Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι 29 όμιλοι που νίκησαν την κρίση!

Ποιες εισηγμένες -και πώς- κατάφεραν να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα κεκτημένα τους, κόντρα στη βαθιά ύφεση της τελευταίας τετραετίας. Η συνταγή επιτυχίας. Αναλυτικοί πίνακες της περιόδου 2008-2012.

ΧΑ: Οι 29 όμιλοι που νίκησαν την κρίση!
Η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων υποχρεώθηκε σε ζημιογόνο αποτέλεσμα το 2012, και μάλιστα δεν είναι λίγες οι εταιρείες που αντιμετωπίζουν ακόμη και πρόβλημα βιωσιμότητας.

Παρ' όλα αυτά, επεξεργαζόμενοι στοιχεία της περιόδου 2008-2012 καταλήξαμε σε 29 εισηγμένες που είτε κατάφεραν να βελτιώσουν περαιτέρω τις επιδόσεις τους, είτε -στη χειρότερη περίπτωση- να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών τους επιδόσεων.

Πολλές από αυτές μάλιστα πολύ πιθανόν να καρπωθούν τα οφέλη της οικονομικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, όποτε αυτή ξεκινήσει.


Μυτιληναίος: Όμιλος με πολυσχιδείς δραστηριότητες, με αιχμή του δόρατος τα τελευταία χρόνια την κατασκευαστική δραστηριότητα (κυρίως στο εξωτερικό μέσω της ΜΕΤΚΑ), τον κλάδο της ενέργειας και φυσικά την παραγωγή αλουμινίου μέσω της ΑτΕ.

Την τελευταία τετραετία κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά πωλήσεις, EBITDA και καθαρή κερδοφορία, εκμεταλλευόμενος τις αυξημένες εργασίες στο εξωτερικό και τον αμυντικό χαρακτήρα των περισσότερων λοιπών δραστηριοτήτων του.


ΜΕΤΚΑ: Η τεχνογνωσία που είχε αποκτηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιήθηκε για την ανάληψη έργων σε… όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Παρά τις όποιες ενδεχόμενες διακυμάνσεις στην υλοποίηση των έργων (π.χ. πολιτικές αβεβαιότητες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιφέρειες), το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της Μέτκα είναι πολύ υψηλό και η τάση των εργασιών της φαίνεται ανοδική.


Coca Cola Hellenic: Δύο λόγοι ερμηνεύουν τη διατήρηση των επιδόσεων του εισηγμένου ομίλου σε πολύ υψηλά επίπεδα: Πρώτον, το γεγονός ότι στην εγχώρια αγορά απευθύνεται μονοψήφιο ποσοστό του συνολικού του κύκλου εργασιών, και δεύτερον, οι κινήσεις περιορισμού του κόστους παραγωγής που έλαβαν χώρα τα τελευταία χρόνια. Η πορεία του ομίλου επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 28 χώρες, που ανήκουν στην Ευρώπη (ανατολική και δυτική), στην Ασία και στην Αφρική.

Motor Oil: Ο εισηγμένος όμιλος τη συγκεκριμένη τετραετία όχι μόνο αύξησε την παραγωγική του δυναμικότητα μέσω επενδύσεων, αλλά διεύρυνε και την παρουσία του στον εμπορικό χώρο με την εξαγορά των πρατηρίων της Shell. Το πρόβλημα του συνδυασμού αυξημένης παραγωγικής δυναμικότητας και μειωμένης εγχώριας ζήτησης (λόγω της κρίσης) το αντιμετώπισε επιτυχώς μέσα από αυξημένες εξαγωγές.


Ελληνικά Πετρέλαια: Μέσα στην τετραετία προχώρησε σε σημαντικές επεκτατικές κινήσεις, όπως για παράδειγμα στην εξαγορά των πρατηρίων της BP και στην υλοποίηση μεγάλου επενδυτικού προγράμματος στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.


Folli Follie Group: Εταιρεία που συνεχώς διευρύνει την παρουσία της στις αγορές του εξωτερικού διπλασιάζοντας περίπου μέσα στην τετραετία τις πωλήσεις της και τα καθαρά της κέρδη. Η πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών έθεσε τέρμα στις ενστάσεις των αναλυτών για τον τρόπο και το κόστος αναδιάρθρωσης των τραπεζικών υποχρεώσεων του ομίλου.


JUMBO: Παρά τη σαφώς πτωτική πορεία της ζήτησης στην εγχώρια αγορά, κατάφερε να αμυνθεί αποτελεσματικά απέναντι στην κρίση μέσα από την αύξηση του μεριδίου αγοράς (νέα καταστήματα συν λειτουργική ανάπτυξη) και μέσα από τη διεύρυνση της προσφερόμενης προϊοντικής γκάμας (είδη σπιτιού και λοιπά καταναλωτικά είδη). Κομβικά στοιχεία στην επιτυχία της αντιμετώπισης της κρίσης είναι η πολύ ισχυρή ρευστότητα και η δυνατότητα προσφοράς προϊόντων σε χαμηλές τιμές, που όμως συνεχίζουν να αποφέρουν υψηλά περιθώρια κέρδους.


