Οι 13+1 κερδισμένοι από τον MSCI Greece

Ποια μηνύματα έστειλε η μετάβαση στις αναδυόμενες αγορές. Οι τίτλοι που πήραν το «πάνω χέρι» στο screening των ξένων διαχειριστών και τι δείχνουν οι αποδόσεις. Η αύξηση της μεταβλητότητας και τα ρίσκα. Πώς αποτιμά η αγορά την αναβάθμιση από Moody's.

Οι 13+1 κερδισμένοι από τον MSCI Greece

Η ελληνική αγορά μετοχών έπειτα από 12 περίπου χρόνια επέστρεψε στο σημείο όπου βρισκόταν. Η εξέλιξη αυτή μπορεί από τη μια πλευρά να οδηγήσει σε ευνοϊκή σύγκριση ορισμένες ελληνικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων των αναδυόμενων αγορών, από την άλλη μπορεί να αποτελεί μια δυσάρεστη κρίση για την ευρύτερη αγορά και τη συνολική πρόοδο που έγινε μέσα σε μία δωδεκαετία.

Παράλληλα, και πιο μεσοπρόθεσμα, η υποβάθμιση της αγοράς μπορεί να κρύβει κινδύνους που την παρούσα χρονική στιγμή είτε δεν είναι ορατοί, είτε δεν είναι εύκολο να ποσοτικοποιηθούν. Το σίγουρα αρνητικό στοιχείο από την υποβάθμιση ωστόσο είναι η μεγαλύτερη μεταβλητότητα, γεγονός που έχει αρχίσει να γίνεται εντονότερα εμφανές. Ο μέσος όρος της μεταβλητότητας ενός έτους στις αναδυόμενες αγορές ξεπερνάει το 35% έναντι των ανεπτυγμένων, που είναι περίπου 15%.

Παράλληλα, όμως, το πρώτο γρήγορο συμπέρασμα από τη μετάβαση στη νέα κατηγορία είναι ότι η περίοδος αυτή ήταν «ευλογία» για τη χρηματιστηριακή αγορά, και μάλιστα σε διαφορετικά επίπεδα ανάγνωσης.

Το στοιχείο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι στις αναδυόμενες, όπως προκύπτει από τις πιο πρόσφατες μελέτες, οι αποδόσεις προσελκύουν -ή δεν προσελκύουν- τα επενδυτικά κεφάλαια και όχι το αντίστροφο. Οι θετικές αποδόσεις δηλαδή είναι ο κινητήριος μοχλός που ωθεί τους επενδυτές να τοποθετηθούν σε μια αγορά, ενώ στον αντίποδα οι αρνητικές αποδόσεις δημιουργούν επιπρόσθετες ρευστοποιήσεις ή «αφάνεια» στις επενδυτικές επιλογές.

Το επόμενο στοιχείο που είναι επίσης μεσοπρόθεσμα ευνοϊκό είναι η βαρύτητα της χώρας στον δείκτη των αναδυόμενων, ποσοστό που ανέρχεται σε 0,44% έναντι 0,02% ποσοστού στάθμισης που είχε στον δείκτη των ανεπτυγμένων αγορών. Το μέγεθος της Ελλάδας θα είναι πλέον δύσκολο να αγνοηθεί στο νέο της περιβάλλον, ειδικά για εκείνους τους διαχειριστές που εστιάζουν στα ΕΜΕΑ, όπου η βαρύτητα της χώρας θα ξεπερνάει το 1,5% και οι ελληνικές μετοχές θα είναι αρκετά πιο σημαντικές.

Με αυτήν την παράμετρο σε ισχύ, η αγορά όχι μόνο μπόρεσε να κινηθεί ανοδικά σε νέα υψηλότερα επίπεδα έτους, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση που ήθελε η υποβάθμιση να είναι καλό νέο, αλλά παράλληλα είδε και σημαντικές εισροές ξένων κεφαλαίων σε όλο αυτό χρονικό διάστημα, στοιχείο που αποτελεί σημαντικό δείγμα γραφής και παρακαταθήκη για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των ελληνικών μετοχών.

Αναφορικά με την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η αίσθηση της αγοράς είναι ότι δεν μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικό καταλύτη, αφού σε μεγάλο βαθμό η νέα αξιολόγηση των ομολόγων σε Caa3 από C εξακολουθεί να είναι αισθητά μικρότερη από τις αντίστοιχες συστάσεις της Standard & Poor’s και της Fitch Ratings, που βρίσκονται στο Β-. Ίσως η αλλαγή στην αξιολόγηση να είχε μεγαλύτερη σημασία αν η αναβάθμιση της Moody’s μας τοποθετούσε αρκετά πιο ψηλά, στη βαθμίδα Β3, που αποτελεί την αντίστοιχη αξιολόγηση του B- των δύο άλλων οίκων. 

