Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A.: Πού φθάνει η… ουρά του rebalancing

Οι συνεχιζόμενες αγορές από emerging funds και οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τη διάρκειά τους. Πού ποντάρουν «ταύροι» και «αρκούδες». Κλειδί η στάση των active funds. Ποιες εταιρείες συμμετέχουν στα road shows στο εξωτερικό.

X.A.: Πού φθάνει η… ουρά του rebalancing
Την... ουρά του MSCI rebalancing προσπαθεί να ανιχνεύσει η αγορά καθώς συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από τα emerging funds, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική του Χ.Α., σε μια χρονική συγκυρία όπου αρκετοί πόνταραν σε διόρθωση.

Τέσσερις συνεδριάσεις μετά το γιγαντιαίο rebalancing της 26ης Νοεμβρίου, τα emerging funds, ενεργητικής και παθητικής διαχείρισης, παραμένουν οι βασικοί αγοραστές στο Χ.Α.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές, τα emerging funds κρύβονται πίσω από τα «καλάθια» αγορών που εκδηλώθηκαν κυρίως στη συνεδρίαση της Δευτέρας και με μικρότερη ένταση στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Τα «καλάθια» συμπεριλαμβάνουν κυρίως μετοχές που μπήκαν στον MSCI καθώς και κάποιες άλλες μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπως για παράδειγμα η ΕΧΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στη συνεδρίαση της Δευτέρας το 75% του τζίρου διενεργήθηκε στους τίτλους των Πειραιώς, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Εθνικής (μετοχή και warrant), ΕΧΑΕ, Alpha Bank, Jumbo και Folli Follie Group.

Η έκταση των «καλαθιών» μειώθηκε χθες και οι αγορές περιορίστηκαν στα μη τραπεζικά χαρτιά του MSCI καθώς και στη Motor Oil. Στις τράπεζες εκδηλώθηκαν ισχυρές πωλήσεις και από ξένα hedge funds καθώς οι αποτιμήσεις τους έχουν ακριβύνει και πλησιάζει η πρώτη περίοδος άσκησης των warrants.

Το καυτό ερώτημα για την αγορά είναι αν ολοκληρώθηκε και η... ουρά του rebalancing ή οι αγορές θα συνεχιστούν μέχρι τουλάχιστον και τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν παραδοσιακά το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών μειώνεται λόγω των εορταστικών αδειών.

Σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο χρηματιστηριακής εταιρείας, αυτό που συνέβη χθες και προχθές ήταν αποτέλεσμα της μηνιαίας αναπροσαρμογής θέσεων, στην οποία προχωρούν τα passive emerging funds και λαμβάνει συνήθως χώρα στις αρχές και στα τέλη του μήνα.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι η ένταση και το βάθος των αγορών ήταν στην τρέχουσα αναπροσαρμογή μεγαλύτερα, αφού υπήρχε ουρά αγορών από το MSCI rebalancing. Θεωρεί, όμως, ότι το συντριπτικό μέρος των εισροών έχει διενεργηθεί και η αγορά θα επιστρέψει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς.

Στον αντίποδα, στελέχη μεγάλης τραπεζικής ΑΧΕ και αναλυτές θεωρούν ότι οι εισροές κεφαλαίων θα συνεχισθούν ως τις 15 - 20 Δεκεμβρίου. Η εκτίμησή τους στηρίζεται στις μεγάλες αγορές από ενεργητικής διαχείρισης emerging funds και στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει αμείωτο παρά τα προβλήματα στη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

«Οι διαχειριστές των active emerging funds δεν θα περιμένουν τον Γενάρη για να βάλουν και ελληνικές μετοχές στα χαρτοφυλάκιά τους. Θα το κάνουν τώρα, πιάνοντας την αγορά στον ύπνο», εκτιμά στέλεχος χρηματιστηριακής.

Αν η εκτίμησή του επιβεβαιωθεί, το momentum της αγοράς ενδέχεται να ανατροφοδοτηθεί και από όσους Έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες πόνταραν σε διόρθωση τον Δεκέμβριο και σε άνοδο τον Ιανουάριο.

Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι το συνεχιζόμενο υψηλό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές.

Αύριο Πέμπτη η HSBC διοργανώνει road show στο Λονδίνο στο οποίο θα παρουσιαστούν 14 εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν, Folli Follie, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, Σαράντης, Ελλάκτωρ, MIG).

Χθες η UBS παρουσίασε ελληνικές εταιρείες στη Ν. Υόρκη με τη συμμετοχή αρκετών ομίλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v