Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η «κούραση» και ο στόχος των 1.300 μονάδων

Αν και η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς χαλάει με τους δύο βασικούς δείκτες να προσεγγίζουν και να υποχωρούν χαμηλότερα από τις πρώτες τους βασικές στηρίξεις, η μεσοπρόθεσμη εικόνα για τις ελληνικές μετοχές παραμένει αναλλοίωτη και θετική.

ΧΑ: Η «κούραση» και ο στόχος των 1.300 μονάδων

Η βραχυπρόθεσμη κούραση της αγοράς έδωσε τελικά την ευκαιρία στους πωλητές να κερδίσουν τις εντυπώσεις σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, αν και οι όγκοι των συναλλαγών των πτωτικών συνεδριάσεων δεν φοβίζουν για την ώρα τους συμμετέχοντες.

Παρά τις όποιες διορθώσεις των βασικών δεικτών, μεσοπρόθεσμα η αγορά παραμένει ανοδική και ο Γενικός Δείκτης έχει ως πρώτο στόχο τις 1.300 μονάδες.

Αν και η βραχυπρόθεσμη εικόνα της χαλάει, με τους δύο βασικούς δείκτες να προσεγγίζουν και να υποχωρούν χαμηλότερα από τις πρώτες τους βασικές στηρίξεις, η μεσοπρόθεσμη εικόνα για τις ελληνικές μετοχές παραμένει αναλλοίωτη και θετική.

Ωστόσο, αν οι πιέσεις σε βασικά χαρτιά όπως ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Coca Cola HBC και η Πειραιώς συνεχιστούν με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να έχουμε και εκπλήξεις.

Μέχρι πρόσφατα, όλες οι ενδοσυνεδριακές πιέσεις είχαν απορροφηθεί στη ζώνη των 1.140 μονάδων και χθες ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε και έκλεισε ακριβώς κάτω από αυτό το όριο, οπότε περιμένουμε την αντίδραση των αγοραστών.

H εικόνα του Γενικού Δείκτη 

Με την πρώτη ζώνη διόρθωσης για την αγορά να τίθεται υπό αμφισβήτηση, η επόμενη των 1.060-1.070 μονάδων εισέρχεται στο προσκήνιο. Η διατήρησή της κρατάει την ανοδική κίνηση ανέπαφη, αν και ως πιο πιθανό σημείο απορρόφησης των πιέσεων παραμένει το επίπεδο των 1.100 μονάδων.

Στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στήριξη μέχρι στιγμής είχαν προσφέρει στις πτωτικές συνεδριάσεις οι 380 μονάδες, ωστόσο οι πιέσεις στη μετοχή των ΟΤΕ, Coca Cola HBC, ΔΕΗ και Πειραιώς έκλεισαν τον δείκτη χαμηλότερα από αυτά τα επίπεδα.

Η εικόνα για τον FT Large Cap

Πλέον υπάρχει το επίπεδο των 360 - 365 μονάδων ως σημαντικό οχυρό των αγοραστών. Οι 365 τίθενται ως το χαμηλό όριο στήριξης, ενώ το ενδεχόμενο διόρθωσης προς τις 355 μονάδες θα θέσει σε κίνδυνο την ανοδική φορά της αγοράς.

Ο δείκτης των blue chips, παρότι ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης μπόρεσε να ξεπεράσει τα υψηλά του Μαΐου, έδειξε να μην μπορεί να αναμετρηθεί για την ώρα, με την αντίσταση στις 400 μονάδες, οπότε η εικόνα του είναι ελαφρώς πιο σημαντική από ό,τι του Γ.Δ.

Ωστόσο, στο θετικό σενάριο, που παραμένει και το βασικό για την ώρα, για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE Large Cap, επόμενος στόχος παραμένουν οι 400 μονάδες και ο αμέσως επόμενος το υψηλό του Μαΐου και οι 411 μονάδες. Η αντιστοιχία των 1.300 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι οι 430 σε επίπεδο FTSE/Athex Large Cap

Τέλος, για τον τραπεζικό, που έχει δώσει σημαντικά κέρδη, οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις είναι στις 180 και στις 175 μονάδες, ενώ, σε μεγαλύτερη πίεση, το χαμηλό της 8ης Οκτωβρίου στις 168 μονάδες έχει τη σημασία του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v