«Κινούμενη άμμος» το πεδίο για τις ΑΕΔΑΚ

Οι κινήσεις των τραπεζών αναφορικά με τις θυγατρικές των Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Οι πιθανότητες συγχωνεύσεων ή και πώλησης των ΑΕΔΑΚ.

«Κινούμενη άμμος» το πεδίο για τις ΑΕΔΑΚ
Στον απόηχο των τραπεζικών συγχωνεύσεων και των γενικότερων εξελίξεων στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα κινείται η εγχώρια αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Για παράδειγμα ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει βρεθεί με δύο ΑΕΔΑΚ: με αυτήν που διέθετε από το παρελθόν (Εθνική Asset Management) -και υπό προϋποθέσεις προτίθεται να πουλήσει- αλλά και με αυτήν της Probank, μετά την απορρόφηση της μητρικής της τράπεζας.

Με δύο ΑΕΔΑΚ έχει βρεθεί και ο όμιλος της Eurobank, μετά την απόκτηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Να σημειωθεί πάντως πως η Τ.Τ. ΑΕΔΑΚ δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον όμιλο Eurobank, καθώς ποσοστό κατέχουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Η Πειραιώς ΑΕΔΑΚ έχει απορροφήσει όσες «συγγενείς» ΑΕΔΑΚ ήταν να απορροφήσει, εκτός από τη Millennium ΑΕΔΑΚ η οποία πρόκειται να εισφερθεί στη Γενική Τράπεζα, ώστε η τελευταία να δραστηριοποιηθεί στον χώρο της επενδυτικής στρατηγικής.

Η Κύπρου ΑΕΔΑΚ πουλήθηκε στην Alpha Trust ΑΕΔΑΚ (του κ. Φαίδωνα Ταμβακάκη, εισηγμένη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α.) και επίκειται η απορρόφηση της πρώτης από τη δεύτερη.

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία πώλησης της Λαϊκής ΑΕΔΑΚ (πάλαι θυγατρικής της Λαϊκής Τράπεζας) και πιο κοντά στην απόκτησή της βρίσκεται το επενδυτικό σχήμα υπό τον κ. Γκιούρα.

Η Amundi ΑΕΔΑΚ εκχώρησε τα ελληνικά αμοιβαία της κεφάλαια στην Alpha Asset Management ΑΕΔΑΚ (μετά το πέρασμα της Εμπορικής Τράπεζας στον όμιλο Alpha), πλην όμως διατηρεί την παρουσία της στην Ελλάδα προωθώντας τα ξένα αμοιβαία του πολυεθνικού ομίλου σε μεγάλους πελάτες και προσφέροντας υπηρεσίες συμβούλου (π.χ. σε ασφαλιστικές για την περίπτωση του Solvency II).

Γενικότερα, οι τράπεζες αυτήν την περίοδο έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερο επείγοντα και πολύ πιο έντονα ζητήματα από τις θυγατρικές τους ΑΕΔΑΚ. Το πιθανότερο είναι πως θα συνεχιστούν κάποιες κινήσεις συγχωνεύσεων θυγατρικών ΑΕΔΑΚ, αλλά και συγχωνεύσεων συγγενικών αμοιβαίων κεφαλαίων μέσα σε κάθε ΑΕΔΑΚ, με στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και τη μείωση του κόστους.

Πέραν αυτού, ζητούμενο είναι το κατά πόσον κάποιες τράπεζες θα επιδιώξουν να πουλήσουν τις σχετικές θυγατρικές τους για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και να ανεβάσουν το ύψος των εποπτικών τους κεφαλαίων.

Ένα άλλο ερώτημα που σχετίζεται άμεσα με το πρώτο και τίθεται από την αγορά είναι το πόσο η τρέχουσα προτεραιότητα των τραπεζών αφορά την ανάπτυξη των ΑΕΔΑΚ και γενικότερα των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ή αντίθετα τη συλλογή τραπεζικών καταθέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v