ΕΛΒΑΛ:
Μία ακόμη εξαγωγική βιομηχανία του ομίλου Βιοχάλκο, η οποία εκμεταλλεύθηκε την αύξηση της παραγωγικής της δυναμικότητας και τις συνεχείς επενδύσεις που κάνει για μείωση του κόστους και παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. Οι μονάδες της εταιρείας δουλεύουν στο 100% της παραγωγικής τους δυναμικότητας.


ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Η εταιρεία αυξάνει συνεχώς τη συνολική ισχύ των μονάδων παραγωγής ΑΠΕ που διαθέτει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τάση η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω τόσο μέσα στο 2013, όσο και τα επόμενα χρόνια, λόγω των αδειών που ωριμάζουν και της καλής ρευστότητας που διαθέτει η εισηγμένη.


ΕΥΑΘ: Χωρίς τα μεγάλα προβλήματα εισπράξεων των απαιτήσεών της που έχει η «συνάδελφος» εταιρεία των Αθηνών, η ΕΥΑΘ διατήρησε σταθερό το ύψος των πωλήσεών της (αμυντικός κλάδος) μειώνοντας παράλληλα τις δαπάνες της κυρίως στο κομμάτι του μισθολογικού κόστους (μείωση του αριθμού των εργαζομένων, περικοπές αποδοχών).


ΕΥΔΑΠ: Η αύξηση των κερδών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περικοπές των δαπανών στο μισθολογικό και στο λοιπό κόστος. Περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν μέσω της ένταξης νέων ΟΤΑ στο δίκτυο της εταιρείας, ενώ σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το ζήτημα της είσπραξης των απαιτήσεων από τους δήμους και το Δημόσιο.

S&B Βιομηχανικά Ορυκτά: Εδώ και πολλά χρόνια υλοποιεί τη στρατηγική «από την αγορά στο ορυχείο», αναπτυσσόμενη τόσο μέσα από τη λειτουργική της διαδικασία, όσο και με εξαγορές. Η ζήτηση και οι οικονομικές της επιδόσεις επηρεάζονται από τη διεθνή ζήτηση στη μεταλλουργία, στον κατασκευαστικό τομέα, στις αυτοκινητοβιομηχανίες και σε άλλους παραγωγικούς τομείς.


Σαράντης: Πάνω από το 60% του κύκλου εργασιών της κατευθύνεται στο εξωτερικό, ενισχύοντας χρόνο με τον χρόνο τη διεθνή του δραστηριότητα. Παράλληλα, κερδίζει μερίδια αγοράς στην Ελλάδα και διευρύνει την γκάμα των προϊόντων της. Σημαντικό στοιχείο τα τελευταία χρόνια η στροφή στα ιδιοπαραγόμενα προϊόντα, τα οποία οδηγούν σε υψηλότερα περιθώρια κέρδους.


Πλαίσιο: Οι πωλήσεις δεν έμειναν ανεπηρέαστες από τη μεγάλη υποχώρηση της ζήτησης στον κλάδο, ωστόσο υποχώρησαν σε μικρότερο βαθμό από τον ανταγωνισμό. Από την άλλη πλευρά, μέσα από μια σειρά επιτυχημένων κινήσεων και στρατηγικών η διοίκηση της Πλαίσιο κατάφερε να εκτινάξει την κερδοφορία και να δημιουργήσει θετικό καθαρό ταμείο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Πολύ καλό το στίγμα και των αποτελεσμάτων του πρώτου φετινού τριμήνου.


Mevaco:
Παρά τη δραματική μείωση της εγχώριας κατασκευαστικής δραστηριότητας, η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco το 2012 σημείωσε νέο ιστορικό ρεκόρ πωλήσεων, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων της και του πελατολογίου της (όπως προϊόντα για ΑΠΕ και για αμυντικό εξοπλισμό) όπως και τις εξαγωγές της.


Πλαστικά Θράκης-Πλαστικά Κρήτης-Flexopack-Eurodrip: Πρόκειται για τέσσερις εισηγμένες που το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεών τους γίνεται εκτός Ελλάδας και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να διευρύνουν την παρουσία τους στις διεθνείς αγορές. Η πορεία τους επηρεάζεται περισσότερο από την πορεία της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, παρά από τις εξελίξεις στην εγχώρια αγορά.


