Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπροστά σε καυτές εξελίξεις 15+3 εισηγμένες

Ποιες εταιρείες στο χώρο της μικρής κεφαλαιοποίησης αναμένουν σημαντικές εξελίξεις το 2014. Οι επιχειρήσεις που επεκτείνονται και αναζητούν εξαγορές. Ποιες είναι αυτές που προσπαθούν εναγωνίως να αποφύγουν το... μοιραίο.

Μπροστά σε καυτές εξελίξεις 15+3 εισηγμένες

Μπορεί το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας να μην θυμίζει σε πολλά πράγματα εκείνο των πρώτων ημερών του 2014, ωστόσο συνεχίζεται η έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εισηγμένων εταιρειών, εκ των οποίων άλλες αναζητούν τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης και άλλες προσπαθούν να αποφύγουν το... μοιραίο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως -μετά από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης- όλες οι διοικήσεις των εισηγμένων έχουν ανεβάσει ταχύτητα προκειμένου:

• Οι ισχυρές εταιρείες να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες της κρίσης στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.
• Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να πατούν στα πόδια τους να συνεχίσουν την αναδιάρθρωση των εργασιών τους.
• Οι τράπεζες να διαχειριστούν πολύ πιο ενεργά σε σχέση με το παρελθόν τα δάνεια που έχουν χορηγήσει σε εταιρείες με μεγάλα χρηματοδοτικά ανοίγματα.

Παραδείγματα ευκαιριών

Το 2014 αναμένεται να είναι πολύ ενδιαφέρουσα χρονιά για την MLS για δύο τουλάχιστον λόγους: πρώτον, λόγω των νέων -καινοτόμων διεθνώς- μοντέλων που αναμένεται να λανσάρει στα κινητά τηλέφωνα και στα tablets και δεύτερον για τη μορφή της σχεδιαζόμενης περαιτέρω επέκτασης στη Μέση Ανατολή.

Από την αναμενόμενη επανεκκίνηση της κατασκευής των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων οδικών αξόνων, πέρα από τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ), προσδοκούν αξιοσημείωτα οφέλη και εταιρείες άλλων κλάδων, όπως για παράδειγμα η ΕΛΤΡΑΚ (πωλήσεις εκσκαπτικών μηχανημάτων), η Γενική Εμπορίου (εργαλεία, εξαρτήματα) και η Mevaco (παραγωγή μεταλλικών κατασκευών).

Η έντονη κινητικότητα γύρω από τον θεσμό των ΑΕΕΑΠ καθιστά πιθανό το ενδεχόμενο εισόδου στρατηγικού επενδυτή στην Trastor (συμφερόντων Pasal Development και Τραπέζης Πειραιώς), ενώ ας μην ξεχνάμε πως και ο όμιλος της Alpha Bank εξετάζει το ενδεχόμενο να δραστηριοποιηθεί στον χώρο των ΑΕΕΑΠ μέσω της εισηγμένης Alpha Αστικά Ακίνητα.

Στην Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου το φετινό ζητούμενο είναι το κατά πόσον η εισηγμένη θα ξεκινήσει και πάλι την παραγωγή νήματος στη μονάδα της Αιτωλοακαρνανίας. Πιθανή επαναλειτουργία της μονάδας θα έρθει να προστεθεί σε αυτές του εκκοκκιστηρίου και του φωτοβολταϊκού πάρκου, ενισχύοντας προφανώς το ύψος των πωλήσεων.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η Hellas On Line δεν θα μείνει αμέτοχη στον καταιγισμό των εξελίξεων που αναμένονται φέτος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Οι πληροφορίες τη φέρουν να διαπραγματεύεται την ένταξή της σε ένα ευρύτερο σχήμα μαζί τη Vodafone και πιθανόν τη Cyta Hellas.

Το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης θα επηρεαστεί σημαντικά από τον μελλοντικό αγοραστή της και τις στρατηγικές επιλογές που θα ακολουθήσει. Στον σχετικό διαγωνισμό έχουν υποβληθεί προσφορές από δύο σχήματα, το York Capital και τη σερβική MK Group.

Μάχες επιβίωσης

Όλα δείχνουν πως μέσα στους επόμενους μήνες οι τρεις μεγάλοι όμιλοι στην ιχθυοκαλλιέργεια (Νηρέας, Σελόντα, Δίας) θα έχουν περάσει στον έλεγχο των τραπεζών. Το ζήτημα είναι αν θα δούμε μέσα στον χρόνο τη συγκέντρωση των τριών ομίλων σε ένα ή σε δύο σχήματα.

Shelman: Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, υπάρχει μια πρόταση εξαγοράς του ενεργητικού της εισηγμένης από γνωστό τουρκικό όμιλο έναντι χαμηλού τιμήματος και το σενάριο του λουκέτου. Ο επόμενος μήνας θα είναι πιθανότατα καθοριστικός.

Βαράγκης: Η ολοκλήρωση της έκδοσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του project που θέλει την κατασκευή εργοστασίου στο Κατάρ, είναι ο στόχος της εισηγμένης, προκειμένου να ξεπεράσει τα έντονα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Το 2014 θα είναι ένα κρίσιμο έτος.

Euromedica: Η πιο αδύναμη από πλευράς ρευστότητας εισηγμένη εταιρεία του κλάδου ιδιωτικής υγείας καλείται επιπλέον να αντιμετωπίσει το ολοένα και δυσκολότερο περιβάλλον που επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στην αγορά.

Οι Λίβυοι ασθενείς δεν αρκούν για να αντιστρέψουν την κατάσταση και το στοίχημα της υπόθεσης μέσα στο 2014 είναι το κατά πόσον το ελληνικό δημόσιο θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την εταιρεία και αν οι (υφιστάμενοι ή νέοι) μέτοχοι βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να χρηματοδοτήσουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ψάχνουν για εξαγορές

ΕΛΤΟΝ Χημικά: Η εισηγμένη έχει ξεκινήσει την αναζήτηση εξαγοράς επιχείρησης στο εξωτερικό, με στόχο την ταχύτερη διεθνοποίηση των εργασιών της (ήδη δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες).

Profile: Ανοιχτό παραμένει το σενάριο για deal στο εξωτερικό με εταιρείες συμπληρωματικού χαρακτήρα, οι οποίες θα βοηθούσαν και στη διεύρυνση του πελατολογίου.

Η αναζήτηση επέκτασης μέσω εξαγορών και συνεργασιών εντάσσεται και στη γενικότερη πολιτική της Inform Λύκος (πέρυσι είχαμε μια τέτοια κίνηση στην Τουρκία).

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εξαγορά εταιρείας στο εξωτερικό και από τον όμιλο Σαράντη, καθώς η ρευστότητά του το επιτρέπει και η επέκταση στο εσωτερικό μπορεί να γίνει και χωρίς την καταβολή μετρητών (π.χ. ανάληψη αντιπροσώπευσης εμπορικών σημάτων που δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν άλλες εταιρείες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v