Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού θα παιχτεί η νέα μάχη του χιλιάρικου

Ο χαμηλός τζίρος, η απουσία πωλητών και η διατήρηση του τραπεζικού δείκτη σε ανοδικό trend διαμορφώνουν τις νέες συνθήκες στις οποίες θα παιχτεί η επαναπροσέγγιση ή όχι των 1.000 μονάδων από τον Γενικό Δείκτη. Οι επόμενοι στόχοι και οι άμυνες.

Πού θα παιχτεί η νέα μάχη του χιλιάρικου

Διατηρείται το θετικό το κλίμα στην αγορά κι οι αγοραστές την Τετάρτη ισορρόπησαν τις απώλειες. Επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα ανώτερα των 950 μονάδων, αφού προηγουμένως ενδοσυνεδριακά αυτός είχε κινηθεί έως την πρώτη ζώνη άμυνας των 935 - 940 μονάδων.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών συνεχίζει να διαμορφώνει τις συνθήκες στην αγορά, τόσο στο ανοδικό όσο και στο πτωτικό σκέλος της κίνησης, αν και οι αγοραστές διατηρούν με ευκολία το πάνω χέρι για την ώρα. Παράμετρος που όμως πρέπει να ληφθεί υπόψη για την ποιότητα της κίνησης είναι ότι το ανοδικό κρεσέντο από τα χαμηλά των 788 μονάδων στις 15 Ιουλίου έλαβε χώρα με αρκετά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, αν και υπήρξε προοδευτική αύξηση στον όγκο των συναλλαγών, και έχει σημειωθεί με την πλήρη απουσία πωλητών.

Η επάνοδος του Γενικού Δείκτη στη ζώνη των 950 μονάδων θα δείξει αν υπάρχουν τα απαραίτητα εφόδια για την κίνηση σε υψηλότερα επίπεδα. Η διατήρηση των 950 μονάδων θα είναι ένδειξη ότι το momentum στην αγορά είναι ισχυρό και ότι ο ανοδικός κύκλος δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

 

Σε αυτόν τον κύκλο, η διαφοροποίηση είναι η συμμετοχή και του τραπεζικού κλάδου. Ο δείκτης παραμένει σε ανοδική φάση όσο βρίσκεται πάνω από τον ΕΚΜΟ των 20 ημερών και τις 130 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές και τα warrants συνεχίζουν με δύναμη, με το warrant της Πειραιώς να διαμορφώνεται άνω του 90%, της ΕΤΕ 79% και της Alpha Bank 63%.

Παράλληλα και οι μετοχές των τραπεζών κινούνται με +32% για την Alpha Bank και με +20% για Εθνική και Πειραιώς. Τεχνικά, ο επόμενος στόχος είναι οι 160 μονάδες, ενώ τα επίπεδα τιμών που έχουν σημασία είναι το 0,46 ευρώ για την Alpha Bank (ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 7 Αυγούστου), το 0,966 ευρώ στην Πειραιώς και τα 2,51 ευρώ για την ΕΤΕ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αγοραστές θα στρέψουν το βλέμμα τους στις 970-980 μονάδες, αν και η ισορροπία γύρω από τις 950 μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιο εύθραυστη βραχυπρόθεσμα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το επίπεδο των 900 μονάδων θα πρέπει να απορροφήσει όλες τις πιέσεις των πωλητών, διαφορετικά αλλάζει και πάλι η εικόνα στην αγορά.

Ο FTSE/ASE Large Cap, ο οποίος επίσης σημειώνει κέρδη άνω του 20% από το χαμηλό των 270 μονάδων στις 15 Ιουλίου, διατηρήθηκε με ευκολία πάνω από το επίπεδο των 320 μονάδων, ενώ στην περιοχή των 306-310 μονάδων πραγματοποιείται «συγκέντρωση» των εκθετικών κινητών μέσων όρων 20, 55 και 200 ημερών, με τον ΕΚΜΟ των 55 ημερών να ετοιμάζεται και αυτός να διασπάσει ανοδικά τον εκθετικό κινητό μέσο όρο 200 ημερών. Όπως έχουμε αναφέρει, όσο ο δείκτης είναι πάνω από τις 315-320 μονάδες διατηρεί ως στόχο τις 350 μονάδες.

 Ο FTSE 25

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v