Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αλλάζει στο ΧΑ η υποβάθμιση από MSCI

Υπερδεκαπλασιάζεται η στάθμιση του Χ.Α. Γιατί οι καθαρές εισροές ενδέχεται να κινηθούν μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ. Ποιοι τίτλοι ωφελούνται και ποιοι χάνουν. Η «δεξαμενή» των passive funds και οι πρώτες εκτιμήσεις από την πλευρά των ΑΧΕ.

Τι αλλάζει στο ΧΑ η υποβάθμιση από MSCI

Χαμένη στις εντυπώσεις, κερδισμένη όμως στην ουσία ενδέχεται να βγει η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μετά την υποβάθμισή της από την MSCI Inc καθώς το ύψος των καθαρών εισροών μπορεί να φθάσει θεωρητικά και τα 5 δισ. ευρώ.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τους δείκτες MSCI ανακοίνωσε, χθες τη νύχτα, την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά και ως εκ τούτου την έξοδο των μετοχών του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ από τον δείκτη MSCI Global Standard.

Πρόκειται όμως για υποβάθμιση που προκαλεί περισσότερα χαμόγελα από ό,τι ανησυχίες στην Αθήνα. Και αυτό για τους εξής δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον, γιατί η υποβάθμιση συνοδεύεται από αύξηση της στάθμισης, που θα έχει πλέον το Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές και, δεύτερον, γιατί τα τελευταία χρόνια το υπό διαχείριση ενεργητικό των funds, που επενδύουν στις αναδυόμενες αγορές (emerging funds) έχει μεγαλώσει αρκετά κλείνοντας, εν μέρει, την ψαλίδα με τις ανεπτυγμένες.

Σύμφωνα με τον Remy Briand, γενικό διευθυντή του MSCI, η στάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αναδυόμενες αγορές θα ανέλθει σε 30 μονάδες βάσης (0,3%) έναντι 1,8 μονάδας βάσης (0,018%) που είχε στις ανεπτυγμένες. Δηλαδή, η Σοφοκλέους θα έχει υπερδεκαπλάσια βαρύτητα στις αναδυόμενες σε σχέση με τις ανεπτυγμένες.

"Οι προϋποθέσεις εισαγωγής στον δείκτη αναδυόμενων αγορών θα είναι μικρότερες οπότε είναι πιθανόν να περιληφθεί σε αυτόν μια σειρά ελληνικών εταιριών. Θα είναι ένας πιο διευρυμένος και πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης", υπογράμμισε. 

Η σημαντική αύξηση της βαρύτητας υπερκαλύπτει και τη μείωση της δεξαμενής κεφαλαίων. Το υπό διαχείριση ενεργητικό των emerging funds ανέρχεται σε περίπου 3 τρισ. ευρώ, ενώ των development funds ανέρχεται σε 5 τρισ. ευρώ.

Το σταθμισμένο ενεργητικό του Χ.Α. στις αναδυόμενες αγορές θα αντιστοιχεί, όμως, σε 9 δισ. ευρώ, ενώ στις ανεπτυγμένες ήταν μόλις 900 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν εντός των επόμενων έξι μηνών, περίοδος που δίνεται για την προσαρμογή, καθαρές εισροές, μετά δηλαδή την αφαίρεση των εκροών, ύψους έως 8 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για νούμερα όμως που μάλλον απέχουν από την πραγματικότητα. Και αυτό γιατί τους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI (MSCI EM World) ακολουθούν παθητικής διαχείρισης Αμοιβαία Κεφάλαια με υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 1,1 τρισ. ευρώ ενώ τα ενεργητικής διαχείρισης Α/Κ αναδυόμενων αγορών έχουν υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 2 τρισ. ευρώ.

Τα ενεργητικής διαχείρισης δεν ακολουθούν τους δείκτες υποχρεωτικά αλλά τοποθετούνται μόνο εφόσον κρίνουν ότι υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά ή σε επιλεγμένους τίτλους. Επομένως η βασική δεξαμενή για το Χ. Α είναι τα emerging passive funds. Αν τοποθετηθούν στο Χ. Α στο σύνολό τους τότε θα υπάρξουν εισροές 3 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο δε ότι οι αλλαγές θα ισχύσουν μετά από έξι μήνες και η MSCI λαμβάνει υπ όψιν της τη μέση κεφαλαιοποίηση 12μήνου η εικόνα το Νοέμβριο θα είναι εκτός απροόπτου εντελώς διαφορετική από τη σημερινή.

Οι πρώτες αντιδράσεις, πάντως, των χρηματιστηριακών είναι συντηρητικές. Η HSBC εκτιμά για παράδειγμα ότι θα υπάρξουν εισροές της τάξης του 1 δισ. ευρώ και εκροές 194 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω όμως ύψος εκτιμώμενων εισροών υπολογίστηκε με βάση την εκτίμηση ότι το Χ. Α θα έχει στάθμιση 0,96% στον διεθνή δείκτη των αναδυόμενων αγορών (MSCI EM World).

