ΕΚ: H ESMA εγγράφει Αρχεία Καταγραφής Συναλλαγών

Τα αποθετήρια Συναλλαγών (TRs) είναι εμπορικές επιχειρήσεις που κεντρικά συγκεντρώνουν και τηρούν τα αρχεία των συμβολαίων παραγώγων που υποβάλλονται σε αυτά.

ΕΚ: H ESMA εγγράφει Αρχεία Καταγραφής Συναλλαγών

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ενέκρινε τις εγγραφές των τεσσάρων πρώτων Αρχείων Καταγραφής Συναλλαγών (Trade Reporitories-TRs) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κανονισμού Υποδομών Αγοράς (EMIR), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Οι ακόλουθες εταιρείες έχουν εγγραφεί έως σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ):

• DTCC Derivatives Repository Ltd. (DDRL), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
• Krajowy Depozyt Papierów Wartosciowych Α.Ε. (KDPW), που εδρεύει στην Πολωνία.
• Regis - TR S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο.
• UnaVista Ltd , με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η υποβολή αναφορών συναλλαγών θα ξεκινήσει στα μέσα Φεβρουαρίου

Τα αποθετήρια Συναλλαγών (TRs) είναι εμπορικές επιχειρήσεις που κεντρικά συγκεντρώνουν και τηρούν τα αρχεία των συμβολαίων παραγώγων που υποβάλλονται σε αυτά. Η εγγραφή αυτών των εταιρειών (TRs) σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αντισυμβαλλομένους σε συναλλαγές παραγώγων, ώστε να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις τους για την υποβολή αναφορών συναλλαγών, σύμφωνα με τον Κανονισμό EMIR.

Οι εγγραφές τίθενται σε ισχύ από τις 14 Νοεμβρίου 2013, με την έναρξη υποχρέωσης υποβολής αναφορών να ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου 2014, (δηλαδή 90 εργάσιμες ημέρες μετά την επίσημη ημερομηνία εγγραφής τους).

Τα εγγεγραμμένα Αρχεία Καταγραφής Συναλλαγών καλύπτουν συναλλαγές επί όλων των κατηγοριών παραγώγων (εμπορευμάτων, πίστωσης, ξένου συναλλάγματος, μετοχών, επιτοκίων κ.α.) ανεξάρτητα από το εάν τα συμβόλαια αυτά αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός η εκτός χρηματιστηρίου.

Η ESMA αναλαμβάνει πλέον την εποπτική ευθύνη για αυτές τις εταιρείες που πρέπει να συνεχίσουν να πληρούν σε συνεχή βάση, τις κανονιστικές απαιτήσεις που καθορίζονται με βάση τον EMIR. Η ESMA επεξεργάζεται περαιτέρω αιτήσεις για εγγραφή και άλλων Αρχείων Καταγραφής Συναλλαγών.

Σημειώσεις για Εκδότες

1.Η EMIR εισήγαγε διατάξεις για τη βελτίωση της διαφάνειας, τη θέσπιση κοινών κανόνων για τους Κεντρικούς Αντισυμβαλλόμενους (CCP) και για τα Αρχεία Καταγραφής Συναλλαγών (ΤR) όπως και για τη μείωση των κινδύνων που συνδέονται με την αγορά εξωχρηματιστηριακών παραγώγων. Προβλέπει την υποχρέωση της κεντρικής εκκαθάρισης των εξωχρηματιστηριακών συμβολαίων παραγώγων ή την εφαρμογή τεχνικών μείωσης του κινδύνου, όπως η ανταλλαγή των εξασφαλίσεων. Προβλέπει επίσης την άμεση εποπτεία και την εγγραφή των Αρχείων Καταγραφής Συναλλαγών από την ESMA, καθώς και την αναγνώριση των εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχείων Καταγραφής Συναλλαγών.

2. Τα 4 Αρχεία Καταγραφής Συναλλαγών που είναι εγκεκριμένα από την ESMA είναι τμήματα ή θυγατρικές μεγαλύτερων ομίλων. Λεπτομέρειες πάνω στη μητρική σχέση:

• DTCC Derivatives Repository Ltd. (DDRL), που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι θυγατρική της Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC), που εδρεύει στην Νέα Υόρκη.
• Krajowy Depozyt Papierów Wartosciowych Α.Ε. (KDPW), εδρεύει στην Πολωνία και ανήκει στο Χρηματιστήριο Αξιών της Βαρσοβίας, στο Πολωνικό Δημόσιο Ταμείο, και την Εθνική Τράπεζα της Πολωνίας
• Regis - TR S.A., με έδρα το Λουξεμβούργο ελέγχεται από την Clearstream Banking S.A. and Sociedad de Gestion de los Sistemas de Registro, Compensacion Y Liquidacion de Valores S.A. (Iberclear), που εδρεύει στο Λουξεμβούργο και στην Ισπανία αντίστοιχα.
• UnaVista Ltd, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και είναι μέρος του Ομίλου Χρηματιστηρίων του Λονδίνου.

3.H ESMA είναι ανεξάρτητη Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ιδρύθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011 και εργάζεται στενά με τις άλλες Ευρωπαϊκές Αρχές που είναι υπεύθυνες για τις τράπεζες (EBΑ), για την ασφάλιση και τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά κεφάλαια (EIOPA) και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

4. Η αποστολή της ESMA είναι να βελτιώσει την προστασία των επενδυτών και να προάγει σταθερές και εύρυθμες χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως ανεξάρτητος οργανισμός, η ESMA επιτυγχάνει αυτό το στόχο δημιουργώντας ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διασφαλίζοντας την συνεπή εφαρμογή του σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. H ESMA, συνεισφέρει με πανευρωπαϊκή προσέγγιση στη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών εταιριών, είτε μέσω της άμεσης εποπτείας είτε μέσω του ενεργού συντονισμού της εθνικής εποπτικής δραστηριότητας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v