Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα εξάμηνα… πίσω από τη βιτρίνα

Τι δείχνουν για οικονομία και επιχειρείν τα εξάμηνα. Οι παραμορφωτικοί φακοί έκτακτων αποτελεσμάτων. Σημεία κοπώσεως στους εξαγωγείς, μικτή εικόνα στα κρατικόχαρτα. Τα turn around stories, τα «γεμάτα ταμεία» και τα... μικρομεσαία διαμάντια.

Εισηγμένες: Τα εξάμηνα… πίσω από τη βιτρίνα

Έντονος ήταν ο επηρεασμός των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ, τόσο από την οξυνόμενη ύφεση στην εγχώρια οικονομία, όσο και από την επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος.

Για μια ακόμη περίοδο, η πλειονότητα των εταιρειών απέφυγε να προχωρήσει σε επενδύσεις, δίνοντας έμφαση στις περικοπές των δαπανών και στο μέτωπο των ταμειακών ροών.

Μια πρώτη ουσιαστική παρατήρηση είναι πως οι επενδυτές, προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των αποτελεσμάτων δεν θα πρέπει να μείνουν μόνο σε κάποια αθροιστικά νούμερα (π.χ. πωλήσεις και κέρδη) και στο πώς αυτά μεταβλήθηκαν σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2012, αλλά κυρίως να προχωρήσουν σε μια ποιοτική ανάγνωση των αποτελεσμάτων.

Και αυτό γιατί υπάρχει μια σειρά έκτακτων παραγόντων, η οποία καθιστά τα φετινά μεγέθη μη συγκρίσιμα με τα αντίστοιχα περυσινά:

• Στις τράπεζες για παράδειγμα δεν είχαμε φέτος τις ζημιές του PSI μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και έκτακτα κέρδη.

• Οι φετινές απομειώσεις ακινήτων (πχ Eurobank Properties, Trastor, Lamda Development), συμμετοχών και επισφαλών απαιτήσεων ήταν κατά κανόνα χαμηλότερες από τις περυσινές.

• Η αλλαγή του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% έφερε μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να υπάρχουν σημαντικότατες διαφορές μεταξύ των κερδών πριν και μετά τους φόρους (συνήθως αρνητικές).

• Η μείωση της τιμής του πετρελαίου προκάλεσε έντονες ζημιές αποθεμάτων στα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τα αποτελέσματα δύο μεγάλων oμίλων.

• Σειρά εταιρειών ενέγραψε για διάφορους λόγους είτε σημαντικά έκτακτα κέρδη (πχ ΕΧΑΕ, ΙΑΣΩ, Βαρβαρέσος, Folli-Follie, Αθηνά), είτε μεγάλες έκτακτες ζημίες (π.χ. Σαράντης).

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, η κρίση στην εγχώρια οικονομία έπληξε την πλειονότητα των επιχειρήσεων που απευθύνονται κυρίως στην ελληνική αγορά, με ενδεικτικές επιπτώσεις τους κλάδους της ένδυσης, των επίπλων, του ξύλου, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των κατασκευών και όλων των άλλων δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ευρύτερη οικοδομική δραστηριότητα. Η πτώση της επιβατικής κίνησης και οι μεγάλες ζημιές συνεχίστηκαν στην ακτοπλοΐα και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, πράγμα που συνέβη και στην κλωστοϋφαντουργία.

Ενδεικτικό είναι ότι κέρδη σημείωσε μόνο μία εταιρεία ένδυσης (ΕΛΒΕ), μόνο μία κλωστοϋφαντουργία (Βαρβαρέσος, λόγω έκτακτου αποτελέσματος), καμία εταιρεία από το χώρου του ξύλου, καμία από την διέλαση αλουμινίου, καμία από την εμπορία σιδήρου-χάλυβα, μία από τις εταιρείες του Ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ (η ΕΛΒΑΛ), καμία από τις ακτοπλοϊκές, καμία από το χώρο του επίπλου, καμία τσιμεντοβιομηχανία και καμία από το χώρο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Στον κλάδο της ιδιωτικής υγείας όπου η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται, ΥΓΕΙΑ και ΙΑΣΩ βελτίωσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις μέσα από περικοπές δαπανών και εσωτερικές αναδιαρθρώσεις, ενώ το Ιατρικό Αθηνών και η Euromedica γύρισαν από κέρδη σε ζημίες, λόγω και της φετινής έλλειψης των Λιβύων ασθενών.

Στις ιχθυοκαλλιέργειες σημαντικές ζημίες εμφάνισαν και οι τρεις μεγάλοι Όμιλοι (Νηρέας, Σελόντα, Δίας) λόγω και της μείωσης των τιμών ιδίως των μικρών ψαριών. Επιπλέον, η 30η Ιουνίου 2013 βρήκε το υπό συγχώνευση σχήμα Σελόντα-Δία με αρνητικά ίδια κεφάλαια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, γεγονός που προφανώς θα απασχολήσει άμεσα τις διοικήσεις των εταιρειών και τις πιστώτριες τράπεζες.