Εκπρόσωποι ξένων funds, με τους οποίους συνομίλησε το Euro2day, εκτιμούν ότι η υποβάθμιση πλήττει, μεν, σε επικοινωνιακό επίπεδο τη χώρα, σε μια περίοδο όπου κυνηγά κάθε είδους «αναβαθμίσεις», θα λειτουργήσει, όμως, θετικά για την αγορά καθώς εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον τζίρο - κάτι που όπως αποκάλυψε το Euro2day έχει ήδη συμβεί λόγω των προσδοκιών υποβάθμισης - και την εμπορευσιμότητα των τίτλων.

Θετικά θα λειτουργήσει, σύμφωνα με τους ίδιους, βραχυπρόθεσμα και το γεγονός ότι το Χ.Α. είναι αυτήν τη στιγμή φθηνότερη αγορά από γειτονικές αναδυόμενες αγορές, όπως αυτή της Τουρκίας, αυτό όμως για να μετατραπεί σε μεσοπρόθεσμο όφελος θα πρέπει οι επενδυτές να πιστέψουν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις δυναμικής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας μετά το 2014.

"Δεν θα βιαζόμουν να δω την υποβάθμιση ως κάτι αρνητικό. Από πλευράς ροών, θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά σε μεσοπρόθεσμη βάση", δήλωνε νωρίτερα στο Reuters ο Θεόδωρος Κρίντας, επικεφαλής της Attica Wealth Management.

 

Η υψηλή μεταβλητότητα και η απειλή της μικρής στάθμισης

Στα αρνητικά της υποβάθμισης περιλαμβάνεται η υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτηρίζει συνήθως τις αναδυόμενες αγορές, πρόγευση της οποίας πήραν οι επενδυτές κατά τον τρέχοντα μήνα, αλλά και το γεγονός ότι η βαρύτητα του Χ.Α στις αναδυόμενες παραμένει μικρή. Η χαμηλή στάθμιση παρέχει την ευχέρεια σε κάποια emerging funds να μην τοποθετηθούν στην Ελλάδα χωρίς αυτό να έχει σημαντική επίπτωση στις αποδόσεις τους.

Σε αυτήν την περίπτωση το ύψος των δυνητικά καθαρών εισροών θα μειωθεί χωρίς να είναι εύκολο να προσδιοριστεί το τελικό νούμερο. Η δυσκολία να υπολογιστούν οι εισροές, αλλά και οι εκροές, αυξάνεται από το γεγονός ότι το Χ.Α. λόγω της ιδιαίτερης συγκυρίας την οποία διέρχεται η ελληνική οικονομία παρακολουθείται πρακτικά από hedge funds και distress funds, τα οποία δεν επηρεάζονται από την υποβάθμιση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά τις επαφές που έχουν διενεργήσει στο πρόσφατο παρελθόν εισηγμένες με ξένα χαρτοφυλάκια, τα οποία κατέχουν αξιοσημείωτες θέσεις στο μετοχικό τους κεφάλαιο, αναφορικά με τη στάση τους σε ενδεχόμενο υποβάθμισης, τα περισσότερο εξ αυτών δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι καθώς το καταστατικό τους δεν απαγορεύει να έχουν θέσεις και σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.

Ποιοι τίτλοι ωφελούνται - ποιοι χάνουν 

Εγχώριοι διαχειριστές εκτιμούν ότι τα οφέλη σε επίπεδο τζίρου και εμπορευσιμότητας θα είναι υπολογίσιμα τόσο για τους τίτλους του 25άρη όσο και για επιλεγμένους τίτλους μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Οι τίτλοι των ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Alpha, Πειραιώς αναμένεται να είναι σύμφωνα με την HSBC οι κερδισμένοι των εισροών ενώ αντίθετα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν εκροές.

Η υποβάθμιση της αγοράς σε αναδυόμενη συνεπάγεται την έξοδο από τους διεθνείς δείκτες MSCI και τον εμπλουτισμό του MSCI Greece με σειρά νέων μετοχών κυρίως μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.

Με δεδομένο ότι στους παραπάνω τίτλους τα ποσοστά των ξένων παραμένουν χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν προϋποθέσεις να αποτελέσουν τα trends του επόμενου εξαμήνου στον βαθμό βέβαια που οι εταιρικές επιδόσεις το δικαιολογούν.

«Η συντριπτική πλειονότητα των ξένων funds τοποθετήθηκε τους τελευταίους μήνες σε τίτλους του Χ.Α. με κεφαλαιοποίηση μεγαλύτερη του 1 δισ. ευρώ. Ελάχιστα hedge funds και αυτά με μικρό υπό διαχείριση ενεργητικό έκτισαν θέσεις σε mid/small caps», σημειώνει έμπειρο στέλεχος της αγοράς.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η υποβάθμιση του Χ.Α. ήταν μονόδρομος καθώς τα long only funds συνεχίζουν να μη βλέπουν Ελλάδα, ενώ τα hedge funds που αποτέλεσαν τους μεγάλους πρωταγωνιστές της προηγούμενης περιόδου έχουν αυξήσει αρκετά την έκθεσή τους σε ελληνικά χαρτιά, συνεπεία της αυξημένης διάθεσης ανάληψης ρίσκου, και δεν υπάρχουν σημαντικά περιθώρια περαιτέρω αγορών σύντομα.

Η είσοδος των emerging funds θα λειτουργήσει σύμφωνα με τον ίδιο σταθεροποιητικά τους πρώτους μήνες στη μεταβλητότητα που προκαλούν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των hedge funds.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v