Ιρλανδικός αέρας στα ομόλογα της περιφέρειας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010 οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ελλάδας και Ισπανίας. Η θεαματική επιτυχία της πρώτης μεταμνημονιακής δημοπρασίας του Δουβλίνου και οι προσδοκίες για Ελλάδα, Πορτογαλία. Η έκπληξη στον πληθωρισμό.

Σημαντική πτώση καταγράφηκε στις αποδόσεις των ομολόγων της αποκαλούμενης περιφέρειας της ευρωζώνης, με κινητήριο δύναμη την πρώτη μεταμνημονιακή δημοπρασία ομολόγων της Ιρλανδίας. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για τους 10ετείς τίτλους που προσέφερε το Δουβλίνο ήταν θεαματικό, με αποτέλεσμα η Ιρλανδία να συγκεντρώσει εύκολα το ήμισυ των αναγκών χρηματοδότησης για όλη τη χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι επενδυτές κατέθεσαν προσφορές ύψους 14 δισ. ευρώ για 10ετή ιρλανδικά ομόλογα. Από τη δημοπρασία τελικά αντλήθηκαν 3,75 δισ. ευρώ, με απόδοση στο 3,54%, χαμηλότερα δηλαδή από την αντίστοιχη απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας, αν και οι δύο αυτές χώρες έχουν ισχυρότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη Moody’s και δεν έχουν προσφύγει σε πρόγραμμα κρατικής στήριξης.

Ο αντίκτυπος ήταν θετικός για τους τίτλους της ίδιας της Ιρλανδίας, αλλά επίσης και της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, ενώ πολλοί αναλυτές κάνουν πλέον λόγο για ανάκαμψη της εμπιστοσύνης στη φερεγγυότητα των χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών τίτλων υποχώρησαν στο 7,73% - στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2010. Οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων υποχώρησαν στο 3,77% - επίσης το χαμηλότερο από τις αρχές του 2010-, ενώ της Πορτογαλίας στο 5,39%, που είναι χαμηλό 8μήνου.

Η επιτυχία του Δουβλίνου «βελτιώνει σημαντικά τις πιθανότητες να ακολουθήσει και η Πορτογαλία το παράδειγμα της Ιρλανδίας βγαίνοντας από το πρόγραμμα στήριξης αργότερα το 2014, ενώ και η Ελλάδα θα μπορεί σύντομα να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές», σχολιάζουν οι Financial Times.

Οι «ανερχόμενοι άγγελοι» της περιφέρειας της ευρωζώνης «προσελκύουν μεγάλη ζήτηση», δηλώνει και ο Τσάρλι Μπέρμαν, της Barclays, ενώ ο Φίλιπ Μπράουν της Citigroup συμπληρώνει πως η λίστα των προσφορών για την ιρλανδική δημοπρασία «ήταν γεμάτη από σοβαρούς Βορειοευρωπαίους επενδυτές».

Πέραν των εξελίξεων στην Ιρλανδία, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώθηκαν χθες. Η αιφνιδιαστική μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 0,8% τον Δεκέμβριο ήταν καθοριστικός παράγοντας για τις κινήσεις στην αγορά ομολόγων. «Εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν και άλλες κινήσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη κατά του αντιπληθωρισμού. Τελικά αυτό θα σημαίνει ποσοτική χαλάρωση - αγορές κρατικών ομολόγων» υποστηρίζει ο Λόρενς Μάτκιν, της BNP Paribas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v