Ποιοι τίτλοι ξεχωρίζουν

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στην κρίσιμη περίοδο 12/6 - 26/11 κινήθηκε έντονα ανοδικά με +33%, τα κέρδη για την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν λίγο χαμηλότερα, προσεγγίζοντας το 31% περίπου, ενώ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση τα κέρδη για την ίδια περίοδο ήταν μόλις 10%. Συνολικά, από τις 45 μετοχές των δεικτών FTSE/Athex Large και Mid Cap οκτώ σημείωσαν αρνητική μεταβολή σε αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά μόλις 14 μπόρεσαν να υπερκεράσουν τον Γενικό Δείκτη σε απόδοση.

Το ενδιαφέρον της αγοράς αρχικά εστίασε στο ποιοι τίτλοι θα συνθέσουν τον νέο δείκτη MSCI Greece. Στη συνέχεια όμως, από τα στοιχεία των συναλλαγών και των αποδόσεων, φαίνεται ότι οι πραγματικοί κερδισμένοι δεν προήλθαν αποκλειστικά από τη δεκάδα του MSCI.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου προσαρμογής της αγοράς έγινε πιο ξεκάθαρο ποιες μετοχές θα έχουν το πάνω χέρι στο screening των ενεργητικών ξένων διαχειριστών σε περίπτωση όπου εισροές από το εξωτερικό συνεχίσουν να εισέρχονται στην ελληνική αγορά και αυτές οι μετοχές φαίνεται να έχουν μπει στα ραντάρ σημαντικών διαχειριστών του εξωτερικού.

Από τις κερδισμένες οι μισές είναι από τις επιλογές του οίκου MSCI για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη. Η εικόνα είναι μάλλον αναμενόμενη, αφού για τους τίτλους των ΔΕΗ, Τιτάν, Alpha Bank, OTE, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και Folli Follie Group τα ποσοστά μεταβολής τους στο ταμπλό ξεπερνούν τους δείκτες.

* Για την Τιτάν, η αύξηση της τιμής την περίοδο 12/6 - 26/11 ήταν 68% από τα 13 στα 22 ευρώ ανά μετοχή, ενώ επιταχύνθηκε από την αύξηση του μέσου όγκου των συναλλαγών κατά 118% και της αξίας κατά 266%. Ο Νοέμβριος κύλησε με +9,5%.

* Για τη ΔΕΗ, ενώ ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε σημαντικά κατά 25% την περίοδο 12/6 - 26/11, η μέση αξία συναλλαγών αυξήθηκε 26% και η τιμή στο ταμπλό του Χ.Α. σε ποσοστό 69%, το υψηλότερο σημείο μεταξύ των 10 τίτλων. Τον Νοέμβριο είχε οριακή πτώση 1,5%.

* Για την Alpha Bank, σημειώνεται 68% άνοδος την περίοδο 12/6 - 26/11 με την τιμή από το 0,41 στο 0,68 ευρώ ανά μετοχή και αύξηση σε αξίες και όγκους κατά 83% και 9% αντίστοιχα, ενώ ο προηγούμενος μήνας έκλεισε με -0,3%.

* Η μετοχή του ΟΤΕ, η οποία αποτελούσε τη μία από τις δύο σίγουρες επιλογές των επενδυτών για τον νέο δείκτη, σημείωσε αύξηση 49% παρά τη μειωμένη συναλλακτική δραστηριότητα το κρίσιμο διάστημα, ενώ ο Νοέμβριος ήταν αρνητικός κατά 1,3%.

*Η μετοχή της Jumbo παρουσίασε παρόμοια αύξηση με τη μετοχή του ΟΤΕ το διάστημα 12/6 - 26/11, με πολύ διαφορετικά ωστόσο χαρακτηριστικά σε όρους όγκου και αξίας, αφού σημείωσε άνοδο 81% και 168%, αντίστοιχα. Επίσης ήταν η πρώτη σε επίδοση μετοχή του FTSE 25 με +15,8% τον προηγούμενο μήνα.

