Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγάζει «λαγούς» το Roadshow του Λονδίνου

Πού επικεντρώνονται οι ξένοι επενδυτές στα ραντεβού του Roadshow. Το ενδιαφέρον για τράπεζες και οι ιδιωτικοποιήσεις. Οι κινήσεις από ΕΧΑΕ και ΕΚ. Στην Ελλάδα αναμένονται τα πρώτα hedge funds μετά τα «προκαταρκτικά» ραντεβού.

Βγάζει «λαγούς» το Roadshow του Λονδίνου

Άκρως θετικά αρχίζει σήμερα η επιστροφή των συμμετεχόντων στο 8ο Roadshow που διοργάνωσε το Χ.Α. στο Λονδίνο, όπου οι εκπρόσωποι 27 εταιρειών πραγματοποίησαν πάνω από 1.050 συναντήσεις με 125 ξένους fund managers, προερχόμενους από 200 funds του εξωτερικού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις πρώτες ώρες των συναντήσεων υπήρξε απτό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, σε λίγες μέρες αναμένονται στην Ελλάδα εκπρόσωποι δύο ξένων hedge funds, οι οποίοι βρέθηκαν το προηγούμενο διήμερο στο Λονδίνο, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Χ.Α., της Ε.Κ. αλλά και εισηγμένων και εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες.

Το θετικό του Roadshow ορίζεται κυρίως από τρεις άξονες, όπως χαρακτηριστικά τόνιζαν χθες το βράδυ στελέχη της ΕΧΑΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο Εuro2day.gr:

- Τριπλάσιος αριθμός συναντήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

- Επαναφορά έντονου ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο, ό,τι αυτό σημαίνει για την εγχώρια οικονομία.

- Μεγάλο ενδιαφέρον και εξειδικευμένα ερωτήματα για συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες και κλάδους από ξένους fund managers.

Οι επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις βρέθηκαν στο στόχαστρο όλων, των εκπροσώπων διεθνών ΜΜΕ, fund managers και διεθνών αναλυτών.

«Η οικονομική δραστηριότητα ανακάμπτει έχοντας πιάσει πάτο, οι βασικοί κίνδυνοι έχουν τεθεί υπό έλεγχο και η χώρα διαθέτει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης», δήλωσε χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γιώργος Ζανιάς, και όπως φαίνεται το ακροατήριο επείσθη.

Λίγη ώρα αργότερα, και μιλώντας στο δίκτυο CNN, ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης υπογράμμισε τη σημασία της φετινής, ιδιαίτερα αυξημένης συμμετοχής στο Roadshow, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τονίζοντας πως από την υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, το οποίο είναι άκρως φιλόδοξο και βρίσκεται μόλις στην έναρξή του, αναμένονται ουσιαστικά έσοδα για την κεφαλαιαγορά και την εγχώρια οικονομία γενικότερα.

Σήμερα αναμένεται ο πρόεδρος του Χ.Α. να παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg.

Στις συναντήσεις που έγιναν χθες μεταξύ στελεχών της ΕΧΑΕ και εξ αποστάσεως (remote) μελών του Χρηματιστηρίου (Deutsche Bank κ.ά.), οι πρώτοι ενημερώθηκαν για τεχνικά και για άλλα θέματα που απασχολούν τα μέλη τους, ενώ έλαβαν πληροφορίες για την εικόνα που η εγχώρια αγορά έχει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την περίοδο αυτή.

Τα μηνύματα που ελήφθησαν κάθε άλλο παρά αποκαρδιωτικά ήταν, δεδομένου ότι όλοι τόνισαν το ουσιαστικό ενδιαφέρον που επανέρχεται για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακόμα και σε αυτήν τη φάση, που δεν έχει ξεκαθαριστεί επισήμως εάν περιλαμβάνεται στις ανεπτυγμένες ή στις αναδυόμενες.

Στελέχη των remote members επισήμαναν πως το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει συντελεσθεί «μαζική φυγή» κεφαλαίων από την Ελλάδα λόγω της υποβάθμισης από τον MSCI ή ακόμα και τη Russel Investments σημαίνει ότι οι διεθνείς παίκτες σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίζουν ακόμα το Χ.Α. ως ανεπτυγμένη αγορά.

Οι πρώτες αφίξεις

Εντός των επόμενων εβδομάδων, αναμένονται στην Αθήνα εκπρόσωποι δύο διεθνών funds, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τοποθετήσεις σε ελληνικές εταιρείες του ευρύτερου κλάδου της διατροφής. Ένα εξ αυτών έχει προσλάβει ως σύμβουλο γνωστό διεθνή οίκο προκειμένου να ενημερωθεί για το θεσμικό πλαίσιο που εσχάτως ισχύει στη χώρα μας και αφορά τη διαπραγμάτευση των hedge funds στο χρηματιστήριο.

Να σημειωθεί ότι σε ειδική εκδήλωση που έγινε χθες το βράδυ βραβεύθηκαν οι χορηγοί του Roadshow. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς παρέδωσε το βραβείο στον εκπρόσωπο του Bloomberg, ενώ ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου Ευάγγ. Μυτιληναίος βράβευσε τον εκπρόσωπο της Beta Xρηματιστηριακής Ευάγγ. Χαρατσή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v