Τράπεζες: Σκούπισαν το free float τα ισχυρά χέρια

Τι αποκαλύπτουν τα μετοχολόγια για το τελευταίο τρίμηνο. Οι καθαρές αγορές και πόσο αύξησαν τις θέσεις τους οι ξένοι. Ελάχιστα χέρια ελέγχουν πάνω από το 68,5% των μετοχών σε Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και πάνω από το 75% των warrants.

Τράπεζες: Σκούπισαν το free float τα ισχυρά χέρια
Στα χέρια ελάχιστων παικτών έχουν συγκεντρωθεί οι ελεύθερα διαπραγματεύσιμες μετοχές (free float) της Alpha και της Πειραιώς, όπως και τα warrants των δύο τραπεζών, καθώς στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου συνεχίστηκαν οι αγορές από hedge funds και μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια.

Όπως αποκαλύπτουν τα μετοχολόγια της Alpha Bank και της Πειραιώς, πάνω από το 68,5% του free float των μετοχών  (εξαιρουμένων, δηλαδή, των μετοχών του ΤΧΣ) και πάνω από το 75% των warrants ελέγχονται από το 0,5% των μετόχων!

Η συγκέντρωση έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου λόγω και των τοποθετήσεων από emerging funds, που σηματοδότησε η ένταξη από την 27η Νοεμβρίου του Χ.Α. στους δείκτες αναδυόμενων αγορών του MSCI.

Στην Alpha Bank οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές στις 31/7 κατείχαν το 43% του free float και ανέβασαν το ποσοστό τους στο 45% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου αύξησαν περαιτέρω τις θέσεις τους κατά 7%, φθάνοντας στις 29 Νοεμβρίου να κατέχουν το 52% των διαπραγματεύσιμων τίτλων της τράπεζας.

Η οικογένεια Κωστόπουλου διατήρησε αμετάβλητο το ποσοστό της στο 6%, ενώ τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια μείωσαν ελάχιστα τις θέσεις τους από 7% (τέλη Ιουλίου) σε 6% (τέλη Νοεμβρίου). Στον αντίποδα, πωλητές ήταν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, κατηγορία που κατείχε το 44% του free float της Alpha στα τέλη Ιουλίου και μόλις το 36% στο τέλος Νοεμβρίου.

Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι πωλητές τους τελευταίους μήνες ήταν κυρίως μικροί ιδιώτες επενδυτές. Ο αριθμός των τίτλων της Alpha από 139.000 στις 31/7/2013 μειώθηκε σε 133 χιλιάδες στο τέλος Νοεμβρίου. Η μεγαλύτερη μείωση προκύπτει στις κατηγορίες επενδυτών που βρέθηκαν μετά την ολοκλήρωση της αύξησης με λιγότερες από 3.000 μετοχές έκαστος.

Στον αντίποδα, μόλις 707 επενδυτές κατείχαν στις 31/7 το 63,65% του free float της Alpha και ο αριθμός παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στα τέλη Νοεμβρίου (700 επενδυτές). Αυτό που άλλαξε σημαντικά είναι το ποσοστό που ελέγχουν, το οποίο έφθασε στο 68,4% του free float της τράπεζας.

Μάζεψαν πάνω από 150 εκατ. μετοχές Alpha στο τελευταίο τρίμηνο

Η θεαματικότερη αύξηση θέσεων επήλθε στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου. Αυτό το διάστημα οι ξένοι θεσμικοί εκτιμάται ότι αύξησαν τις θέσεις τους κατά τουλάχιστον 150 εκατ. μετοχές.

Αν συσχετιστεί η αύξηση του ποσοστού των ξένων θεσμικών με τον μέσο ημερήσιο τζίρο της Alpha, τον Νοέμβριο, προκύπτει ότι τα hedge funds και τα υπόλοιπα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια ήταν καθαροί αγοραστές διενεργώντας περίπου το 20% του ημερήσιου τζίρου.

