Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεκαέξι midcaps σε ρόλο “σηματωρού”

Ποιες μετοχές του FTSE ASE 40 εμφανίζουν χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας. Γιατί αποτελούν προπομπούς της αγοράς. Οι επιδόσεις σε επίπεδο τριμήνου και οι αποτιμήσεις τους με βάση τους δείκτες EV/EBITDA και Ρ/Ε.

Δεκαέξι midcaps σε ρόλο “σηματωρού”

Από τις εκλογές του περσινού Ιουνίου μέχρι σήμερα ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αποτελεί τον σηματωρό της αγοράς, καθώς οι μετοχές του έδιναν το έναυσμα για την έναρξη ή το τέλος του ανοδικού κύκλου.

Το τελευταίο διάστημα αυτή η παραπάνω έχει ανατραπεί. Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εδώ και λίγες συνεδριάσεις έχει χάσει το πλεονέκτημα της υπεραπόδοσής του έναντι της αγοράς λόγω και της σημαντικής πτώσης που κατέγραψαν οι τίτλοι της Eurobank και της Αττικής. Ωστόσο 8 μετοχές του δείκτη καταγράφουν κέρδη το τελευταίο τρίμηνο.

Ο δείκτης των midcaps ξεπερνούσε σε απόδοση τον Γενικό Δείκτη της αγοράς στο μεγαλύτερο διάστημα της τελευταίας 3ετίας και η απότομη διακοπή αυτής της σχέσης μπορεί να είναι είτε σημάδι αντιστροφής της υπάρχουσας τάσης είτε προπομπός εξελίξεων.

Η ισχυρή υποαπόδοσή του το τελευταίο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι σήμα ότι η πτωτική κίνηση ολοκληρώνεται σε αυτά τα επίπεδα και τα τελευταία «αδύναμα χέρια» εγκαταλείπουν τα χαρτιά τους.

Αν ισχύει αυτός ο συλλογισμός, η ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών μπορεί να έχει συνέχεια. Σε αυτήν την περίπτωση οι μετοχές που ξεχωρίζουν και στις οποίες είθισται να ποντάρει η αγορά στα γυρίσματά της είναι των Ελβάλ, ΟΛΘ, Aegean Airlines, ΕΥΑΘ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Σαράντης, ΣΙΔΕΝΟΡ, Φουρλής, J&P Άβαξ, Καράτζης, ΚΡΙ ΚΡΙ, Πλαστικά Θράκης, Ικτίνος, MLS, Ευρωπαϊκή Πίστη και Elton Χημικά.

Οι μετοχές αυτές εμφανίζουν, σε μέσα επίπεδα, χαμηλότερους πολλαπλασιαστές κερδών και λογιστικής αξίας από την αγορά και ταυτόχρονα υψηλότερες επιδόσεις.

.

  

Οι επιδόσεις και οι αποτιμήσεις τους

1. Η ΕΛΒΑΛ αποτιμάται με 6 φορές τα EBITDA για το 2013 και λίγο χαμηλότερα για το 2013, ενώ σε όρους Ρ/Ε κινείται οριακά πάνω από τις 10 φορές. Στο ταμπλό του Χ.Α. σημειώνει αποδόσεις αισθητά καλύτερες από την αγορά τόσο στον μήνα όσο και στο έτος.

2. Μία από τις πρώτες επιλογές είναι ο τίτλος του ΟΛΘ. Η μετοχή επέδειξε ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς κερδοφορίας το 2012, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν σε σχέση με το 2011. Ο δείκτης αποτίμησης σε όρους κερδοφορίας είναι στις 13,4 φορές, ωστόσο οι εκτιμήσεις για φέτος καθιστούν τον τίτλο διαπραγματεύσιμο σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα. Σε όρους EV/EBITDA, ωστόσο, ο τίτλος είναι διαπραγματεύσιμος στις 7 φορές. Η απόδοσή του από τις αρχές του έτους είναι οριακά θετική και τον τελευταίο μήνα δίνει +9,6% και στο τρίμηνο +5%.

3. Ο τίτλος της ΕΥΑΘ κινείται με -1% τον τελευταίο μήνα, ενώ στο έτος κινείται οριακά καλύτερα από την αγορά. Με βάση το 2012, εμφανίζει δείκτη τιμής προς κέρδη στις 11 φορές, ενώ η μερισματική του απόδοση είναι κοντά στο 4%. Η μετοχή θα ανεβάσει στροφές σε όρους κερδοφορίας το επόμενο έτος, ενώ η επικείμενη αποκρατικοποίηση της εταιρείας τοποθετείται χρονικά στο γ΄τρίμηνο φέτος, με βάση το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

4. Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κίνηση στο ταμπλό του Χ.Α. είναι εκρηκτική με τεράστια μεταβλητότητα και πτώση 4,4% τον τελευταίο μήνα και σχεδόν +123% σε ένα έτος! Για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ το EV/EBITDA το 2012 έκλεισε στις 3 φορές.

