Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χ.Α.: Ποιες μετοχές "σκανάρουν" τα hedge funds

Παρά τον χαμηλό τζίρο στην αγορά, πληθαίνουν οι επισκέψεις των hedge funds στην Αθήνα. Γιατί αναμένεται αυξημένη κινητικότητα και το φθινόπωρο. Οι εισροές λόγω υποβάθμισης και οι μετοχές που είναι στο στόχαστρο των hedge funds.

Χ.Α.: Ποιες μετοχές σκανάρουν τα hedge funds

Σε... ρηχά νερά κινείται και πάλι το ελληνικό χρηματιστήριο με τις αξίες συναλλαγών να μην υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών είναι φανερά μειωμένο. Όλες οι διερευνητικές επαφές των hedge funds με ελληνικές εταιρείες για την ώρα μένουν στα χαρτιά και ουσιαστικές τοποθετήσεις δεν υφίστανται σε ελληνικές μετοχές.

Η υποβάθμιση της αγοράς από τον MSCI και η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου θάμπωσαν προς το παρόν το ελληνικό success story. Οι δύο αυτές μεταβλητές άλλαξαν και πάλι προς το χειρότερο το trade off ανάμεσα σε προσδοκώμενη απόδοση και κίνδυνο για τα ελληνικά assets, γεγονός που απεικονίζεται και στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, οι οποίες έχουν ισορροπήσει πλέον πάνω από το 10,5%.

Ωστόσο, η αρνητική πλευρά του νομίσματος μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμη διάρκεια. Οι ξένοι διαχειριστές που έχουν κάνει την Αθήνα βασικό προορισμό τους αμέσως μετά την υποβάθμιση από τον οίκο MSCI είναι βέβαιο ότι ως τον Νοέμβριο, που θα έχει ολοκληρωθεί η μετάβαση της αγοράς στην αναδυόμενη κατηγορία, θα έχουν ολοκληρώσει την εικόνα τους για τις ελληνικές προοπτικές και θα έχουν επιλέξει τις ελληνικές μετοχές που θα πρωταγωνιστήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Επίσης, τα περιθώρια ανόδου των ελληνικών μετοχών παραμένουν άμεσα συνδεδεμένα με το μακροοικονομικό στοίχημα της οικονομίας. Αν το πρόγραμμα συνεχίσει να κινείται εντός στόχων και οι εκλογές στη Γερμανία δεν δημιουργήσουν... επιπρόσθετη ανησυχία στους επενδυτές, τότε το φθινόπωρο θα είναι καλή περίοδος για τις ελληνικές μετοχές.

Οι τίτλοι που κατά κάποιον τρόπο αποτελούν το universe των hedge funds είναι ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Folli Follie Group, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, ΜΕΤΚΑ και Μυτιληναίος, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Σωληνουργεία Κορίνθου.

Οι ανακεφαλαιοποιημένες ελληνικές τράπεζες, και ακόμα περισσότερο τα warrants της ΕΤΕ, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank θα έχουν επίσης αυξημένο ρόλο, αφού η στάθμιση των τραπεζών στους δείκτες MSCI Emerging Markets είναι πολύ αυξημένη.

- ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς ή τα warrants μπορούν να αποτελέσουν το μεγάλο στοίχημα στο Χ.Α. αφού η αυξημένη στάθμισή τους στην αγορά αποτελεί πλέον δίκοπο μαχαίρι. Οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς είναι διαπραγματεύσιμες σε όρους P/TE (Price to Tangible Equity) στη 0,75 και στη 0,60 φορά, χαμηλότερα από τον Euro Stoxx Banks. Η ΕΤΕ ακόμα εμφανίζει υψηλό premium αφού ο δείκτης P/TE κινείται στη 1,6 φορά.

- ΟΤΕ: Εξακολουθεί να εμφανίζει απόδοση άνω του 15% από τις αρχές του έτους, ενώ είναι ένα από τους πιο ελκυστικά αποτιμημένους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους στην Ευρώπη. Σε όρους EV/EBITDA η μετοχή είναι αρκετά φθηνότερη και αναμένει σημαντικές τοποθετήσεις, ενώ και ο δείκτης P/E τόσο για φέτος όσο και για το 2014 είναι στις 9 φορές περίπου. Η μέση τιμή-στόχος είναι 7,7 ευρώ ανά μετοχή.

- ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Με -11% από τις αρχές του έτους, ο τίτλος των ΕΛΠΕ δεν δείχνει αρκετά φθηνός σε όρους κερδών αφού οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία του 2013 μετά το πρώτο τρίμηνο διαφοροποιήθηκαν προς το χειρότερο και ο δείκτης P/E υπολογίζεται στις 14 φορές και ο EV/EBITDA στις 8. Ωστόσο το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι 30% περίπου.

