Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BofA: Σε ποιους κλάδους ποντάρουν «χοντρά» οι επενδυτές

Nέα στοιχήματα από τους επενδυτές καταγράφει δημοσκόπηση της BofA. Κυριαρχία μετοχών έναντι ομολόγων. Σε ποιους κλάδους είναι τώρα «υπερτοποθετημένοι», τι ξεφορτώνουν. «Αρέσουν» Ευρώπη και Ιαπωνία.

BofA: Σε ποιους κλάδους ποντάρουν «χοντρά» οι επενδυτές

Οι επενδυτές μπαίνουν στο 2014 με αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές των ιαπωνικών και των ευρωπαϊκών μετοχών, σύμφωνα με την έρευνα Δεκεμβρίου της BofA Merrill Lynch σε fund managers.

Η αναλογία των επενδυτών που πιστεύουν πως η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί το επόμενο έτος έχει αυξηθεί σε 71% από 67% τον Νοέμβριο. Η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ ισχυρότερη συγκριτικά με ένα 12μηνο πριν, οπότε μόνο το 40% αυτών που συμμετείχαν στην αντίστοιχη έρευνα προέβλεπαν ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ομοίως, η προοπτική για την κερδοφορία έχει επίσης αυξηθεί σε μηνιαία βάση μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2013 και είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το τέλος του 2012. Το 41% όσων συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει πως τα κέρδη σε παγκόσμια κλίμακα θα βελτιωθούν το επόμενο έτος, έναντι του 11% που είχε αυτήν την άποψη πριν από έναν χρόνο. 

Η προτίμηση για μετοχές έναντι των ομολόγων παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το spread μεταξύ των μετοχών με overweight και των ομολόγων με underweight διαμορφωνόταν στις 118 ποσοστιαίες μονάδες τον Δεκέμβριο, από 76 μονάδες πριν από έναν χρόνο και μόλις στις 19 μονάδες τον Ιούλιο του 2012.

Οι επενδυτές έδειξαν ισχυρή προτίμηση για την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Οι επενδυτές διεθνώς έχουν αυξήσει τις θέσεις overweight σε ιαπωνικές μετοχές και σε μετοχές χωρών της ευρωζώνης τον τελευταίο μήνα, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές σε κάθε περιοχή έχουν επίσης γίνει πιο αισιόδοξοι.

«Η αδυναμία του αμερικανικού δολαρίου το επόμενο έτος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάληψη θέσης, δεδομένου του consensus που θέλει θέση long για τις ιαπωνικές και τις ευρωπαϊκές κυκλικές μετοχές», ανέφερε ο chief investment strategist της BofA Merrill Lynch, Michael Hartnett. «Η πίστη στην ανάκαμψη της Ευρώπης έχει φτάσει σε τραβηγμένο επίπεδο, καθιστώντας τις αγορές ευάλωτες στις κερδοσκοπικές κινήσεις καθώς οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου ψάχνουν για εναλλακτικές που προσελκύουν λιγότερο κόσμο», σύμφωνα με τον John Blton, investment strategist για την περιοχή της Ευρώπης.

Βελτίωση κλίματος για Ιαπωνία και ευρωζώνη

Οι επενδυτές διεθνώς έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις σε Ιαπωνία και Ευρώπη και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο και το 2014. Το 34% των asset allocators είναι overweight για τις ιαπωνικές μετοχές αυτόν τον μήνα, από 24% τον Νοέμβριο, ενώ το 22% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα υποστηρίζει πως η Ιαπωνία είναι η περιοχή που θα ήθελαν περισσότερο να είναι overweight.

Το κλίμα είναι θετικό και μεταξύ των εγχώριων επενδυτών. Το 44% των Ιαπώνων επενδυτών που συμμετείχαν στην τοπική έρευνα αναμένει ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας το 2014, έναντι 27% τον περασμένο μήνα, ενώ το 33% των επενδυτών θεωρεί πως οι ιαπωνικές μετοχές είναι υποτιμημένες.

Η θετική άποψη για την Ευρώπη και εντός της Ευρώπης είναι επίσης ισχυρή. Οι τοποθετήσεις σε μετοχές της ευρωζώνης έχουν αυξηθεί ελαφρώς από τα τρέχοντα υψηλά επίπεδα. Το 43% των asset allocators είναι overweight για τις μετοχές της ευρωζώνης, ποσοστό αυξημένο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Το 24% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρεί πως η ευρωζώνη είναι η περιοχή στην οποία θα ήθελαν περισσότερο να είναι overweight - αν και το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο σε σχέση με τον Νοέμβριο.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι αναφορικά με τις προοπτικές της περιοχής. Το 83% όσων συμμετείχαν στην τοπική έρευνα θεωρεί πως η ευρωπαϊκή οικονομία θα ενισχυθεί το 2014, έναντι του 74% τον Νοέμβριο, ενώ το 83% εκτιμά πως είναι απίθανο να υπάρξει ύφεση στην ευρωζώνη. Επίσης το 64% αναμένει βελτίωση των εταιρικών κερδών το 2014.

Προτιμούν τράπεζες, απεχθάνονται τα εμπορεύματα

Οι επενδυτές έχουν αυξήσει τις τοποθετήσεις τους στις τράπεζες τον τελευταίο μήνα. Το καθαρό ποσοστό του πάνελ που είναι υπερτοποθετημένο (overweight) στον τραπεζικό κλάδο αυξήθηκε σε ένα «καθαρό» (net) 17% από 12% τον Νοέμβριο. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν κινηθεί έντονα σε αυτήν τη στρατηγική. Το 22% δήλωσε overweight στον κλάδο.

Αντίθετα τα εμπορεύματα και οι σχετικές μετοχές είναι έντονα αντιδημοφιλή. Το 31% είναι underweight στα εμπορεύματα, ποσοστό που αυξήθηκε 7 ποσοστιαίες μονάδες σε έναν μήνα. Στο 14% είναι αυτοί που αποφεύγουν τις μετοχές ενέργειας, σημειώνοντας αύξηση 3 ποσοστιαίων μονάδων σε έναν μήνα.

Περισσότερα μετρητά στην άκρη

Κατά μέσο όρο τα μετρητά αντιστοιχούν στο 4,5% του χαρτοφυλακίου, επίπεδο που ιστορικά θεωρείται «καλό σημάδι» για τις μετοχές. Το 16% των επενδυτών δηλώνει overweight στο μετρητό, έναντι 9% τον Νοέμβριο. Η τάση αυτή αντανακλά την προσδοκία για υψηλότερα επιτόκια.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα κάλυψε 237 επενδυτές με 655 δισ. δολάρια υπό διαχείριση και διεξήχθη το διάστημα 6 - 12 Δεκεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v