Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Τι φέρνουν τα stress test της ΕΚΤ

Δημοσκόπηση της Fitch δείχνει ότι οι επενδυτές δεν ανησυχούν για bail-in στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών. Εκτιμούν ότι θα υπάρξουν ιδιωτικά κεφάλαια να καλύψουν τις ανάγκες ή θα συνεισφέρουν τα κράτη. Στο junior debt ο κίνδυνος.

Fitch: Τι φέρνουν τα stress test της ΕΚΤ

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν πως δεν θα επιβληθεί κούρεμα στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών (senior debt) εάν κάποια τράπεζα της ευρωζώνης δεν περάσει το τεστ της ΕΚΤ, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της Fitch Ratings.

Για να τεθεί σε κίνδυνο το χρέος πρώτης εξασφάλισης, η αποτίμηση της ΕΚΤ θα πρέπει να αποκαλύψει όχι μόνο ότι μια τράπεζα «απέτυχε» στην εξέταση, αλλά και ότι ανταποκρίνεται στους όρους μιας χώρας για τη διάλυσή της και ότι δεν υπάρχει αρκετό χρέος μειωμένης εξασφάλισης (junior debt) για να γίνει bail-in.

Συνολικά, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν αναμένουν ότι είναι πιθανό το τραπεζικό χρέος πρώτης εξασφάλισης να υποστεί χρεοκοπία στο σενάριο αυτό, για διαφορετικούς όμως λόγους. Το 39% θεωρεί ότι αυτό δεν θα συμβεί διότι το εργαλείο για το bail-in του χρέους πρώτης εξασφάλισης δεν θα τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2016 και θα υπάρξουν εθνικά ή ευρωπαϊκά «μαξιλάρια» για να καλυφθεί η κεφαλαιακή τρύπα, ενώ 30% θεωρεί ότι αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση όπου χρησιμοποιηθούν πόροι από τα ευρωπαϊκά «μαξιλάρια».

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ποσοστό 31% που πιστεύει ότι είναι πιθανό να υποστεί «κούρεμα» το χρέος πρώτης εξασφάλισης διότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος για τη χρήση των εργαλείων για τη διάλυση των τραπεζών και για την αποφυγή χρήσης εθνικών πόρων. Το 22% εξ αυτών θεωρεί πως οι χώρες πιθανότατα θα επιταχύνουν το bail-in στους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης, ενώ το 9% εκτιμά πως υπάρχουν άλλα εργαλεία που μπορούν να επιβάλουν απώλειες στο χρέος πρώτης εξασφάλισης, όπως για παράδειγμα οι τράπεζες-γέφυρες.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν, σημειώνει η Fitch, τονίζουν την αβεβαιότητα που φέρνουν οι αλλαγές στη νομική, ρυθμιστική, πολιτική και οικονομική δυναμική σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη περαιτέρω κρατική στήριξη για τους πιστωτές πρώτης εξασφάλισης των τραπεζών.

Η Fitch θεωρεί ότι οι ελλείψεις σε κεφάλαια που θα προσδιοριστούν από την άσκηση της ΕΚΤ πιθανότατα θα καλυφθούν με ιδιωτικούς πόρους. Οι τράπεζες που δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό θα χρειαστεί να στραφούν στους εθνικούς πόρους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απώλειες για τους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες της Ε.Ε.

Για να κινδυνεύσουν οι πιστωτές πρώτης εξασφάλισης, όμως, το αποτέλεσμα της άσκησης θα πρέπει να αποκαλύπτει όχι μόνο ότι μια τράπεζα απέτυχε να το περάσει, αλλά και ότι έχει βαθύτατα προβλήματα φερεγγυότητας που ανταποκρίνονται στους όρους που έχει θέσει μια χώρα για τη διάλυσή της και δεν θα πρέπει να αδειοδοτηθεί. Δεύτερον, η χώρα θα πρέπει να είναι απρόθυμη ή ανίκανη να καλύψει το όποιο κενό μείνει μετά το bail-in των πιστωτών μειωμένης εξασφάλισης. Ακόμα και τότε, όμως, εάν παρασχεθούν πόροι από τον ESM, ο ενδεχόμενος κίνδυνος θα εξαρτάται από διάφορους άλλους όρους.

Η έρευνα του οίκου αξιολόγησης (μετείχαν managers που διαχειρίζονται αθροιστικά assets 5,9 τρισ. ευρώ) έδειξε επίσης μια γενικότερη βελτίωση του κλίματος έναντι των τραπεζών από τον Οκτώβριο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει η δεύτερη πιο «αγαπημένη» επιλογή οριακής επένδυσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v