Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Πού θα κριθούν οι 1.050 μονάδες

Οι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανοδικής κίνησης στο χρηματιστήριο, με επόμενο στόχο το υψηλό του Φεβρουαρίου στις 1.053 μονάδες. Οι εξωγενείς παράγοντες, το triple witching και τα επίπεδα τιμών μετοχών με «ειδικό ενδιαφέρον».

XA: Πού θα κριθούν οι 1.050 μονάδες

O Γενικός Δείκτης, μετά από μερικές συνεχόμενες χλιαρές συνεδριάσεις σε όρους αξίας συναλλαγών και ενδιαφέροντος, με αφορμή τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και αρωγό τα νέα υψηλά βασικών διεθνών δεικτών (DJIA, S&P 500 και DAX), πραγματοποίησε πειστικό κλείσιμο όχι μόνο πάνω από τις 1.000 μονάδες, αλλά και πάνω από την πρώτη αντίσταση των 1.020 μονάδων.

Το ότι η εγχώρια αγορά δεν έχει επηρεαστεί αρνητικά ούτε από τις εξελίξεις στον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ούτε και από τη νέα πολιτική αναταραχή και τη μίνι επιστροφή του πολιτικού κινδύνου είναι σημαντικό και δείχνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ο Γενικός Δείκτης να κυνηγήσει την επόμενη ζώνη αντίστασης και το υψηλό του Φεβρουαρίου στις 1.053 μονάδες.

Το διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap βρίσκεται μια ανάσα πιο κοντά από το υψηλό της ίδιας περιόδου στις 355 μονάδες.

Το διάγραμμα του FTSE 25

 

Για τη βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς, για τους «γρήγορους» παίκτες, τα ορόσημα των επόμενων ημερών είναι σίγουρα οι γερμανικές εκλογές και η διατήρηση των πρόσφατων νέων υψηλών στις αμερικανικές και λοιπές βασικές αγορές.

Ιδιαίτερη σημασία στα του οίκου μας θα έχει το triple witching στην αγορά των παραγώγων, τα οποίο μπορεί να δημιουργήσει σημαντική πίεση, αφού πολλές μετοχές έχουν κινηθεί σε επίπεδα που βρίσκονται κοντά σε σημαντικές περιοχές αντίστασης ή είναι ήδη σε υπεραγορασμένα βραχυπρόθεσμα επίπεδα.

Συνεπώς, η άμεση κίνηση των 1.050 μονάδων θα εξαρτηθεί από το momentum των ξένων αγορών, από τις εξελίξεις στο εσωτερικό και από τη διάθεση συγκεκριμένων σημαντικών παικτών της αγοράς να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών τους σε μια υπεραγορασμένη βραχυπρόθεσμα αγορά.

Το στοίχημα, ωστόσο, για υψηλότερα επίπεδα θα καθοριστεί και από την κίνηση σε μια σειρά δεικτοβαρείς τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και από την πορεία των σηματωρών τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις φαίνεται να επιβεβαιώνεται η κίνηση προς την αντίσταση των 1.090 μονάδων για τον FT Mid.

Ο ΟΠΑΠ άγγιξε ανώτερο υψηλό από τον Αύγουστο και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την αντίσταση των 8,27 ευρώ στο υψηλό 52 εβδομάδων στις 21 Μαΐου φέτος.

Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε σχεδόν στο υψηλό ημέρας στα 8,15 ευρώ, ενώ αξίζει να επισημανθεί ότι το υψηλό της τον Μάιο είναι τα 8,49 ευρώ, περιοχή ισχυρής αντίστασης. Ο τίτλος του ΟΤΕ παραμένει κοντά στα 7,81 ευρώ, υψηλό 52 εβδομάδων.

Τα επίπεδα στις επιμέρους μετοχές με ειδικό ενδιαφέρον είναι:

• Coca Cola HBC: 23 ευρώ
• ΜΟΗ - ΕΛ.ΠΕ. : 8 ευρώ
• ΕΥΔΑΠ: 8 ευρώ
• Τιτάν: 17 ευρώ
• Fοlli Follie Group: 19 ευρώ
• Μυτιληναίος: 5 ευρώ ανά μετοχή
• Φουρλής: 3 ευρώ
• Μέτκα: 12 ευρώ

Ισχυρό τεχνικό ενδιαφέρον για την αγορά εμφανίζει η περιοχή των 7 τελευταίων συνεδριάσεων, αφού το χαμηλό των 980 μονάδων θα πρέπει να παραμείνει ώστε ο δείκτης να διατηρήσει το ανοδικό momentum ακέραιο.

Η ανοδική τάση του Γενικού Δείκτη, θεωρητικά, παραμένει ανέπαφη όσο αυτός δεν δημιουργεί σημαντικές «σκιές» στο μεγάλο λευκό κερί της Δευτέρας 9 Σεπτεμβρίου και η όποια καθοδική κίνηση θα πρέπει να τελειώνει σε αυτό το πλαίσιο.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επόμενες περιοχές τιμών που στα ημερήσια διαγράμματα χρήζουν προσοχής είναι κατ' αρχάς η διατήρηση των 335 μονάδων (στο διάγραμμα υπάρχει ένα μικρό gap στον δείκτη). Στη συνέχεια, ο στόχος είναι οι 360 μονάδες, ενώ στο πτωτικό κομμάτι οι 320-323 μονάδες έχουν τη σημασία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v