5. Η μετοχή της ΣΙΔΕΝΟΡ εμφανίζει μία από τις χαμηλότερες αποδόσεις τον τελευταίο μήνα, αν και στο τρίμηνο η απόδοση είναι κοντά σε αυτήν της αγοράς. Ωστόσο, στο δωδεκάμηνο εξακολουθεί να κερδίζει 109%, αλλά οι ζημίες στο 2012 αυξήθηκαν και ο δείκτης EV/EBITDA εκτιμάται φέτος σε... πάρα πολλές φορές.

6. Από το screening προκύπτει και η μετοχή της Σαράντης. Οι ρυθμοί μεταβολής των μεγεθών της εταιρείας για το α΄ τρίμηνο εξέπληξαν ευχάριστα την αγορά, ενώ και οι επιδόσεις της στο 12μηνο είναι +164% ξεπερνώντας όλους τους δείκτες αναφοράς. Χαμηλότερος δείκτης Ρ/Ε από την αγορά.

7. Για τη Φουρλής, η απόδοση στο τρίμηνο διαμορφώνεται στο +11% και στο έτος περίπου 18%. Η αποτίμηση της εταιρείας σε όρους πολλαπλασιαστών EV/EBITDA είναι περίπου 13 φορές για το 2013 αλλά και για φέτος το bottom line προβλέπεται αρνητικό.

8. Η μετοχή της Aegean Airlines, παρότι δεν κάνει υψηλές συναλλαγές στο ταμπλό του Χ.Α., έχει απόδοση για το 12μηνο που εντυπωσιάζει («μόλις» +153%) και εμφανίζει πολύ υψηλή απόδοση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη σε όλα τα χρονικά διαστήματα και τα αποτελέσματά της ήταν πολύ καλά, δεδομένων των συνθηκών.

9. Τα Πλαστικά Θράκης, με δείκτη τιμής προς κέρδη χαμηλότερα των 8 φορών για πέρυσι αλλά και κάτω των 12 φορών για το 2013, με πολύ υψηλή μερισματική απόδοση και δείκτη EV/EBITDAχαμηλότερα από 5 φορές, είναι μία από τις περιπτώσεις με εμφανώς καλύτερη επίδοση από την αγορά σε όλα τα χρονικά διαστήματα.

10. Ο τίτλος της ΚΡΙ ΚΡΙ είναι διαπραγματεύσιμος βάσει των αποτελέσματα του 2012 με P/E 11,5 φορές και δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 1,8 φορά, ενώ η συμπεριφορά του στο ταμπλό του Χ.Α. είναι αξιοπρόσεκτα «καλή». Βάσει των εκτιμήσεων για φέτος, ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή διαμορφώνεται σε 12 φορές.

11. Η Καράτζης στο εξάμηνο έχει αυξήσει την τιμή του 47%, ενώ οι δείκτες αποτίμησης είναι 13 φορές τα εκτιμώμενα φετινά κέρδη και 7,5 φορές σε EV/EBITDA.

12. Η μετοχή της Ικτίνος με μικρό όγκο συναλλαγών σημειώνει αποδόσεις αρκετά υψηλότερες από τον Γ.Δ. και αποτιμάται με ελκυστικούς δείκτες αποτίμησης.

13. Η J&P Άβαξ σημειώνει στο 3μηνο +3% όταν η αγορά πέφτει 10%. Σε όρους αποτίμησης ο δείκτης P/BV βρίσκεται στη 0,38 φορά.

14. Η MLS αποτιμάται στις 30 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2013 και στη 1,9 φορά σε όρους λογιστικής αξίας, ενώ στο ταμπλό του Χ.Α. κινείται με θετικά πρόσημα όλη την περίοδο.

15. Η Ευρωπαϊκή Πίστη σημειώνει τεράστια άνοδο στο 12μηνο κατά 124%, αλλά παρόμοια πτώση στο τρίμηνο με την αγορά.

16. Για την Elton Χημικά, οι δείκτες αποτίμησης είναι ελκυστικοί, ενώ απέδειξε για ένα ακόμη τρίμηνο πως η οικονομική κρίση την ευνοεί αφού οι πωλήσεις της αυξήθηκαν και τα κέρδη προ φόρων σημείωσαν άνοδο στο 1,3 εκατ. ευρώ από 1,02 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v