Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές αλλάζουν... ταχύτητα

Τι κρύβει η υστέρηση στη μεσαία κεφαλαιοποίηση και τα small caps. Ποιες μετοχές και γιατί κινούνται με το δικό τους ρυθμό. Οι αλλαγές πρωταγωνιστών και η σύγκριση με τους δείκτες. Η «βοήθεια» από τις ξένες αγορές. Αναλυτικοί πίνακες.

Ποιες μετοχές αλλάζουν... ταχύτητα

Mετοχές πολλών ταχυτήτων δημιουργεί η νέα εικόνα του Χ.Α. Η αγορά εξακολουθεί να κινείται με αξιόλογα κέρδη το 2013, ενώ τον προηγούμενο μήνα ανέβασε ακόμα μία ταχύτητα.

Τα υπερκέρδη, σε σημαντικό αριθμό μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η σχετική υστέρηση των μεσαίων χαρτιών και η σημαντική υστέρηση των small caps αποτελούν σαφές δείγμα ότι το χρηματιστήριο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των επαγγελματιών.

Για το βασικό δείκτη της αγοράς, αν και κινείται σε μεγάλο εύρος (205 μονάδες τις τελευταίες 30 ημέρες), το volatility του έχει σημειώσει σημαντική πτώση από τα επίπεδα του 30% όπου είθισται να κινείται, με αφορμή βέβαια και τις συνεχείς εισροές λόγω του rebalancing των δεικτών MSCI.

Το δεύτερο στοιχείο που οδηγεί στη δημιουργία νέων ταχυτήτων στο Χ.Α. είναι η σύγκριση των αποδόσεών του με αυτές των βασικών αγορών του εξωτερικού, αλλά και η στροφή των επενδυτών υπέρ των περιφερειακών αγορών με την ταυτόχρονη αύξηση της διάθεσης για ρίσκο από τους ξένους επενδυτές.

Η επιστροφή της προτίμησης σε risky assets είναι φανερή και από τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας, όπου τα spreads των δεκαετών, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού, μειώνονται συνεχώς.

Την ίδια χρονική στιγμή, δείκτες-κλειδιά όπως ο DJΙΑ και ο S&P 500 στις ΗΠΑ, αλλά και ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100, είτε καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά είτε τεστάρουν υψηλά πολυετίας (Οκτωβρίου του 2007). Ο Γενικός Δείκτης, σε ένα τέτοιο κλίμα χρηματιστηριακής ευφορίας, μπόρεσε να κινηθεί πολύ εύκολα σε ανώτερα επίπεδα και να κατακτήσει τοπικές κορυφές, αντλώντας απλώς αισιοδοξία και «κλίμα» από τις αγορές του εξωτερικού.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι αγορές έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε αχαρτογράφητες περιοχές, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να είμαστε σε διαδικασία σχηματισμού κορυφών και σε φάση διανομής των τίτλων.

Το στοιχείο όμως που εξακολουθεί να βάζει σε σκέψεις είναι η υποαπόδοση του δείκτη των midcaps σε σχέση με το δείκτη των blue chips και το Γενικό Δείκτη. Εφόσον αυτό συνεχιστεί μπορεί να αποτελεί σημάδι κόπωσης για τις τιμές των ελληνικών μετοχών, διαφορετικά η αγορά αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνεται από τις εκλογές του 2012 και έπειτα. Τα midcaps αποτέλεσαν σηματωρό στην κίνηση της αγοράς τον Ιούνιο του 2012, αλλά πλέον από τις αρχές του έτους ο δείκτης σημειώνει πτώση και στο τρίμηνο υποαποδίδει.

Τέλος, η έκρηξη των τιμών σε πολλές από τις «καλές» μετοχές του χρηματιστηρίου έχει εξαλείψει το discount, ενώ σε αρκετές άλλες περιπτώσεις η αύξηση των τιμών τους δεν φαίνεται να συνοδεύεται από σημαντικές ειδήσεις ή εξελίξεις που να δικαιολογούν την «έκρηξη» στο ταμπλό, οπότε οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά.

Οι μετοχές

Στην πλειονότητά τους, οι ελληνικές μετοχές γράφουν κέρδη τις τελευταίες 30 ημέρες, ωστόσο υπάρχουν πολλά διαφορετικά «αναγνώσματα» στις αποδόσεις του Χ.Α., τα οποία δημιουργούν και τις κατηγορίες διαφόρων ταχυτήτων.