- ΟΠΑΠ: Σημειώνει άνοδο 17% στο ταμπλό από την 1η/1 και οι τοποθετήσεις στον τίτλο από το εξωτερικό ήταν εμφανείς στο πρώτο τρίμηνο. Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2013 θα είναι μειωμένα σημαντικά, η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 12 φορές περίπου και η μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 4% για το 2013, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA είναι 7,7 φορές. Παράλληλα, όπως και στον ΟΤΕ, οι εισροές θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνου και η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 7,4 ευρώ.

- ΔΕΗ: Ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας της μετοχής για το 2013 είναι χαμηλός αφού διαμορφώνεται πάνω από τις 9 φορές τα καθαρά κέρδη του 2013, αλλά σε όρους P/BV και EV/EBITDA είναι αρκετά χαμηλότερα από τον μέσο όρο των εταιρειών του MSCI EM. Η απόδοσή της φέτος είναι +10% και η μέση τιμή-στόχος 40% ψηλότερα, στα 9,1 ευρώ.

- FOLLI FOLLIE GROUP: Με κέρδη 25% από τις αρχές του 2013, υπεραποδίδει της αγοράς και αποτελεί βασική επιλογή των ξένων επενδυτών. Ο τίτλος, ταυτόχρονα, είναι διαπραγματεύσιμος με χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας, της τάξεως των 11 φορών για φέτος και των 9 φορών για το 2014. Παρά την υπεραπόδοση, τα discounts για τη μετοχή της Folli Follie είναι ακόμα υψηλά, αν και οι αναλυτές στα 16,5 ευρώ βλέπουν τον τίτλο πλήρως αποτιμημένο.

- ΤΙΤΑΝ: Με αρνητική απόδοση 7% κινείται ο τίτλος της εταιρείας, ενώ για φέτος οι αναλυτές περιμένουν αρνητικό bottom line αλλά και turnaround για το 2014. Οι πολλαπλασιαστές EV/EBITDA διαμορφώνονται στις 11 φορές φέτος και στις 9,5 φορές για το 2014, ενώ ο δείκτης Net debt/EBITDA μειώθηκε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο.

- JUMBO: Ανοδική πορεία στο ταμπλό και για την Jumbo, η οποία υπεραποδίδει έναντι όλων των δεικτών με +32% το 2013. Η εταιρεία προσαρμόζεται εξαιρετικά στις δύσκολες συνθήκες, ενώ ο τίτλος της χαρακτηρίζεται από πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών στις 11,5 φορές και έχει EV/EBITDA στις 7,8 φορές φέτος και στις 6,7 φορές για το 2014.

- MOTOR OIL: Η απόδοση του τίτλου έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα αποτελέσματα του τρίμηνου και με απόδοση -11% φέτος ξεπερνά σε πτώση την αγορά. Το εκτιμώμενο P/E φέτος διαμορφώνεται στις 9,2 φορές, ενώ ο δείκτης EV/EBITDA στις 6 φορές. Στα θετικά του τίτλου η μερισματική απόδοση.

- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ: Με αρνητική απόδοση 9% κινείται ο τίτλος Μυτιληναίου, αλλά με +3% η ΜΕΤΚΑ το 2013. Οι πολλαπλασιαστές για τον πρώτο τίτλο είναι στις 12,5 φορές τα κέρδη του 2013, ενώ η ΜΕΤΚΑ αποτιμάται με P/E στις 7,5 φορές τα κέρδη του 2013, μέγεθος συνδυασμένο με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον κλάδο της και με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

- ΕΧΑΕ: Την υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στις εταιρείες του Large Cap με +35% το 2013. Η εταιρεία δεν είναι «φθηνή» σε όρους πολλαπλασιαστών σε απόλυτους αλλά ούτε και σε σχετικούς όρους, ωστόσο με το ταμείο που διαθέτει και αν η αγορά ανεβάσει στροφές τότε και η αποτίμησή της θα αλλάξει εντελώς.

- ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καταγράφει άνοδο 7% στο ταμπλό από την αρχή του χρόνου, ενώ η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 9,5 φορές περίπου το 2013 και στις 8,5 φορές το 2014. Ακόμα πιο ελκυστική είναι η αποτίμηση σε όρους EV/EBITDA το 2014 στις 4,4 φορές.

- ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η απόδοσή της στο ταμπλό από την 1η/1 είναι -12%, ενώ το περιθώριο ανόδου από τη μέση τιμή-στόχο είναι 30%. Η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 15 φορές το 2013 και εκτιμάται στις 12,4 φορές το 2014.

- ΣΩΛ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Η απόδοση του τίτλου έχει επηρεαστεί από τα αρνητικά αποτελέσματα του τριμήνου, ενώ το εκτιμώμενο P/E για φέτος είναι στις 69 φορές και στις 39 φορές για το 2014. Στα θετικά για την εταιρεία είναι η συμφωνία με τον TAP, η οποία μπορεί να βελτιώσει θεαματικά τα αποτελέσματά της για τα επόμενα έτη.

 

*Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο;

Τι γνώμη έχετε;To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v