδώς οι οικονομικοί στόχοι της κλιματικής μας πολιτικής, λόγω της αμερικανικής επανάστασης στο σχιστολιθικό αέριο και της ήττας στον τομέα των φωτοβολταϊκών από την Κίνα. Γιατί αρνούνται να αποδεχθούν την πραγματικότητα".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v