Τα σχέδια ΤΧΣ για την ΑΜΚ της Eurobank

Η ηγεσία του ΤΧΣ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής στην ΑΜΚ της Eurobank. Υπογράμμισε την ανάγκη αλλαγής των όρων του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση. Πιέζει για ρύθμιση που θα προστατεύει τα μέλη του Ταμείου.

Τα σχέδια ΤΧΣ για την ΑΜΚ της Eurobank

Ανοιχτό άφησε η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank σε συνεργασία με τον στρατηγικό επενδυτή που θα βρεθεί. 

Υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης του Ταμείου σε άτυπη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους υπογράμμισαν την ανάγκη αλλαγής των όρων του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και αυτό διότι το παλιό νομοθετικό πλαίσιο έχει παρέλθει.

Εκτίμησαν δε ότι οι αλλαγές στο νόμο αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν προαπαιτούμενο και θα προλειάνει το έδαφος για την ομαλή πώληση ποσοστού της Eurobank.

Mε βάση τις εκτιμήσεις, το ύψος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank προσδιορίζεται στην περιοχή των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο πηγές του ΤΧΣ υποστηρίζουν ότι πρέπει να περιμένουμε και τα αποτελέσματα της BlackRock.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η ΑΜΚ της Eurobank θα γίνει χωρίς warrant. Eπιπλέον σε ό,τι αφορά την αλλαγή των όρων του νόμου της ανακεφαλαιοποίησης, η ηγεσία του ΤΧΣ πιέζει ούτως ώστε να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα προστατεύει τα μέλη του Ταμείου από τυχόν ποινικές ευθύνες.

Μαξιλάρι

Το κεφαλαιακό απόθεμα που σήμερα διαθέτει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέρχεται στο καθαρό ποσό των 10,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ, οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν μέρος του κεφαλαιακού αυτού αποθέματος εφόσον χρειαστεί και ως έσχατη λύση, αφού προηγηθεί το πόρισμα της BlackRock και η υλοποίηση από την πλευρά των τραπεζικών ομίλων όλων των απαραίτητων κινήσεων (προβλέψεις, πωλήσεις κ.ά.) με στόχο την κεφαλαιακή τους ενίσχυση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v