* Τα Ελληνικά Πετρέλαια επίσης κινήθηκαν με άνοδο μεγαλύτερη των δεικτών και αυξημένα επίπεδα συναλλαγών την περίοδο 12/6 - 26/11, παρότι η στάθμισή τους στον δείκτη είναι από τις μικρότερες ανάμεσα στις 10 μετοχές. Η απόδοσή τους στον μήνα ήταν -7,8%, η χειρότερη μεταξύ των 10 μετοχών του δείκτη MSCI Greece.

* Ο ΟΠΑΠ, επίσης με σημαντική άνοδο σε σχέση με την αγορά, κινήθηκε με όγκο και αξία συναλλαγών που ξεπέρασαν τους μέσους όρους του προηγούμενου διαστήματος, ενώ στον μήνα είχε απόδοση 7%.

* Τέλος, η μετοχή του Folli Follie Group συνέχισε να ξεπερνά την αγορά, παρά τη σημαντική της υπεραπόδοση από τις αρχές του έτους. Μάλιστα για την περίοδο 12/6 - 26/11 οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ στον μήνα κινήθηκε με +5%.

Οι υπόλοιπες έξι κερδισμένες μετοχές της περιόδου που ξεχωρίζουν είναι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Fourlis, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

* Για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η αύξηση της τιμής κατά 73% από το 1,97 στα 3,4 ευρώ, παρά τη μείωση του μέσου όγκου των συναλλαγών κατά 19% την περίοδο αυτή, βοηθήθηκε από τη συμφωνία με τη York Capital Management, αλλά και από την προσδοκία που αποτυπώνεται στο ταμπλό και στις μετοχές του κλάδου σχετικά με την επανέναρξη των μεγάλων κατασκευαστικών έργων. Η απόδοσή της στον μήνα ήταν 8,3%.

*Για τη μετοχή της Fourlis, η απόδοση +58% συνοδεύεται από σημαντική πτώση στις συναλλαγές την περίοδο 12/6 - 26/11, ωστόσο τα EBITDA του ομίλου στο γ΄ τρίμηνο σημείωσαν αύξηση 34% στα 8,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα προ φόρων κέρδη στο γ΄ τρίμηνο ήταν οριακά θετικά, παρά τη μείωση στον τζίρο κατά 4% σε ετήσια βάση. Τον προηγούμενο μήνα κινήθηκε με +6,8%.

*Για την ΕΥΔΑΠ, το σημείο-κλειδί για την υπεραπόδοση δεν είναι άλλο από τις απαιτήσεις των 112,6 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο αλλά και τις πρόσθετες απαιτήσεις 293 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η άνοδος 46% στην τιμή έχει συνοδευτεί από αύξηση στη μέση αξία συναλλαγών στις 72.000 μετοχές από τις 26.000 το διάστημα 12/6 - 26/11 και ο προηγούμενος μήνας κύλησε με +1,7%.

*Για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, η προσδοκία του κλάδου σχετικά με την επανέναρξη των μεγάλων κατασκευαστικών έργων έχει ωθήσει τη μετοχή, η οποία παρά την πίεση που δέχθηκε κατά 14% στη συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου εξακολουθεί να ξεπερνά τις επιδόσεις της αγοράς και έκλεισε τον Νοέμβριο με -1,6%.

*Η μετοχή της ΕΧΑΕ διανύει μια εξαιρετική περίοδο με σημαντικά έκτακτα έσοδα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποχώρηση της Coca Cola Hellenic, ενώ η απόδοσή της από τις αρχές του 2013 τη φέρνει στην τρίτη θέση ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη FTSE/Athex Large Cap, πίσω μόνο από την Jumbo και τη ΔΕΗ.

*Η εταιρεία Σαράντης σημειώνει από τις αρχές του έτους την τέταρτη υψηλότερη απόδοση ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με +33%, ενώ παράλληλα έχει αυξήσει σημαντικά τις συναλλαγές που πραγματοποιεί κατά 30%. Η Σαράντης εμφανίζει σημαντική διαφοροποίηση έναντι των περισσότερων ελληνικών εταιρειών με σημαντική έκθεση εκτός χώρας σε όρους κύκλου εργασιών, 62% στο εξωτερικό στο εννεάμηνο του 2013 και 42,5% στα λειτουργικά κέρδη, ενώ το guidance για φέτος τοποθετεί τα καθαρά κέρδη στα 13,9 εκατ. ευρώ και το P/E διαμορφώνεται στις 15,5 φορές.

 

***Αναλυτικά το πώς επέδρασαν στις μετοχές οι αλλαγές στον MSCI δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v