JP Morgan: «Αρέσουν» Πειραιώς και Alpha Bank

Επιστροφή καταθέσεων ύψους 30 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα χρόνια βλέπει η JP Morgan, εκτιμώντας ότι η αγορά υποτιμά τις προοπτικές τους. Προτίμηση σε Πειραιώς και Alpha. Από πού μπορεί να προέλθουν... αναταράξεις.

JP Morgan: «Αρέσουν» Πειραιώς και Alpha Bank

Η αγορά υποτιμά τις προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών, λόγω της σταδιακής ομαλοποίησης χρηματοδότησης, της μείωσης του λειτουργικού κόστους και της επιστροφής της χώρας σε ανάπτυξη, τονίζει σε έκθεσή της η JP Morgan.

Σημειώνει ότι οι εισροές καταθέσεων σταθεροποιούνται, με το κόστος (σ.σ. επιτόκιο) να υποχωρεί κάτω του 3%, ενώ καταθέσεις ύψους 30 δισ. ευρώ ενδέχεται να επιστρέψουν στις τράπεζες εντός των επόμενων ετών.

Προειδοποιεί ωστόσο ότι πιθανόν να υπάρξουν αναταράξεις για τις τράπεζες, είτε από το μέτωπο της πολιτικής στη χώρα είτε από ενδεχόμενη καθυστερημένη έξοδο από την ύφεση.

Σε αυτά τα επίπεδα, «συνεχίζουν να μας αρέσουν οι Πειραιώς και Alpha», που επωφελούνται από την ανακεφαλαιοποίηση αλλά και από την οικονομική ανάκαμψη, σημειώνει.

Τα stress tests της BlackRock αλλά και οι εκλογές του Μαΐου ενδέχεται να δώσουν ένα ακόμη καλό σημείο εισόδου στις δύο μετοχές, αναφέρει.

Παράλληλα, εκτιμά ότι η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου προσθέτει επιπλέον κεφάλαια 100-150 μονάδων βάσης για τις τρεις κορυφαίες τράπεζες και ιδίως για την Εθνική, και σημειώνει ότι καμία από τις τρεις δεν αναμένεται να αντλήσει εκ νέου κεφάλαια.

Εκτιμά ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στη χώρα θα πιάσουν ταβάνι το 2015, ενώ έχει επιβραδυνθεί η δημιουργία νέων επισφαλών δανείων και οι τράπεζες λειτουργούν ενισχυμένα τμήματα διαχείρισης.    

Οι κάτοχοι των warrants αποκομίζουν κέρδη, ενώ και η ελεύθερη διασπορά θα μπορούσε να ενισχυθεί, εάν βρεθεί λύση για την πρώιμη μετατροπή τους, καταλήγει ο οίκος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v