«Ανοικτός» σε αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ο Στουρνάρας

Σημεία της νομοθεσίας είναι ακόμα υπό διαμόρφωση υποστήριξε ο Γ. Στουρνάρας. Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ πρότεινε στον υπουργό Οικονομικών διαβούλευσεις με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών για να διορθωθούν οι ρυθμίσεις.

«Ανοικτός» σε αλλαγές στο φόρο υπεραξίας ο Στουρνάρας

Το παρών στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής έδωσε, αυτοβούλως, το μεσημέρι της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης προκειμένου να επαναλάβει ενώπιον των βουλευτών, αλλά και του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τις κοινές προτάσεις όλων των φορέων της κεφαλαιαγοράς σχετικά με το φόρο υπεραξίας.

Ο κ. Κυρίτσης τόνισε πως ο χαρακτηρισμός ενός επενδυτή – φυσικού προσώπου ως επιτηδευματία, αλλά και η ταυτόχρονη ύπαρξη φόρου συναλλαγών και φόρου υπεραξίας χωρίς αφορολόγητο αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία, καθώς δεν εφαρμόζονται πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε πως είναι καίριας σημασίας το να ισχύσει στη χώρα μας ό,τι και στην Ευρώπη προσθέτοντας πως αρκετά σημεία βρίσκονται ακόμα υπό διαμόρφωση. «Σήμερα, αυτή την ώρα που μιλάμε, κάνουμε διαπραγματεύσεις για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και να προσαρμόσουμε το νόμο αν χρειαστεί. Πάντως, φόρος υπεραξίας και φόρος συναλλαγών υπάρχουν στα περισσότερα Χρηματιστήρια», είπε ο υπουργός. Προσέθεσε ότι «σχετικά με τις συναλλαγές που αφορούν τις μετοχές δεν ισχύει ο γενικός κανόνας του ΚΦΕ για τις τρεις συναλλαγές. Προσπαθούμε να το βελτιώσουμε. Και εσείς γνωρίζετε ότι τώρα για αυτά τα θέματα γίνεται διαπραγμάτευση. Η αλήθεια είναι ότι σας έχουμε απαλλάξει από σειρά ρυθμίσεων. Συνεπώς για χρηματιστηριακές συναλλαγές δεν ισχύει αυτό».

Με αφορμή αυτή την δήλωση του κ. Στουρνάρα, ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ πρότεινε στον Υπουργό Οικονομικών να ζητήσει από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών να συνδράμουν στην τελική διευθέτηση αυτών των εκκρεμοτήτων, δεδομένου ότι αποτελούν τους απολύτως αρμόδιους και πλέον καταρτισμένους φορείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v