Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προβλέψεις για 10 εταιρίες - «κλειδιά»

Τα «μπόνους» που έφερε το δεύτερο τρίμηνο για τα blue chips. Οι εκτιμήσεις για την κερδοφορία και τα έσοδα. Ποια είναι τα μεγάλα ερωτήματα. Η αναζήτηση καταλύτη για νέα άνοδο των μετοχών και πού δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης οι αναλυτές.

Οι προβλέψεις για 10 εταιρίες - «κλειδιά»
Σε μια χρονική στιγμή όπου η αγορά θα αρχίσει να αναζητά επιπρόσθετα εφόδια για να επιχειρήσει το ανοδικό άλμα για τις 950 μονάδες του Γενικού Δείκτη, τα αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο της χρήσης, θεωρητικά, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη.

Αν και ο αριθμός των εκτιμήσεων των αναλυτών είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, γεγονός που εξηγεί και γιατί για κάποιες σημαντικές εισηγμένες τα αποτελέσματα μοιάζουν ακόμα τοπίο στην ομίχλη, εντούτοις είναι πολύτιμη πληροφορία για τους επενδυτές, αφού για το δεύτερο τρίμηνο τους έτους ο πήχης βρίσκεται σημαντικά ψηλότερα από ό,τι στο πρώτο.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα πρέπει να εμφανιστούν καλύτερα σε σχέση με το πρώτο είναι η ενσωμάτωση από τις πωλήσεις του Πάσχα, αλλά και τα πρώτα έσοδα της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, τα μειωμένα έκτακτα αποτελέσματα και η μηδενική αναβαλλόμενη φορολογία θα πρέπει να βελτιώσουν το bottom line των εισηγμένων εταιρειών.

Τα δύο σημεία στα οποία εξακολουθεί να δίνει περισσότερο βαρύτητα η αγορά είναι οι ταμειακές ροές και η συνολική ρευστότητα και λιγότερο η τελική γραμμή των μεγεθών. Με τα περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους σε πολλές περιπτώσεις να είναι πολύ μικρά από εδώ και πέρα, η διατήρηση της ρευστότητας και οι θετικές ταμειακές ροές αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Επομένως, η συζήτηση που γίνεται στην αγορά είναι για το αν τελικά τα αποτελέσματα των εταιρειών με ειδικό βάρος θα δώσουν τροφή για θετικές σκέψεις όχι μόνο σε εταιρικό αλλά και συνολικότερα στην αγορά μετοχών. Αν καταγραφούν πρώιμα σημάδια στις οικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων ότι η ελληνική ύφεση βαίνει μειούμενη, τότε ο πήχης για την αγορά αυτομάτως θα ανέβει αρκετά ψηλότερα.

Πάντως, και μέχρις στιγμής, οι εταιρείες που ανακοίνωσαν αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο της χρήσης ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις και έχουν ήδη λάβει το bonus στο ταμπλό του Χ.Α.!

Αναλυτικότερα, για τις εταιρείες-«κλειδιά» της αγοράς οι αναλυτές εκτιμούν:

ΟΤΕ: Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα έσοδα θα είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι αλλά και σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναμένεται να ανέλθουν από 999 εκατ. ευρώ έως 1,075 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν περίπου στα 68 εκατ. ευρώ, σημαντικά μειωμένα έναντι των 167,5 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου. Τα EBITDA εκτιμώνται σε 344 εκατ. ευρώ.

Για το β' τρίμηνο, η IBG αναμένει καθαρά κέρδη 69,7 εκατ. ευρώ (-33,3%), κύκλο εργασιών 1,07 δισ. ευρώ και EBITDA 376,2 εκατ. ευρώ (-9,7%) και προσαρμοσμένα EBITDA 380,7 εκατ. ευρώ (-8,6%). Η Eurobank Equities αναμένει ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα ανέλθουν σε 79 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 25% σε ετήσια βάση. Η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι ο τίτλος είναι μεταξύ των κορυφαίων επιλογών της στην Ελλάδα και δίνει τιμή-στόχο στα 8,30 ευρώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Με οριακά αρνητικό πρόσημο από τις αρχές του έτους, οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο είναι αισθητά καλύτερες από ό,τι το πρώτο. Το consensus εκτιμά ότι τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 2,241 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA στα 77 εκατ. ευρώ, σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο όπου ήταν 38 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη εκτιμώνται στα 2 εκατ. ευρώ από ζημίες 77 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση των περιθωρίων διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο, η λειτουργία της Ελευσίνας, ο τομέας των πετροχημικών αλλά και η εμπορία θα εμφανίσουν καλύτερη εικόνα από το πρώτο τρίμηνο του έτους.

MOTOR OIL: Το δεύτερο τρίμηνο για την εταιρεία αναμένεται ότι θα είναι αρκετά καλύτερο από το πρώτο βάσει των εκτιμήσεων. Το περιθώριο διύλισης στο δεύτερο τρίμηνο ήταν βελτιωμένο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και τα καθαρά κέρδη στο β΄ τρίμηνο εκτιμώνται στα 19 εκατ. ευρώ από ζημία 12 εκατ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο.

