Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Βόλτες" με ρίσκο γύρω από τις 800 μονάδες

Γιατί υποχώρησε σε χαμηλά έτους ο Γενικός Δείκτης. Ο αναιμικός τζίρος και οι πιέσεις στα warrants. Οι τεχνικές προϋποθέσεις για αντιστροφή του κλίματος. Η εικόνα στον 25άρη. Η σύγκριση με τα ξένα χρηματιστήρια.

ΧΑ: Βόλτες με ρίσκο γύρω από τις 800 μονάδες

Η εγχώρια αγορά μετοχών έχει κινηθεί από τις 797 έως τις 871 μονάδες σε διάστημα 7 συνεδριάσεων και παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις βασικές ευρωπαϊκές και αμερικάνικες αγορές δεν μπορεί να υπερβεί τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις της και συνεχίζει να κινείται με όγκους συναλλαγών της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης πλέον σε όρους απόδοσης και συγκρινόμενος με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών αγορών υποαποδίδει σημαντικά, αφού ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 7% από την 1η Ιανουαρίου, ενώ οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται με +17%.

Η συνέχιση των ρευστοποιήσεων στα warrants και στις μετοχές επανέφερε τον Γενικό Δείκτη στο ελάχιστο σημείο του για φέτος, και μάλιστα με συναλλαγές που την Πέμπτη ήταν μόλις 36,5 εκατ. ευρώ.

Οι όγκοι συναλλαγών είναι απογοητευτικοί και σε μια αγορά με τόσο μικρό βάθος οι τιμές των μετοχών μπορούν να κινηθούν οπουδήποτε, είτε στο θετικό είτε στο αρνητικό σενάριο.

Πρέπει να τονιστεί, όμως, ότι, ενώ ο δείκτης έχει σημειώσει απώλειες σχεδόν 11% από τις αρχές του έτους, οι μισές μετοχές του Large Cap είναι σε θετικό έδαφος. Από την άλλη, η Πειραιώς και η ΕΤΕ σημειώνουν απώλειες 71% και 60% αντίστοιχα.

Βραχυπρόθεσμα, η κίνηση προς τη στήριξη των 799 μονάδων και η παραμονή του Γ.Δ. σε αυτά τα επίπεδα με αξίες συναλλαγών κοντά στα 35 εκατ. ευρώ δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον, παρότι η μεσοπρόθεσμη κατεύθυνση διατηρείται ανοδική όσο ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρείται πάνω από αυτό το σημείο.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης απέχει ακόμα από αυτό το επίπεδο αλλαγής τάσης (253,17 μονάδες) συνολικά 10%. Η εικόνα, όμως, είναι λίγο πιο πολύπλοκη, αφού το ενδοσυνεδριακό χαμηλό έτους και trigger point είναι οι 253 μονάδες ή οι 264 μονάδες που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο του δείκτη φέτος.

Να σημειωθεί ότι ο δείκτης κινήθηκε έως τις 270 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ τα επόμενα σημεία που χρήζουν προσοχής είναι, για το θετικό σενάριο, οι 283-285 μονάδες, οι 295-300 μονάδες και οι 310 όπου συναντώνται τόσο ο ΕΚΜΟ 200 ημερών όσο και το 61,8% της διόρθωσης από τα υψηλά των 411 μονάδων στις αρχές Απριλίου.

Για την αντιστροφή του κλίματος και για να δούμε ανοδικό σήμα θα πρέπει να ξεπεραστεί αρχικά η αντίσταση των 860-870 μονάδων για τον Γ.Δ., περιοχή όπου βρίσκεται ο ΕΚΜΟ των 20 ημερών, και στη συνέχεια οι 900-905 όπως ορίζεται από την αρνητική γραμμή τάσης και τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των 200 ημερών (ΕΚΜΟ 200 ημερών).

Σε περίπτωση όπου η αγορά συνεχίσει με τόσο μειωμένους όγκους συναλλαγών, το σενάριο για πτωτική κίνηση κάτω και από τις 800 μονάδες παραμένει εντελώς ανοικτό και η επόμενη στήριξη στο εβδομαδιαίο διάγραμμα είναι η ζώνη των 740-750 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v