Επίθεση στην κυβέρνηση από ΕΝΕΙΣΕΤ

Οι νέες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου (ΝΣ) για την φορολογία συναλλαγών και υπεραξίας είναι εξωπραγματικές και θα στραγγαλίσουν την αγορά, τονίζει μεταξύ άλλων η ΕΝΕΙΣΕΤ.

Επίθεση στην κυβέρνηση από ΕΝΕΙΣΕΤ

Σκληρές αιχμές κατά της κυβέρνησης αλλά και της τρόικας εξαπολύει η Ένωση Εισηγμένων Εταιριών σε ανακοίνωσή της επί του νομοσχεδίου για το φόρο υπεραξίας. 

Η ΕΝΕΙΣΕΤ χαρακτηρίζει τα μέτρα εξωπραγματικά, τονίζει ότι θα στραγγαλίσουν την αγορά και τονίζει ότι τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι μηδαμινά. Παράλληλα, επαναφέρει τις προτάσεις του ΧΑ και της ΕΚ για αύξηση του φόρου επί των συναλλαγών αντί του φόρου υπεραξίας.

Όπως αναφέρει η Ένωση:  

«Η προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να εφαρμόσει νέο καθεστώς φορολογίας στην αγορά μετοχών, ομολογιών ακόμα και των warrants τόσο για τις συναλλαγές όσο και για την υπεραξία είναι σε εξέλιξη, αλλά πλησιάζει στην δυσμενή λήξη της.

Δεν είναι ευρέως γνωστό αν η πρωτοβουλία πρέπει να χρεωθεί στην επιμονή της τρόικας ή σε κάποιο... δημιουργικό οίστρο στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών. Αν οφείλεται στον έτερο Καππαδόκη θα πρέπει να του απονείμουμε χάριτες...

Κατάφερε να επιφέρει πλήγμα κατά της Ελλάδος πιστεύοντας [;] ότι την βοηθάει να συλλέξει ελάχιστους οβολούς, ενώ στην ουσία καταστρέφει το μέλλον των ελαχίστων απομεινάντων μικρομετόχων επενδυτών αλλά και των ελαχίστων απομεινασών σοβαρών επιχειρήσεων στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Προς μεγάλη τέρψη των αλλοδαπών που επιχαίρουν με την αυτοκαταστροφή των Ελλήνων, την οποία διακαώς επιθυμούν αλλά διστάζουν να επιβάλουν δημοσία...

Το δυστύχημα είναι ότι η Ελληνική διοίκηση γέμει από συμβούλους υπουργών που δεν έχουν την πείρα των δημοσίων υπαλλήλων που μετά από δεκαετίες αναρριχήθηκαν σε βαθμούς γενικών διευθυντών πλήρεις εμπειριών και έχοντας δεχθεί και συχνά αφομοιώσει πλείστες γνώμες επαϊόντων στηριζόμενες σε εμπειρίες μιας ζωής στην πιάτσα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε όλους τους γενικούς διευθυντές υπουργείων για να καθιερώσει τον εσμό των υπουργικών συμβούλων πολλάκις τόσον ανίδεων περί την πραγματικότητα όσον και των υπουργών τους οποίους συνεβούλευαν...

Αλλά και οι βουλευτές που μακροημέρευσαν στις περιφέρειές τους μέχρι να υπουργοποιηθούν είναι και αυτοί ανίδεοι από ζωή. Στην πλειοψηφία τους ποτέ δεν είχαν εργασθεί, ποτέ δεν είχαν «κολλήσει» ένσημα, και ακόμα λιγότερο ποτέ δεν είχαν προσλάβει κανέναν του οποίου τον μισθό θα κατέβαλαν εξ ιδίων και όχι χρεώσει ημών των φορολογουμένων.