Για τις εταιρείες ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η εικόνα μετά από αρκετό καιρό διαφοροποιείται ελαφρώς. Η άνοδος της ΔΕΗ στο ταμπλό του χρηματιστηρίου ξεπέρασε σημαντικά το Γενικό Δείκτη με 31% τον Οκτώβριο, ο ΟΠΑΠ υποαπέδωσε με 11% «μόλις», ενώ ο ΟΤΕ παρέμεινε ελαφρώς πάνω από την απόδοση της αγοράς με 20,6%. Ο τίτλος της ΔΕΗ έχει αποκτήσει έναν ιδιαίτερο ρόλο στην αγορά ως προπομπός πλέον, ενώ οι συναλλαγές της κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Αν και οι τρεις τίτλοι όλο το 2013 κινούνταν μαζί σε αποδόσεις, στο τελευταίο τρίμηνο ο ΟΤΕ συνεχίζει να υποαποδίδει.

Μια κατηγορία μόνη της στην αγορά είναι η Coca Cola HBC, με την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας να κινείται πια προς τα 8 δισ. ευρώ και τον τίτλο να κάνει περίπου 4 εκατ. ευρώ συναλλαγές ημερησίως. Η απόδοση της μετοχής τις τελευταίες 30 ημέρες έχει αποτελέσει «βαρίδι» με αποτέλεσμα ο δείκτης των blue chips να μην μπορεί να πιάσει τις 400 μονάδες.

Μια κατηγορία μετοχών που πλέον απασχολεί... σοβαρά την επενδυτική κοινότητα είναι οι τράπεζες. Με απόδοση αντίστοιχα 38%, 22,4% και 16,5% τον Οκτώβριο, οι τίτλοι των Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank έχουν επανέλθει στο προσκήνιο, ενώ τα warrants, υπό τις παρούσες συνθήκες, σε μεγάλο βαθμό εμφανίζουν σημαντική εσωτερική αξία και η πιθανότητά τους να ασκηθούν από την πρώτη περίοδο , έστω και σε μικρό βαθμό, είναι πλέον υψηλές.

Για τον όμιλο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ο Οκτώβριος ήταν έντονος μήνας. Η μητρική με 59% σημείωσε την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οι συνδεδεμένες εταιρείες και θυγατρικές του ομίλου Σωληνουργεία Κορίνθου, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΕΛΒΑΛ, ΧΑΛΚΟΡ, Ελληνικά Καλώδια και ΕΤΕΜ κινήθηκαν με μικρές μεταβολές. Στις 31 Αυγούστου, η κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ προσέγγισε το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ οι θυγατρικές βρίσκονται στα 816 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο το 2013, η μέση κεφαλαιοποίηση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ήταν στα 908 εκατ. ευρώ και των 6 εταιρειών στα 831 εκατ. ευρώ. Η δημοσιοποίηση του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή της Viohalco στο Euronext, όμως, προκάλεσε αυξημένη μεταβλητότητα και πίεση στις μετοχές και στη μητρική.

Για την Τιτάν, έπειτα από ένα «φτωχό» 2012 τόσο στο ταμπλό όσο και στα αποτελέσματα, η αγορά φαίνεται να αρχίζει να ποντάρει στην ομαλοποίηση των συνθηκών στις αγορές όπου δραστηριοποιείται και η μετοχή υπεραποδίδει της αγοράς έπειτα από αρκετό καιρό, αν και τον Οκτώβριο «έσπασε» αυτό το σερί.

Οι τίτλοι των κατασκευαστικών ομίλων έχουν προσφέρει από τις καλύτερες αποδόσεις στο Χ.Α. τους τελευταίους 3 μήνες, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συστηματικά ξεπερνούν την αγορά. Οι αποδόσεις του Οκτωβρίου για τις δύο εταιρείες είναι 31% και 34,2% αντίστοιχα.

Το ενδιαφέρον εστιάζει και στις αποδόσεις των μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Τον Οκτώβριο, η Eurobank σε πλήρη αρμονία με τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες υπεραπέδωσε με 43,4%, ενώ και η Attica Bank με 25% επίσης κινήθηκε πάνω από την αγορά. Ωστόσο, από τις 20 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη, οι 16 τίτλοι υποαπέδωσαν, ενώ η ΕΥΑΘ και τα Ελληνικά Καλώδια σημείωναν πτώση.

Τέλος, από τα small caps, η Autohellas, η Quest Συμμετοχών, το Γαλαξίδι και η ΑΛΚΟ ξεπέρασαν την αγορά, ενώ οι άλλες συμμετοχές του δείκτη, όπως η ΕΛΤΟΝ, τα Πλαστικά Κρήτης και η Κρι Κρι υποαπέδωσαν αισθητά. 

 

***Αναλυτικά οι αποδόσεις βασικών δεικτών και μετοχών του ΧΑ, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v