ΕΛΤΟΝ Χημικά: Η επιτυχής απάντηση στην πτώση της εγχώριας ζήτησης και στον αυξημένο κίνδυνο επισφαλειών ήρθε μέσα από τις ανοδικές δραστηριότητες στο εξωτερικό και μέσα από το διευρυμένο μερίδιο στην εσωτερική αγορά.

Ικτίνος Μάρμαρα: Η έντονη στροφή στις εξαγωγές στον τομέα του μαρμάρου και η έναρξη δραστηριοποίησης στον κλάδο της αιολικής ενέργειας είναι οι δύο βασικοί λόγοι ανόδου του κύκλου εργασιών της εταιρείας τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, μικρότερη έμφαση δόθηκε στη φθίνουσα και επικίνδυνη λόγω επισφαλειών εγχώρια αγορά.


ΚΡΙ ΚΡΙ: Μεγάλη αύξηση πωλήσεων και υπερδιπλασιασμό καθαρών κερδών σημείωσε η εισηγμένη την τελευταία τετραετία, διατηρώντας παράλληλα και άριστη ρευστότητα. Η αύξηση των εξαγωγών από τη μία πλευρά και η επέκτασή της στη Νότια Ελλάδα από την άλλη ήταν οι δύο βασικοί λόγοι ενίσχυσης των αποτελεσμάτων της.


Αφοί Καράτζη: Ο εισηγμένος όμιλος δραστηριοποιείται σε τρεις κλάδους που όχι μόνο θεωρούνται αμυντικοί απέναντι στην κρίση, αλλά επιπλέον είναι και υποσχόμενοι στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η βιομηχανική παραγωγή είναι κυρίως εξαγωγική, ο τουρισμός στην Κρήτη είναι ανερχόμενος και επιπλέον υπάρχει και η δραστηριοποίηση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.


ΟΛΠ: Καθοριστικό γεγονός των τελευταίων ετών είναι η ενοικίαση ενός μέρους των εγκαταστάσεων του οργανισμού στην κινεζική Cosco. H μεγάλη αύξηση της κίνησης στο λιμάνι και οι θετικές προοπτικές που δημιουργούνται επηρεάζουν και τον ΟΛΠ μέσα από τον τρόπο διαμόρφωσης του ενοικίου.


ΟΛΘ: Η εκτίναξη των κερδών την τελευταία τετραετία συνοδεύτηκε και από μεγάλη αύξηση στο ταμείο του οργανισμού, όταν οι τραπεζικές του υποχρεώσεις είναι μηδενικές. Η πορεία του κύκλου εργασιών ήταν ανοδική, ωστόσο η μείωση του κόστους ήταν αυτή που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα.


Καρέλιας:
Η μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών και κερδών προέρχεται αποκλειστικά από τις εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής καπνοβιομηχανίας, καθώς στην εγχώρια αγορά παρουσιάζει προβλήματα για πολλούς λόγους (μείωση διαθέσιμου εισοδήματος νοικοκυριών, αυξημένη φορολογία στα τσιγάρα, αντικαπνιστική εκστρατεία). Μηδενικός ο τραπεζικός δανεισμός και πολύ υψηλά τα διαθέσιμα της εταιρείας.


Autohellas: Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες του ομίλου λαμβάνουν χώρα κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, η Autohellas κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τις οικονομικές του επιδόσεις τόσο ως προς τον κύκλο εργασιών, όσο και ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Οι βασικές απώλειες σημειώθηκαν στη μακροενοικίαση αυτοκινήτων, ενώ αντίθετα κράτησε καλά ο τομέας Rent a Car ευνοούμενος και από την ανοδική πορεία του τουρισμού.


Space Hellas: Η εταιρεία πληροφορικής κατάφερε να διατηρήσει την κερδοφορία της παρά την άπνοια έργων του δημόσιου τομέα τα τελευταία χρόνια. Αυτό έγινε μέσα από μειώσεις κόστους, από μεγαλύτερη έμφαση στην προσφορά υπηρεσιών, αλλά και με επικέντρωση σε εργασίες όπου διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα. Αξιοσημείωτη και η βελτίωση στο μέτωπο των ταμειακών ροών.


MLS: Η εισηγμένη είχε ως βασική εξειδίκευση προγράμματα λογισμικού στον χώρο της εκπαίδευσης και την τελευταία τετραετία έχει διεισδύσει σε δύο πολλά υποσχόμενες δραστηριότητες, οι οποίες οδήγησαν και σε άνοδο του κύκλου εργασιών. Η πρώτη ήταν αυτή των πλοηγών οδήγησης και η δεύτερη των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Το management της εταιρείας θεωρεί ότι η «κοιλιά» εργασιών της τελευταίας διετίας έχει αρχίσει να αναστρέφεται και πως η πορεία των επόμενων ετών προβλέπεται ανοδική.


*** To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v