Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα δίνουν πίστωση οι ΑΕΠΕΥ στους επενδυτές

Τι προβλέπει η απόφαση που προωθεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Τι θα πρέπει να περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας των επενδυτών. Ποιες θα είναι οι υποχρεώσεις ενημέρωσης.

Πώς θα δίνουν πίστωση οι ΑΕΠΕΥ στους επενδυτές

Aπό κινητές αξίες τουλάχιστον τριών εκδοτών, με την αξία οποιουδήποτε στοιχείου που περιλαμβάνεται σε αυτό να μην υπερβαίνει το 40% της τρέχουσας αξίας του, θα απαρτίζεται στο εξής το χαρτοφυλάκιο ασφαλείας των πελατών των ΑΕΠΕΥ.

Αυτό είναι ένα από τα νέα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που αφορά την παροχή πίστωσης από ΑΕΠΕΥ.

Σχετικά με τις παραπάνω δεσμεύσεις επί του χαρτοφυλακίου ασφαλείας των ΑΕΠΕΥ, η μόνη περίπτωση στην οποία δεν ισχύουν είναι όταν στη σύμβαση πίστωσης έχει συνομολογηθεί μεταξύ ΑΕΠΕΥ και πελάτη της ότι η εξόφληση της πίστωσης γίνεται εντός της προθεσμίας εκκαθάρισης των συναλλαγών.

Επίσης, δεν μπορούν να περιληφθούν στο χαρτοφυλάκιο ασφαλείας κινητές αξίες που τελούν υπό αναστολή διαπραγμάτευσης, ενώ τα στοιχεία του χαρτοφυλακίου είναι της αποκλειστικής κυριότητας του πελάτη ελεύθερα από κάθε βάρος και εν γένει οποιοδήποτε δικαίωμα τρίτου.

Όσον αφορά την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ασφαλείας, οι κινητές αξίες και τα μερίδια ΑΚΕΣ από τα οποία αποτελείται αποτιμώνται στη λήξη κάθε εργάσιμης ημέρας, με βάση την πιο πρόσφατη τιμή κλεισίματος της οργανωμένης αγοράς ή του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης που είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Τα μερίδια ΟΣΕΚΑ αποτιμώνται στην καθαρή τιμή της προηγούμενης εργάσιμης ημέρας. Η σύμβαση πίστωσης μπορεί να προβλέπει ειδικότερες ρυθμίσεις σχετικά με την αποτίμηση κινητών αξιών ως στοιχείων του χαρτοφυλακίου ασφαλείας στην περίπτωση:

(α) Που αποφασίζεται από την εκδότρια εταιρία συνένωση κινητών αξιών ή έκδοση δωρεάν νέων κινητών αξιών για οποιονδήποτε λόγο.

(β) Εταιρικού μετασχηματισμού ή δημόσιας πρότασης απόκτησης ή ανταλλαγής κινητών αξιών.

Δεν συνιστά εμπρόθεσμη εξόφληση του τιμήματος αγοράς κινητών αξιών η πληρωμή του τιμήματος με το προϊόν της πώλησης των κινητών αξιών που αγοράστηκαν ή με το προϊόν της πώλησης άλλων κινητών αξιών αν δεν έχει συμφωνηθεί πίστωση σύμφωνα με τα άρθρα 5 έως 10 του ν. 4141/2013 (σ.σ. νόμος περί νέων επενδυτικών εργαλείων), εάν η εκκαθάριση της χρηματιστηριακής συναλλαγής πώλησης γίνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της ημερομηνίας εκκαθάρισης της χρηματιστηριακής συναλλαγής αγοράς.

Το ποσοστό του αρχικού περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον σαράντα τοις εκατό (40%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφαλείας. Το ποσοστό του διατηρητέου περιθωρίου ορίζεται σε τουλάχιστον τριάντα τοις εκατό (30%) της τρέχουσας αξίας του χαρτοφυλακίου ασφαλείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης της Ε.Κ., η κάθε ΑΕΠΕΥ τηρεί διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλίζει ότι οι πελάτες στους οποίους παρέχει την παρεπόμενη υπηρεσία της πίστωσης λαμβάνουν επαρκή πληροφόρηση, ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν τους κινδύνους που ενέχει η συγκεκριμένη παρεπόμενη υπηρεσία.

Επιπλέον των επιβαλλόμενων από την κείμενη νομοθεσία υποχρεώσεων ενημέρωσης η ΑΕΠΕΥ μέσω σταθερού μέσου ενημερώνει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα τον πελάτη:

- Αναλυτικά για τις συναλλαγές του και την κίνηση του λογαριασμού του σε χρήματα και σε στοιχεία του χαρτοφυλακίου ασφαλείας κατά τον προηγούμενο μήνα

- Για την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ασφαλείας και το ύψος της πίστωσης την τελευταία ημέρα της περιόδου στην οποία αναφέρεται η ενημέρωση.

Σε καθημερινή βάση, η ΑΕΠΕΥ τηρεί τα εξής στοιχεία:

(α) Συνολικά υπόλοιπα ως προς τις συναλλαγές για τις οποίες δεν παρέχεται πίστωση (χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα) με ιδιαίτερη ανά πελάτη αναφορά τυχόν εκπρόθεσμων χρεωστικών υπολοίπων.

(β) Συνολικά υπόλοιπα ως προς τις συναλλαγές για τις οποίες παρέχεται πίστωση (χρεωστικά υπόλοιπα και συνολική τρέχουσα αξία του χαρτοφυλακίου ασφαλείας των πελατών αυτών) με ιδιαίτερη ανά πελάτη αναφορά τυχόν εκπρόθεσμων χρεωστικών υπολοίπων.

(γ) Τον συνολικό αριθμό των ενεργών συμβάσεων πίστωσης.

Τα παραπάνω στοιχεία υποβάλλονται μηνιαίως στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με ημερομηνία αναφοράς την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, εντός της εβδομάδας που ακολουθεί η ενημέρωση. Εάν ζητηθεί από την ΤτΕ, τα στοιχεία αυτά υποβάλλονται και στις εκεί αρμόδιες υπηρεσίες.

Η διαβούλευση επί του συγκεκριμένου σχεδίου απόφασης της Ε.Κ. θα ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v