Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων

Οι τίτλοι που ευνοούνται από τα θεμελιώδη. Πού αναμένεται να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των ξένων διαχειριστών, ποιες είναι οι κρυμμένες ευκαιρίες. Η ακτινογραφία του FT-25 και τα "μεσαία". Ποιες μετοχές δείχνουν "ακριβές".

Ποιες μετοχές μπαίνουν στο στόχαστρο των ξένων

Με επιφυλακτικότητα και χαμηλούς όγκους συναλλαγών αποκωδικοποιεί η εγχώρια αγορά την πολιτική αβεβαιότητα και τους τριγμούς στις ξένες αγορές.

Η προσέγγιση "wait and see" από τους εμπλεκόμενους στο Χ.Α. δεν εξαλείφει την «ισορροπία τρόμου» στην οποία βρίσκεται η αγορά και η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει «μόνιμος σύντροφος» των συνεδριάσεων.

Οι ξένοι μπορεί στο βασικό σενάριο τους να μην προεξόφλησαν κάποιο «πολιτικό ατύχημα», αλλά από την άλλη η απόδοση του 10ετούς διαμορφώνεται και πάλι αρκετά πάνω από το όριο του 10%. Το γεγονός ότι απομακρύνθηκε η  πραγματική ανησυχία στα funds του εξωτερικού για πιθανή νέα εκλογική αναμέτρηση, δεν σημαίνει ότι τοποθετούνται μαζικά σε εγχώρια χαρτιά. Οι κινήσεις είναι διακριτικές και δεν επηρεάζουν ακόμα την τάση.

Αυτό το οποίο όμως συζητιέται ευρέως είναι ότι σε καθαρά θεμελιώδες επίπεδο τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη, έχουν οδηγήσει αρκετούς τίτλους σε «ελκυστικά» επίπεδα αποτίμησης.

Οι διαχειριστές παράλληλα, επισημαίνουν ότι στο screening των ελληνικών μετοχών, εκτός από τις 8 πλέον προφανείς επιλογές του MSCI, το ενδιαφέρον θα μετατοπιστεί σταδιακά και εταιρείες με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 300 εκατ. ευρώ. "Όσο πιο κοντά έρχεται το μάκρο-στοίχημα της οικονομίας, τόσο πιο ανυπόμονοι να προσθέσουν ελληνικά στα portfolios τους assets θα γίνονται οι ξένοι fund managers " μας επισήμανε ξένος διαχειριστής.

Τα «χαρτιά» που παραμένουν φθηνά

Όσον αφορά τις μετοχές που παραμένουν φθηνές βάσει των αποτιμήσεων, έχουμε τις OTE, Motor Oil, Jumbo, EXAE, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Folli-Follie Group, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ από την υψηλή κεφαλαιοποίηση και Ελβάλ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης, Autohellas, Ιντραλότ και Πλαίσιο από τα "μεσαία".

Από τις λοιπές, μικρότερες δυνάμεις της αγοράς, με χαμηλά P/E φαίνεται να αποτιμώνται οι εταιρείες Κρί-Κρί, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mevaco, Elton Χημικά και Ικτίνος. Οι παραπάνω μετοχές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την αγορά και τις ευρωπαϊκές εταιρείες και κάποιες παραμένουν διαπραγματεύσιμες με μονοψήφια P/E.

• Ο ΟΤΕ εμφανίζει προβλεπόμενο P/E για φέτος και το 2014 στις 9,5 φορές. Ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι στις 1,3 φορές και ο δείκτης EV/EBITDA μόλις 3,5 φορές. Από 1η/1 η μετοχή του ΟΤΕ ξεπερνάει την αγορά με απόδοση άνω του 7% έναντι 10% αρνητικής απόδοσης για το FTSE/ASE Large Cap.

• Η ΜΕΤΚΑ παρουσιάζει προβλεπόμενο 2013 και 2014 P/E 7,6 φορές και δείκτη EV/EBITDA 4,1 φορές ενώ η μερισματική απόδοση προβλέπεται να ξεπεράσει το 3,5%. Η απόδοση της υπερβαίνει την αγορά με 2% από 1η/1.

• Ο τίτλος των Folli-Follie Group ξεπερνάει σε απόδοση την αγορά κατά 16%, ενώ για φέτος εκτιμάται ότι το P/E της μετοχής δεν θα ξεπεράσει τις 10 φορές και ο δείκτης EV/EBIDA τις 7 φορές. Στο 12μηνο, ο τίτλος αποδίδει άνω του 150%.

• Όσον αφορά στη Motor Oil, ο δείκτης τιμής προς κέρδη (P/E) υπολογίζεται στις 9 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013, ενώ η μερισματική απόδοση είναι στο 3,8%. Ο δείκτης EV/EBITDA για φέτος είναι 5,5 φορές. Η μετοχή έχει παρόμοια απόδοση από αρχές του 2013 σε σχέση με την αγορά με -7%.