ΟΠΑΠ: Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ανά μετοχή του 2013 θα είναι σημαντικά μειωμένα, η αποτίμηση του τίτλου σε όρους P/E είναι στις 12 φορές περίπου. Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το consensus των αναλυτών εκτιμά ότι τα κέρδη της εταιρείας θα διαμορφωθούν στα 27 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. το πρώτο, ενώ τα EBITDA από 58 εκατ. ευρώ θα κινηθούν χαμηλότερα στα 45 εκατ.

ΔΕΗ: Μετά από ένα ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο, οι αναλυτές αναμένουν ότι το δεύτερο τρίμηνο της ΔΕΗ θα είναι ελαφρώς καλύτερο, με τα κέρδη και τα EBITDA αυξημένα σε σχέση με το πρώτο.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - ΜΕΤΚΑ: Με αντίθετες πορείες κινούνται οι αποδόσεις των δύο μετοχών στο ταμπλό του Χ.Α. αφού η Μέτκα σημειώνει κέρδη άνω του 19%, ενώ ο Μυτιληναίος κινείται με οριακά κέρδη 1%.

Η αγορά φαινόταν να ποντάρει στα αποτελέσματα της Μέτκα αφού η μετοχή κινείται με +12% τον τελευταίο μήνα. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τα κέρδη ανά μετοχή σημαντικά αυξημένα στο 0,71 ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο όπου τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στο 0,31 ευρώ και σε σχέση με το 0,61 ευρώ ανά μετοχή πέρυσι. Οι πολλαπλασιαστές για τον τίτλο του Μυτιληναίου είναι 12,5 φορές τα κέρδη του 2013, ενώ η Μέτκα αποτιμάται με P/E 7,5 φορές τα κέρδη του 2013, συνδυασμένα με υψηλή μερισματική απόδοση και μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο.

Εν τω μεταξύ, ο όμιλος ανακοίνωσε στις 7/8 τα αποτελέσματα εξαμήνου, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για ισχυρές επιδόσεις. Ειδικότερα, ο όμιλος Μυτιληναίος εμφάνισε αύξηση κερδών 47% στα 12,5 εκατ. ευρώ, ενώ η Μέτκα εμφάνισε κέρδη 46,4 εκατ. ευρώ. 

FOLLI FOLLIE GROUP: Με κέρδη 43% από τις αρχές του 2013, υπεραποδίδει της αγοράς. Το πρώτο τρίμηνο του 2013 ήταν καλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών, αφού τα κέρδη ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ και τα έσοδα τα 240 εκατ., με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 53 εκατ. ευρώ. Για το δεύτερο τρίμηνο η ισχυρή ανάπτυξη από τον τομέα των αγαθών πολυτελείας εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί και θα συνεχίσει να αποτελεί τη μεγαλύτερη συνεισφορά στα κέρδη.

JUMBO: Ανοδική πορεία στο ταμπλό για την Jumbo με κέρδη +34%. Η εταιρεία για την οικονομική χρήση που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου 2013 σημείωσε αύξηση 1,6% στα έσοδα στα 502,2 εκατ. ευρώ, ενώ για τη νέα οικονομική χρήση 2013-2014, ο στόχος που έθεσε η διοίκηση είναι η αύξηση των πωλήσεων μεταξύ 2% και 4%. Για τα καθαρά κέρδη εκτιμά ότι θα κυμανθούν στα 70 - 75 εκατ. ευρώ, στόχος που μπορεί να χαρακτηριστεί αρκετά συντηρητικός.

ΤΙΤΑΝ: Με απόδοση 13% κινείται πλέον ο τίτλος της εταιρείας αφού τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου έδωσαν «αέρα ανάπτυξης» και οι αναλυτές πλέον περιμένουν turnaround για το 2014.

Για το δεύτερο τρίμηνο του έτους οι αναλυτές ήταν πιο αισιόδοξοι και τελικά επιβεβαιώθηκαν αφού τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,3 εκατ. ευρώ από -27,1 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους.

Παράλληλα, οι πωλήσεις ήταν σημαντικά αυξημένες σε σχέση τόσο με το πρώτο τρίμηνο του έτους όσο και με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012 στα 329 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ήταν της τάξεως των 67,9 εκατ. ευρώ, πάνω από τις εκτιμήσεις των 63 εκατ., έναντι 24,3 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο και 77,7 εκατ. ευρώ για το αντίστοιχο β΄ τρίμηνο του 2012.

Το καθαρό χρέος από 640 εκατ. ευρώ πέρυσι μειώθηκε στα 586 εκατ. ευρώ φέτος. Η επιβράδυνση της μείωσης στους όγκους πωλήσεων στην Ελλάδα μπορεί να υποδηλώνει θετική στροφή τα επόμενα τρίμηνα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v