Αποτέλεσμα της συσσωρευμένης αυτής άγνοιας είναι η υιοθέτηση εξωπραγματικών μέτρων τα οποία είχαν ακούσει σε διαλέξεις πανεπιστημίων ή είχαν αναγνώσει σε βιβλία της εσπερίας. Με την Ελλάδα διατηρούσαν και διατηρούν σχέσεις επιστήμονος πειραματιζόμενου σε ποντίκια, ήτοι ό,τι και αν έκαναν ή συμβούλευαν δεν αφορούσε τους ίδιους αλλά κάποιους άλλους! Επιπλέον είχαν την τάση να αντιγράφουν μέτρα εφαρμοζόμενα αλλού, σαν να είμαστε υποχρεωμένοι να αντιγράφουμε τους μεγάλους όπως τις ΗΠΑ, το Η.Β., την Γερμανία, την Γαλλία, την Ολλανδία και όχι το Βέλγιο, την Κύπρο, την Μάλτα και άλλους πολλούς.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (ΕΚ) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) είχαν υποβάλει ένα δεκαεξασέλιδο υπόμνημα στο Υπουργείο Οικονομικών που ενσωμάτωνε παρατηρήσεις και από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ). Συνημμένη ήταν και μια δεκατετρασέλιδη «Συγκριτική Επισκόπηση φορολόγησης μετοχών και ομολόγων σε αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», της εταιρείας Ernst & Young (EY). Τα κείμενα αυτά είναι ακόμα ένα αποτέλεσμα των πολλαπλών γραφειοκρατικών παρενεργειών της κρίσης στην οποία έχει επίσης συμβάλει ένας από τους ως άνω οργανισμούς με την πρόταση κακών νομοθετημάτων ενώ άλλοι τα έχουν ανεχθεί, προτείνοντας βέβαια βελτιώσεις αντί παραιτηθούν από τους θώκους τους, αν όντως πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα είναι εθνικά καταστροφικά όπως υποστηρίζουν με τις τοποθετήσεις τους.

Σύμφωνα με μελέτη του Καθηγητού κ. Βασίλη Ράπανου (που δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 20ης Νοεμβρίου) κατά το δεκάμηνο του 2013 εκδόθηκαν 695 εγκύκλιοι επί φορολογικών θεμάτων του Υπουργείου Οικονομικών. Ανω των τριών εγκυκλίων ανά εργάσιμη ημέρα...

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι νέες διατάξεις του υπό συζήτηση νομοσχεδίου (ΝΣ) για την φορολογία συναλλαγών και υπεραξίας θα στραγγαλίσουν την αγορά. Οι προτάσεις τροποποιήσεων της ΕΚ και του ΧΑ βελτιώνουν κάποια λάθη του ΝΣ αλλά δεν αναιρούν την μεγάλη ζημιά που θα επιφέρει το ΝΣ. Την στιγμή που οι τράπεζες και οι λοιπές εισηγμένες χρειάζονται ώθηση προς το Χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων από το εσωτερικό και από το εξωτερικό, το τελευταίο που χρειάζεται είναι η επιβολή νέων και περίπλοκων φορολογικών διατάξεων με λίαν αμφίβολο εισπρακτικό αποτέλεσμα.

Αν συγκριθεί το αναμενόμενο αποτέλεσμα όλων των νέων αυτών φορολογικών σχεδιασμών με το πρότερον υφιστάμενο καθεστώς, πολύ λίγα πρόσθετα έσοδα θα αποδώσει ενώ παράλληλα θα έχει τεράστιο αντιαναπτυξιακό κόστος. Η ανάγκη για έσοδα του Υπουργείου μπορεί να υπερκαλυφθεί πολύ απλούστερα με δύο ρυθμίσεις, αφού πρώτα καταργηθούν βέβαια όλες οι προβλέψεις του Νομοσχεδίου.

Νομίζουμε ότι έχει έρθει η ώρα η κυβέρνηση να πει ένα «όχι» στην τρόικα ή στον Καππαδόκη που τρέφει στους κόλπους της, αφού το θέμα αυτό είναι το καταλληλότερο για να προβάλει την αντίρρηση της. Οι λόγοι είναι οι εξής:

1. Τα αναμενόμενα έσοδα από την ορθή φορολόγηση υπεραξίας είναι μηδαμινά.

2. Η επιβολή 15% επί των warrants και ορισμένων άλλων μετοχών σε χαρτοφυλάκια μικροεπενδυτών, με την επιλεγείσα μέθοδο, δεν είναι φορολογία αλλά δήμευση.

3. Οι ξένοι αγωνίζονται για να μειώσουν την Ελλάδα ως πιθανό μελλοντικό ανταγωνιστή. Ο αποκλεισμός των ελληνικών τραπεζών και των άλλων εταιρειών από την κεφαλαιαγορά που θα προκληθεί από αυτές τις ρυθμίσεις, είναι χρήσιμο εργαλείο μιας τέτοιας επιδίωξης.

