MS: «Μένουν από καύσιμα» οι ευρωμετοχές

Η Morgan Stanley υποβάθμισε τις ευρωπαϊκές μετοχές σε "neutral", θεωρώντας πως η Ε.Ε. παραμένει υπό την απειλή παρατεταμένης στασιμότητας. Παράλληλα, λέει ότι της αρέσουν οι υψηλές αποδόσεις ομολόγων της ευρωπεριφέρειας.

MS: «Μένουν από καύσιμα» οι ευρωμετοχές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να αποτελούν την κορυφαία επιλογή της πλειονότητας των επενδυτών λόγω των προσδοκιών για ισχυρά κέρδη το 2014, ωστόσο η Morgan Stanley προχώρησε σε υποβάθμιση των μετοχών της περιοχής σε "neutral", προβλέποντας ότι θα... ξεμείνουν από καύσιμα.

Αν και η τράπεζα προτιμά τις μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών από αυτές των αναδυόμενων, θεωρεί πως το προφίλ ρίσκου-ανταμοιβής είναι χειρότερο σε σχέση με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, για τις οποίες διατηρεί τη σύσταση "overweight".

"Η Ευρώπη παραμένει υπό την απειλή παρατεταμένης στασιμότητας καθώς ο αποπληθωρισμός και η χαμηλή ανάπτυξη είναι πιθανό να οχυρωθούν εξαιτίας της απουσίας ανάληψης δράσης από τους Ευρωπαίους policy makers", σύμφωνα με τον οίκο, ο οποίος κάνει λόγο για ιαπωνοποίηση - αναφερόμενος στη μακροχρόνια οικονομική στασιμότητα της Ιαπωνίας.

Η Morgan Stanley περιμένει επίσης ότι οι περαιτέρω αυξήσεις στους λόγους τιμής/κέρδη των ευρωπαϊκών μετοχών θα είναι περιορισμένες, καθώς βρίσκονται ήδη σε υψηλό 12ετίας συγκριτικά με τον δείκτη MSCI World All Countries.

Η τράπεζα αύξησε τη μελλοντική πρόβλεψη του 12μηνου στόχου για τον λόγο τιμής/κέρδη στο 13,6x από 12,5x, ενώ έθεσε τον βασικό στόχο για τον MSCI Europe στις 1.500 μονάδες για το τέλος του 2014, έναντι των 1.335 μονάδων σήμερα.

Η Morgan Stanley, πάντως, εξακολουθεί να βλέπει κάποια αξία στα κρατικά και εταιρικά ομόλογα της ευρωζώνης, λέγοντας πως της αρέσουν οι υψηλές αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας, όπως για παράδειγμα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, κάνοντας λόγο για βελτίωση στη μακροοικονομική τροχιά. "Η συνεχιζόμενη στήριξη από την τρόικα θα προστατέψει εν μέρει την Ελλάδα και την Πορτογαλία (και ενδεχομένως τη Σλοβενία) από τους περιορισμούς της παγκόσμιας χρηματοδότησης".

Ιταλία και η Γαλλία είναι οι δύο χώρες για τις οποίες ανησυχούμε περισσότερο, όμως καμία χώρα δεν βρίσκεται στο απυρόβλητο. Ακόμα και η Ισπανία, η οποία έχει επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση παραγωγικότητας, είναι ευάλωτη λόγω της υψηλής ανεργίας και της θέσης των νοικοκυριών, αλλά και της ευαισθησίας στην παγκόσμια ζήτηση καθώς φαίνεται ότι θα αναπτυχθεί μέσω των εξαγωγών".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v