Βιοχάλκο: Στο επίκεντρο οι θυγατρικές

Yπό εξέταση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η ολοκλήρωση του εγχειρήματος της Βιοχάλκο για το εάν βάσει χρηματιστηριακής νομοθεσίας πρέπει να προχωρήσει σε έξι δημόσιες προτάσεις. Αναμένεται νέα διευκρινιστική συνάντηση.

Βιοχάλκο: Στο επίκεντρο οι θυγατρικές

Έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη με επίκεντρο την απόφαση της Βιοχάλκο να βγει από το χρηματιστήριο και να μεταφερθεί στο Βέλγιο και στο Euronext.

Οι εξελίξεις προκάλεσαν μεγάλο προβληματισμό στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ως προς τη δυνατότητα επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος, έμπειροι «παίκτες» της αγοράς, ωστόσο, επιμένουν πως η μία από τις δύο πλευρές απλώς μπλοφάρει.

Οι εξελίξεις έχουν και έντονο πολιτικό χαρακτήρα δεδομένου ότι τη στιγμή που στην Αθήνα έχουν φθάσει εκπρόσωποι ξένων funds για να συναντήσουν εισηγμένες εταιρείες αλλά και εκπροσώπους του οικονομικού επιτελείου ένας ιστορικός όμιλος αλλάζει έδρα.

Η Βιοχάλκο επικαλείται την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασής της στις διεθνείς αγορές και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των θυγατρικών της, εξηγώντας την απόφασή της για απορρόφηση από τη βελγική θυγατρική Viohalco SA, έξοδο από το ελληνικό χρηματιστήριο και εισαγωγή της τελευταίας στο Euronext των Βρυξελλών.

Εξήντα έξι χρόνια μετά την εισαγωγή της στο ελληνικό χρηματιστήριο, τον Δεκέμβριο του 1947, η Βιοχάλκο, έχοντας επίσης εισηγμένες στο Χ.Α. άλλες 6 θυγατρικές της, χαρακτηρίζει επιβεβλημένη την κίνηση προκειμένου να συνεχισθούν απρόσκοπτα οι επενδύσεις και να καλυφθούν οι ανάγκες κεφαλαίου κίνησης.

«Ο όμιλος υλοποιεί τριετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ελληνικές θυγατρικές του, με στόχο την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητάς τους, και την παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων αυξημένης προστιθεμένης αξίας. Η συγχώνευση δεν επηρεάζει τις θέσεις εργασίας στις ελληνικές θυγατρικές, αντιθέτως δημιουργεί δυνατότητες για την αύξηση της απασχόλησης σε αυτές συνεπεία των νέων επενδύσεων», σημειώνει μεταξύ άλλων σε χθεσινή, δεύτερη ανακοίνωσή της, η Βιοχάλκο.

Κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έσπευσαν να εκφράσουν αμφιβολίες για το κατά πόσον η διαδικασία εξόδου θα ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Το κρίσιμο σημείο αφορά την ανάγκη υποβολής υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων για τις 6 θυγατρικές εταιρείες, καθώς ο βασικός μέτοχος σε αυτές "αλλάζει" (επιχείρημα που αντικρούει ο όμιλος υποστηρίζοντας ότι ο βασικός μέτοχος της θυγατρικής στο Βέλγιο που απορροφά τη Βιοχάλκο παραμένει ο ίδιος).

Πληροφορίες σημειώνουν πως η Βιοχάλκο είχε αποστείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιστολή, θέτοντας μεταξύ άλλων και ερωτήματα επ΄ αυτού ακριβώς του θέματος: εάν υπάρχει σχετική υποχρέωση για τις θυγατρικές της εταιρείες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντηση από την πλευρά της Ε.Κ. δεν υπήρξε ποτέ, και ο όμιλος θεώρησε πως η εποπτική αρχή επικροτούσε όσα αναφέρονταν στην επιστολή της και προχώρησε στην ανακοίνωση περί απορρόφησης από τη βελγική θυγατρική της.

Σε κάθε περίπτωση, εάν τελικώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφασίσει πως είναι απαραίτητη η διενέργεια υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων, αυτό θα ανακοινωθεί μετά την απορρόφηση της Bιoχάλκο Α.Ε. από τη Viohalco SA, καθώς τότε θα προκύψει νέος μέτοχος για τις εισηγμένες στο ελληνικό χρηματιστήριο θυγατρικές εταιρείες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v