Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Nomura

O διεθνής οίκος αναβαθμίζει τη σύσταση για την Πειραιώς σε neutral από reduce, ενώ υποβαθμίζει σε reduce από neutral την Alpha. Εκτιμά πως η Eurobank και η Εθνική θα χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους.

Επιφυλακτική για τις ελληνικές τράπεζες η Nomura
Νέες συστάσεις για τις μετοχές των Alpha Bank και Πειραιώς και νέες τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων μεγαλυτέρων ελληνικών τραπεζών, υιοθετεί η Nomura με έκθεσή της στις 2/12.

Συγκεκριμένα, υποβαθμίζει την σύσταση για την Alpha Bank σε "reduce" από "neutral", μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή-στόχο στα 0,23 ευρώ από 0,60 ευρώ προηγουμένως, ενώ αντιθέτως προχωρά σε αναβάθμιση της σύστασης για την Τράπεζα Πειραιώς σε "neutral" από "reduce", αυξάνοντας την τιμή-στόχο στα 0,96 ευρώ από 0,10 ευρώ.

Επίσης, αυξάνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 2,60 ευρώ από 0,70 ευρώ προηγουμένως, και για την EFG Eurobank Ergasias στα 0,30 ευρώ από 0,20 ευρώ, διατηρώντας και για τις δυο μετοχές αμετάβλητη τη σύσταση "reduce".

Ο οίκος θεωρεί ότι η Πειραιώς είναι σε σχετικά καλύτερη θέση από τις άλλες τρεις τράπεζες, χάρη στους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες, την δυνατότητά της να απορροφά τις απώλειες, αλλά και τις υψηλότερες εκτιμώμενες συνέργειες.

Σύμφωνα με τη Nomura, οι τέσσερις βασικές ελληνικές τράπεζες έχουν επισημοποιήσει την εξαγορά 11 τραπεζών τον τελευταίο χρόνο, κάτι που θα τους δώσει την δυνατότητα για σημαντικές συνέργειες σε ορισμένες περιπτώσεις, κυρίως από το 2015. Η συγκέντρωση του κλάδου έχει επίσης δημιουργήσει επιπλέον κεφάλαια και έχει επιταχύνει την απομόχλευση. Η Πειραιώς έχει δει την μεγαλύτερη άνοδο, αυξάνοντας τα δάνειά της κατά 129% και τις καταθέσεις της κατά 174%.

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η Nomura εκτιμά πως παρά τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τράπεζες με σχετικά χαμηλότερα κεφάλαια –δηλαδή η Eurobank και η Εθνική- θα χρειαστεί να ενισχύσουν περαιτέρω τα κεφάλαιά τους προκειμένου να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις, αλλά και να αυξήσουν την σχετικά χαμηλότερη ικανότητά τους να απορροφούν τις απώλειες, εν όψει των stress tests.

Σε ότι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο οίκος αναφέρει πως αναμένει σχετικά υψηλότερη επιδείνωση της ποιότητας των assets στην Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, λόγω της βαθύτερης ύφεσης και των σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών στη χώρα μας. Όμως η επιδείνωση αυτή θα μειώνεται τα επόμενα χρόνια, χάρη στην αναμενόμενη μακροοικονομική βελτίωση.

Η καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδα, δεδομένων των υφιστάμενων μακροοικονομικών και πολιτικών κινδύνων, θα οδηγήσει επίσης σε καθυστέρηση της αναμενόμενης βελτίωσης του κόστους ρίσκου, που αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα διαμόρφωσης των αποδόσεων των ελληνικών τραπεζών. Η Nomura εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα φθάσουν στο σημείο break-even μέχρις ότου το κόστος του ρίσκου υποχωρήσει κάτω από τις 200 μ.β., κάτι που αναμένεται να συμβεί το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v