• Η μετοχή της Jumbo, παρά τα υψηλά κέρδη (166% το τελευταίο 12μηνο), παραμένει διαπραγματεύσιμη με σχετικά χαμηλά P/E 11 φορές το 2013 και δείκτη EV/EBITDA 5 φορές.

• Και ο τίτλος της ΔΕΗ, βάσει των εκτιμήσεων του 2014 και παρά την απόδοση του 190% στο τελευταίο 12μηνο, παραμένει διαπραγματεύσιμος με εκτιμώμενο μέσο δείκτη P/E 7 φορές, αλλά με δείκτη EV/EBITDA λίγο κάτω από 5 φορές. Ωστόσο άλλοι αναλυτές τοποθετούν την αποτίμηση της ΔΕΗ στις 11 φορές τα κέρδη του 2014.

• Η Μυτιληναίος τελεί υπό διαπραγμάτευση με 7 φορές τα κέρδη του 2014 και 4 φορές τα EBITDA σε όρους αξίας επιχείρησης.

• O τίτλος της ΕΧΑΕ, που αποτελεί σηματωρό στις κινήσεις του δείκτη, διαπραγματεύεται με χαμηλούς δείκτες EV/EBITDA, αλλά και με χαμηλότερο δείκτη P/E σε σχέση με το κλάδο.

• Η Ελλάκτωρ, εκτιμάται ότι θα επιδείξει σημαντική αύξηση στα κέρδη της το 2013 με το μέσο δείκτη P/E να υπολογίζεται σε 9,5 φορές. Ο δείκτης EV/EBITDA είναι στις 5 φορές, παρόλο που ο τίτλος έχει σχεδόν διπλασιάσει την τιμή του στο 12μηνο. Ωστόσο παρότι η μέση εκτίμηση τοποθετεί τα κέρδη υψηλά, μερίδα αναλυτών βρίσκει το consensus πολύ αισιόδοξο.

• Οι τίτλοι των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι διαπραγματεύσιμοι με δείκτες τιμής προς κέρδη 13 και 11,2 φορές αντίστοιχα για φέτος και δείκτες EV/EBITDA κοντά στο 6,2.

• Η Τέρνα Ενεργειακή βάση των εκτιμήσεων του 2014 διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E αλλά και με 7 φορές τα EBITDA ως προς το EV.

• Η μετοχή του ΟΛΘ κινείται με πτώση τον τελευταίο μήνα παραμένει σε "φυσιολογικά" επίπεδα διαπραγμάτευσης με δείκτη P/E 12 φορές και EV/EBITDA 5,5 φορές.

• Η Ελβάλ, με απόδοση -8% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν +9% το τελευταίο 6μηνο, εμφανίζει EV/EBITDA 5 φορές και P/E 10 φορές για το 2013.

• Τα Πλαστικά Θράκης με δείκτη EV/EBITDA κάτω από 5 φορές παραμένουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από αγορά και ομοειδείς εταιρείες αν και η απόδοση τους είναι άνω του 130% το τελευταίο 12μήνο.

• Ο Σαράντης, τεστάρει υψηλά 12μήνου κοντά στα 4,7 ευρώ, και ο τίτλος παραμένει διαπραγματεύσιμος με 11 φορές τα καθαρά κέρδη του 2014 και 6,5 φορές σε όρους EV/EBITDA.

Στον αντίποδα, και παρά τις υψηλές επιδόσεις τους, στο ταμπλό:

• Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, παρότι στο στόχαστρο των ξένων επενδυτών, ο δείκτης P/E για φέτος εκτιμάται σε 15 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA στις 9,5 φορές και για το επόμενο έτος 6,1.

• Η Frigoglass, με μέση εκτίμηση 20 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το 2014 ο δείκτης P/E θα είναι 12 φορές.

• Η Coca Cola HLB AG με 22 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013, σε ανώτερα επίπεδα από τους εμφιαλωτές στην Ευρώπη.

• Ο ο τίτλος των ΕΛ.ΠΕ. δεν δείχνει αρκετά φθηνός σε όρους κερδών, αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2013, μετά το πρώτο τρίμηνο διαφοροποιήθηκαν προς το χειρότερο.

• Τα Σωληνουργεία Κορίνθου διαπραγματεύονται με δείκτες P/E της τάξεως των 21 φορών τόσο για φέτος, όσο και για το 2014.

• Ο ΟΛΠ διαπραγματεύεται με 2,8 φορές σε όρους P/BV και σχεδόν 25 φορές σε όρους EV/EBITDA.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v