Στο χώρο της πληροφορικής, παρατηρήθηκε σε γενικές γραμμές εικόνα δύο ταχυτήτων. Από τη μια πλευρά, μια σειρά εταιρειών ανεβάζει σε κάποιο βαθμό την κερδοφορία της, ή έστω διατηρείται σε κερδοφόρο επίπεδο, διαθέτοντας μάλιστα και ισχυρή ρευστότητα (πχ Space Hellas, Profile, Epsilon Net, Entersoft) και μια άλλη σειρά εταιρειών συνεχίζει την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών (πχ ΜΑΡΑΚ, PC Systems).

Στον κατασκευαστικό τομέα, το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι οι συνεχιζόμενες απώλειες όσων εταιρειών αντιμετώπιζαν προβλήματα κατά το παρελθόν (πχ Μηχανική, ΑΤΤΙΚΑΤ, ΒΙΟΤΕΡ).

Σημεία ανακοπής της ανοδικής πορείας, ή και κόπωσης αρχίσαμε να βλέπουμε και σε εταιρείες με εξαγωγικό προσανατολισμό (πχ Καρέλιας, ΜΕΤΚΑ, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σωληνουργεία Κορίνθου, Frigroglass, Πλαστικά Θράκης) εξ’ αιτίας της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος, ενώ αντίθετα κάποιες άλλες εξωστρεφείς εταιρείες ανέβασαν τις περυσινές τους κερδοφορίες (ΕΛΒΑΛ, Folli-Follie, Πλαστικά Κρήτης, Καράτζης, Ικτίνος, Κυριακίδης, Flexopack).

Μικτή εικόνα είχαμε και στα λεγόμενα «κρατικόχαρτα», όπου ΔΕΗ και ΟΛΠ ενίσχυσαν τις κερδοφορίες τους, η ΕΥΔΑΠ κυμάνθηκε περίπου στα περυσινά μεγέθη, ενώ ΟΛΘ και ΕΥΑΘ υποχρεώθηκαν σε περιορισμένη πτώση κερδών.

Τα «γυρίσματα» και το «ξεκαθάρισμα»

Το βασικό χαρακτηριστικό στοιχείο αυτού του εξαμήνου είναι πως πολλές εταιρείες -κυρίως μέσα από τα προγράμματα περικοπής δαπανών και μέσα από σειρά αναδιαρθρώσεων- είτε κατάφεραν να επιστρέψουν από ζημίες σε κέρδη (πχ Αεροπορία Αιγαίου, Πετρόπουλος, Δομική Κρήτης, Cyclon, Hellas On Line, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΛΤΡΑΚ, Παπουτσάνης), είτε μπόρεσαν να περιορίσουν δραστικά τις ζημιές τους, βάζοντας καλύτερες υποθήκες για το μέλλον (πχ Byte Computes, Medicon Hellas, Μαθιός Πυρίμαχα, Druckfarben).

Αντίθετα, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός εισηγμένων εταιρειών που υφίσταται εδώ και χρόνια ζημίες, συνέχισε να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σε μετόχους και πιστώτριες τράπεζες, για την αναγκαιότητα λήψης ριζικών μέτρων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Επιδείνωση αποτελεσμάτων επίσης είχαμε και στις εταιρείες που έχουν υποβάλλει αιτήματα για ένταξή τους στις διατάξεις του άρθρου 99.

«Γεμάτα ταμεία» και μικρομεσαία «διαμάντια»

Κατά τα λοιπά:
• Περίπου η μία στις δέκα εισηγμένες του ΧΑ διέθεταν στις 30 Ιουνίου του 2013 θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά τους ήταν υψηλότερα από το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού. Αυτό συνέβη καθώς κατά τις τελευταίες χρονιές πολλές επιχειρήσεις έδωσαν μεγάλη έμφαση στο μέτωπο των ταμειακών ροών τους. Συγκεκριμένα, με θετικό καθαρό ταμείο -πέρα από τις επενδυτικές Αιολική και Alpha Trust Ανδρομέδα και πέραν της Παρνασσός που κινδυνεύει με βαρύτατο δικαστικό πρόστιμο, έκλεισαν το εξάμηνο οι εταιρείες ΟΠΑΠ, Καρέλιας, Αεροπορία Αιγαίου, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΘ, Eurobank Properties, Alpha Αστικά Ακίνητα, ΕΥΑΘ, Πλαίσιο, Quest Holdings, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΚΤΕΡ, Alpha Trust ΑΕΠΕΥ, Flexopack, ΓΕΚΕ, Κανάκης, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Epsilon Net, Profile, Entersoft, MIG Real Estate, Q&R, Ideal, Entersoft, MLS, ΚΡΙ-ΚΡΙ και AS Company.

• Για μια ακόμη περίοδο ξεχώρισαν για την ανοδική πορεία τους και πολλές εταιρείες της μεσαίας και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των οποίων: Πλαίσιο, Autohellas, MLS, Καραμολέγκος, ΕΛΤΟΝ Χημικά και Ευρωπαϊκή Πίστη.

• Μπορεί οι Space Hellas, Epsilon Net και Γενική Εμπορίου να μην σημείωσαν πολύ μεγάλα κέρδη, ωστόσο διακρίθηκαν για ακόμη περίοδο για τις υψηλές θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές τους. Με πολύ θετικές ταμειακές ροές και οι ζημιογόνες ΕΚΤΕΡ και Έλαστρον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v