Nomura: Βελτιωμένη η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Οι περισσότερες ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες για το δ' τρίμηνο του 2013, ωστόσο τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας αναμένεται ότι θα είναι βελτιωμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Nomura.

Nomura: Βελτιωμένη η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών

Περαιτέρω βελτίωση των περιθωρίων εκτιμά η Nomura ότι θα εμφανίσουν για το δ' τρίμηνο του 2013 οι ελληνικές τράπεζες, λόγω του χαμηλότερου κόστους χρηματοδότησης, αν και οι προβλέψεις και τα κόστη αναδιάρθρωσης εκτιμάται ότι παρέμειναν σε υψηλό επίπεδο ή αυξήθηκαν.

Έτσι, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως οι περισσότερες τράπεζες θα εμφανίσουν ζημίες το δ' τρίμηνο, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα. Ωστόσο, στο πλαίσιο των νέων κανόνων για τον αναβαλλόμενο φόρο, τα ανακοινωθέντα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται ότι θα σημειώσουν βελτίωση (σημαντική μάλιστα για την περίπτωση της Eurobank).

Η Nomura εκτιμά πως θα υπάρξει τριμηνιαία άνοδος του core tier 1 που θα ξεπερνά τις 500 μ.β. στη Eurobank και θα διαμορφώνεται περίπου στις 100 μ.β. στις άλλες τρεις τράπεζες, μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων για τα κεφάλαια.

Ο οίκος αναφέρει επίσης ότι βλέπει πολλά ρίσκα σε σχέση με τις τρέχουσες αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αφορούν τα κεφάλαια και την περιορισμένη ορατότητα σε ό,τι αφορά τις προοπτικές κερδοφορίας, και ως εκ τούτου διατηρεί αρνητική θέση για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Eurobank διαπραγματεύεται στο 1,2x το TBV (tangible book value) του 2014, η Alpha Bank στο 1,3, η Πειραιώς στο 1,4 και η Εθνική στο 2,1.

Όπως επισημαίνει, η διαμάχη και οι αβεβαιότητες αναφορικά με το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests θα μπορούσαν να έχουν επίπτωση και για άλλες τράπεζες της νοτίου Ευρώπης, όπου για την ώρα το μήνυμα των αρμόδιων αρχών είναι ότι δεν απαιτούνται σημαντικά νέα κεφάλαια.

Η Nomura σημειώνει ότι ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests, με την ελληνική πλευρά να υπολογίζει κενό 5-8 δισ. ευρώ, αλλά τα διεθνή ΜΜΕ, επικαλούμενα το ΔΝΤ, προβλέπουν πως το κενό αυτό είναι πολύ υψηλότερο. Τα αποτελέσματα έπρεπε να ανακοινωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, όμως αυτό αναβλήθηκε αρχικά για τα τέλη Ιανουαρίου και στη συνέχεια για τις αρχές Μαρτίου. Η καθυστέρηση αυτή και η πιθανή διαμάχη σε ό,τι αφορά το κεφαλαιακό κενό θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιοπιστία της άσκησης.

Ωστόσο, η Nomura εξακολουθεί να πιστεύει πως οι τράπεζες με χαμηλότερη ικανότητα απορρόφησης των απωλειών, όπως η Eurobank και η Εθνική, θα είναι αυτές με τις ισχυρότερες κεφαλαιακές ανάγκες (αν και στην περίπτωση της Eurobank το πρόβλημα αντιμετωπίζεται μέσω της αύξησης κεφαλαίου, που θα κινηθεί στα 2 δισ. ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v