Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στήνει Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας προτείνει τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων. Τι περιλαμβάνει η πρόταση που κατατέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών.

ΧΑ: Στήνει Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων
Τη δημιουργία Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων προτείνει με σχετική του εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο διεύρυνσης των επενδυτικών επιλογών, αλλά και ως μέρος της εκστρατείας που εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει ξεκινήσει το Χ.Α., για την προώθηση καινοτόμων επιχειρήσεων της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει ήδη κατατεθεί στο αρμόδιο Υπουργείο, ως πρώτο προϊόν επί του οποίου θα διαπραγματεύονται συμβόλαια στη συγκεκριμένη αγορά έχει επιλεγεί το ελαιόλαδο. Σε δεύτερη φάση αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα προϊόντα.

Οι λεπτομέρειες που αφορούν την εν γένει λειτουργία αυτής της αγοράς αλλά και των προϊόντων που θα την απαρτίζουν θα αποσαφηνιστούν σε δεύτερο χρόνο από το Χρηματιστήριο και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς.

Πρόκειται για κίνηση που εντάσσεται στην εκστρατεία προώθησης και προβολής καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων που ξεχωρίζουν σε τομείς της αγροτικής παραγωγής. Το πρώτο σχετικό βήμα από την πλευρά του χρηματιστηρίου έγινε πριν από περίπου έναν χρόνο στο roadshow που διοργάνωσε στις ΗΠΑ.

Τότε, παρουσιάστηκε σε ξένους επενδυτές οδηγός που είχε προετοιμάσει το Χ.Α. και στον οποίο περιλαμβάνονταν περί τις 70 επιχειρήσεις αγροτικής παραγωγής.

Η δημιουργία του οηγού αυτού ήταν αποτέλεσμα του σαφούς ενδιαφέροντος που είχε εκδηλωθεί από ξένα funds για τους συγκεκριμένους κλάδους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο γειτονικές όσο και ανεπτυγμένες αγορές (Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Μ. Βρετανία) διαθέτουν εδώ και πολλά χρόνια Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v