Η παραπάνω άποψη δεν προκύπτει από πατριωτικές υπερβολές. Αν δούμε τις δεσμεύσεις που μας επιβάλλουν οι ξένοι, θα διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Τα Ελληνικά Ναυπηγεία έχουν αποτελέσει πρόβλημα για πολλές προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή καλείται να το επιλύσει. Είναι γνωστό ότι απαγορεύεται στην εταιρεία κάθε παραγωγική δραστηριότητα ενώ αντίθετα επιτρέπεται στις αντίστοιχες γερμανικές εταιρείες. Το ίδιο και με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που η τρόικα θέλει να κλείσουν, ανεξαρτήτως του κόστους.

Η επιμονή να μην έχουμε καμία παραγωγή στην Ελλάδα για να τα αγοράζουμε όλα από την Γερμανία παραμένει αναλλοίωτη. Η καθυστέρηση έγκρισης της συγχώνευσης Olympic και Aegean στοίχισε στις εταιρείες (και την Ελλάδα) ζημίες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Οι καταστροφικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ που παρουσίασε στην Ελλάδα ο ίδιος ο Πρόεδρος του Ανχέλ Γκούρια διαψεύδονται παταγωδώς. Και όμως οι ξένοι συνεχίζουν να μας επικρίνουν την ώρα που κάναμε τόσες θυσίες με τις οποίες διαψεύσαμε τις προβλέψεις τους!

Οι υποθέσεις Cosco, Socar και Southstream, και μύριες αντίστοιχες δύσκολες περιπτώσεις τοποθετούνται στον δρόμο της Ελλάδας για ανάκαμψη την στιγμή που μας πιέζουν παράλληλα για αποκρατικοποιήσεις. Η κομισιόν μετέχει στην τρόικα που επιζητεί αποκρατικοποιήσεις και η κομισιόν προβάλει αντιρρήσεις σε όσες προωθούνται. Οι ξένοι τορπιλίζουν την Ελλάδα σε επίπεδο τεχνοκρατών και την συγχαίρουν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, ενώ οι Έλληνες Καππαδόκες την υποσκάπτουν επειδή «ου γαρ οίδασι τι ποιούσι».

Η κυβέρνηση μπορεί να συγκεντρώσει μεγαλύτερα των αναμενομένων εσόδων με τρεις απλές ρυθμίσεις:

1. Κατάργηση όλων αυτών των περιπλοκοτήτων στην φορολογία συναλλαγών και υπεραξιών.

2. Αύξηση κατά 50% της φορολόγησης των συναλλαγών επιβαλλόμενης επί όλων των συναλλαγών σε χρηματιστήριο. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει ευρύτερη βάση φορολόγησης. Ήτοι σε αγοραπωλησίες εντός μιας ημέρας και σε όλες τις συναλλαγές σε μετοχές, ομόλογα, παράγωγα και ακόμα και εμπορεύματα στο σχεδιαζόμενο νέο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

3. Αντικατάσταση της φορολόγησης των μερισμάτων στον μέτοχο με μικρή αύξηση της φορολόγησης των κερδών στην εταιρεία. Και στις δύο τελευταίες αυτές προτάσεις, οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τους συναλλασσομένους από το εξωτερικό (που αποτελούν το 50% των συναλλαγών του ΧΑ), οι οποίοι με τις υπό συζήτηση ρυθμίσεις εν πολλοίς εξαιρούνται. Έτσι η φορολογία θα επεκταθεί στο 100% των συναλλαγών και όχι σε ένα μέρος του που κατά κανόνα αφορά Έλληνες μικρομετόχους...

Αυτά έχουν προτείνει στην κυβέρνηση οι φορείς της αγοράς, συμπεριλαμβανομένης της Ένωσης Εισηγμένων Εταιρειών. Κάθε οργάνωση έχει ενημερώσει την βαθμίδα εκείνη της κυβέρνησης την οποία εμπιστεύεται για την ευθυκρισία της. Δυστυχώς όλες οι ενδείξεις μέχρι στιγμής ωθούν στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε. Κρίμα!...»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v