Υπολογίζεται ότι οι ξένοι θεσμικοί αύξησαν τον Νοέμβριο τη θέση τους κατά 54 εκατ. μετοχές, ενώ τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο είχαν αυξήσει αντίστοιχα τις θέσεις τους κατά 50 εκατομμύρια μετοχές. Η καλύτερη επίδοση του Νοεμβρίου οφείλεται και στο γεγονός ότι σημείωσαν άνοδο οι τοποθετήσεις από emerging funds με ορόσημο το MSCI rebalancing της 26ης Νοεμβρίου.

Μικρές πωλήσεις για εγγραφή κερδών

Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου εκδηλώνονται πωλήσεις μετοχών και warrants τραπεζών από ξένους που εγγράφουν υψηλά κέρδη λόγω και της ανησυχίας που προκαλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας.

Πρόκειται πάντως για όγκους που δεν είναι ικανοί να αλλάξουν την τάση των τελευταίων πέντε μηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων μεγάλα hedge funds σκούπισαν το μεγαλύτερο μέρος της προσφοράς σε μετοχές και warrants τραπεζών.

Σύμφωνα με χρηματιστές, ορόσημο των hedge funds είναι ο συνδυασμός του recovery της ελληνικής οικονομίας και της ενδεχόμενης παροχής κινήτρων στους κατόχους των warrants είτε για ταχύτερη άσκησή τους είτε για ανταλλαγή τους με δωρεάν μετοχές τραπεζών.

Το 75% των warrants της Alpha κατέχεται από 401 επενδυτές!

Στα warrants οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν, με βάση τα στοιχεία του μετοχολογίου της Alpha, κατά την 29η Νοεμβρίου, το 63% των τίτλων (62% στο τέλος Οκτωβρίου) και εκτιμάται ότι ενίσχυσαν τη θέση τους στη διάρκεια του μήνα αγοράζοντας 12 εκατ. warrants. Στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου ήταν καθαροί αγοραστές αυξάνοντας τις θέσεις κατά τουλάχιστον 40 εκατομμύρια warrants.

Στις 29 Νοεμβρίου, μόλις 401 επενδυτές κατείχαν το 75% των warrants της Alpha, ενώ στα τέλη Οκτωβρίου αντίστοιχος σχεδόν αριθμός επενδυτών (426) έλεγχε το 72% των παραστατικών τίτλων της τράπεζας.

Οι καθαρές αγορές στα warrants ήταν μικρότερες το τρίμηνο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου καθώς τα περισσότερα a- seeking emerging funds απαγορεύεται βάσει καταστατικού να έχουν θέσεις σε παράγωγα μέσα.

Πάνω από το 75% του free float της Πειραιώς ελέγχουν οι ξένοι θεσμικοί

Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία συγκέντρωσης και στην Πειραιώς. Με βάση τα στοιχεία μετοχολογίου της 2ας Ιουλίου, οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν το 15,3% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και περίπου το 80% του free float.

Η εικόνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη στα τέλη Σεπτεμβρίου αφού αυτοί κατείχαν το 14,5% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και πάνω από το 75% του free float.

Τον Οκτώβριο, όμως, η πραγματική θέση των ξένων θεσμικών υπολογίζεται ότι αυξήθηκε σημαντικά καθώς απορρόφησαν το σύνολο σχεδόν της διάθεσης 235 εκατ. μετοχών από την BCP, η οποία τυπικά υπαγόταν στην κατηγορία των ξένων θεσμικών επενδυτών, στην πραγματικότητα όμως ήταν νομικό πρόσωπο που δεν δεσμευόταν να διατηρήσει τη θέση της άνω του 6μήνου.

Το 95% της προσφοράς από την BCP απορροφήθηκε, σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς, από ξένους επενδυτές, που ήταν ήδη μέτοχοι της Πειραιώς, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα hedge funds Third Point, Paulson & Co, Baupost και York Capital. Το υπόλοιπο καλύφθηκε από νέους ξένους επενδυτές μεταξύ των οποίων και συνταξιοδοτικά ταμεία.

Πλέον στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς παραμένει ως «προσωρινός» μέτοχος η Societe Generale, η οποία κατέχει όμως μόλις 25 εκατ. μετοχές και ισάριθμα warrants

Ακόμη μεγαλύτερη υπολογίζεται η συγκέντρωση στα warrants της Πειραιώς, για τα οποία όμως το μετοχολόγιο της τράπεζας δεν παρέχει στοιχεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v