Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές: Τα κέρδη στους... χρεοκοπημένους

Γιατί οι επενδυτές στράφηκαν στον ευρωπαϊκό Νότο. Η υπεραπόδοση του 2014, τα ιστορικά δεδομένα και ο μιμητισμός. Η προσέγγιση μακροπρόθεσμων παικτών και τι αποκαλύπτουν οι δείκτες αποτίμησης.

Αγορές: Τα κέρδη στους... χρεοκοπημένους

Oι βασικές αρχές στα θεμελιώδη μεγέθη των μετοχικών αγορών παραμένουν θετικές, αφού και η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει. Παρά τους φόβους για πτωτική κίνηση ή για κάποιο profit taking βραχυπρόθεσμα, έως τα τέλη του μήνα, οι αγορές διατηρούν τη μακροπρόθεσμη ανοδική δυναμική τους.

Το γεγονός ότι σε τεχνικούς όρους ή tactical allocation οι περιφερειακές μετοχικές αγορές είναι υπεραγορασμένες δεν προκαλεί φόβο στους διαχειριστές. Στην πραγματικότητα, αυτό το κλίμα φαίνεται να προσπαθούν να εκμεταλλευθούν και οι ελληνικές τράπεζες τους επόμενους μήνες και θα προσπαθήσουν να αντλήσουν μόνιμα κεφάλαια από τους Ευρωπαίους διαχειριστές.

Μάλιστα όχι μόνο διατηρείται η αυξημένη έκθεση που προτείνεται με ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές της ευρωζώνης αλλά ενισχύεται σταδιακά και το ειδικό βάρος στις περιφερειακές αγορές της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας.

Η πτώση του κόστους χρηματοδότησης και οι πιεσμένοι δείκτες αποδοτικότητας των εταιρειών, σε συνδυασμό με την αποτίμηση των μετοχών υπό τον όρο της κανονικοποίησης των κερδών, αλλά και η συνεχής βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία στην περιφέρεια. Βασικός λόγος για την επάνοδο των μετοχικών επενδυτικών κεφαλαίων στην περιφέρεια της Ευρώπης είναι οι επιλογές της ΕΚΤ που βελτιώνουν το outlook των ευρωπαϊκών assets.

Οι εισροές των ξένων funds στα χρηματιστήρια της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και δευτερευόντως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας συνεχίζονται και το 2014. Ταυτόχρονα, όμως, σημαντικοί «παίκτες» με μακροπρόθεσμη προσέγγιση στις επενδύσεις αλλάζουν προς το θετικότερο τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομίες, με αποτέλεσμα μεσοπρόθεσμα να διαμορφώνονται πολύ διαφορετικές συνθήκες γι' αυτές τις αγορές.

*Η ελληνική αγορά συνεχίζει να αποκομίζει σημαντικά οφέλη. Από τις αρχές του 2014, το αμοιβαίο κεφάλαιο που ακολουθεί την πορεία του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/Athex Large Cap, Global X FTSE Greece 20, σημειώνει καθαρές εισροές 75,8 εκατ. δολαρίων, σε σύνολο ενεργητικού που δεν υπερβαίνει τα 100 εκατ. δολάρια (δηλαδή αθροιστικά ξεπερνά το 76% του συνολικού ενεργητικού).

Οι 10 μεγαλύτερες θέσεις που εμφανίζει το αμοιβαίο κεφάλαιο είναι Coca Cola HBC 15%, ΟΤΕ 14%, ΟΠΑΠ 11%, Τράπεζα Πειραιώς 5,8%, ΕΤΕ 5,7%, Alpha Bank 5,3%, Τιτάν 5,1%, Jumbo 5,1%, ΔΕΗ 4,7% και F.F. Group 4,4%. Το έτερο ETF που επενδύει αποκλειστικά σε ελληνικές μετοχές είναι το LYXOR FTSE ATHEX και ανήκει στον όμιλο της Societe Generale.

Εμφανίζει επίσης σημαντικές εισροές αφού το συνολικό ενεργητικό ξεπερνάει πλέον τα 215 εκατ. ευρώ, ενώ οι βασικές του θέσεις είναι Coca Cola HBC 18,5%, ΟΤΕ 12,6%, ΟΠΑΠ 9,6%, Τράπεζα Πειραιώς 7,9%, Εθνική Τράπεζα 6,4%, Jumbo 5,8%, Alpha Bank 5,6%, ΔΕΗ 5%, Τιτάν 4,6%, F.F. Group 3,6%.

* Ταυτόχρονα, για τον δείκτη της Ισπανίας, την ίδια χρονική περίοδο, οι εισροές ξεπερνούν τα 520 εκατ. δολάρια για το fund iShares MSCI Spain Capped, το οποίο εμφανίζει σύνολο ενεργητικού 1,5 δισ. δολαρίων.

* Για την ιταλική αγορά, οι εισροές στο fund iShares MSCI Italy Capped είναι σχεδόν 295 εκατ. δολάρια σε σύνολο ενεργητικού 1,25 δισ. δολαρίων.

*Για την Ιρλανδία, το ETF iShares MSCI Ireland Capped επίσης εμφανίζει σημαντικές εισροές στα 30,7 εκατ. δολάρια με συνολικό ενεργητικό 165 εκατ. δολαρίων.

*Τέλος, για την αγορά της Πορτογαλίας το σχετικά νέο ETF, Global X FTSE Portugal 20, που ξεκίνησε στα μέσα Δεκεμβρίου 2013, έχει εισροές σχεδόν 13 εκατ. δολαρίων.

Οι αιτίες

Η επιστροφή στις ευρωπαϊκές μετοχές, και ειδικά στις μετοχές της περιφέρειας, ξεκίνησε για τους διαχειριστές για λόγους μόδας ή και μιμητισμού, ακολουθώντας τη βραχυπρόθεσμη ροή του χρήματος των hedge funds. Ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι μέρος των κεφαλαίων που επιστρέφουν στην Ευρώπη και στην περιφέρεια ειδικότερα έρχεται για να μείνει, αφού αυτά έχουν πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα στις επενδυτικές τους επιλογές.

Όμως, η στροφή στα assets των περιφερειακών χωρών είναι και αποτέλεσμα τόσο των ιστορικών αποδόσεων, όσο και των αποτιμήσεων. Οι ελληνικές, οι ισπανικές και οι ιταλικές μετοχές κινούνται ανοδικά έως και 22% φέτος έναντι 1,25% για τον δείκτη MSCI Europe, ωστόσο εξακολουθούν να σημειώνουν σημαντική υποαπόδοση έναντι των δεικτών για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Η μακροχρόνια υποαπόδοση των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας είναι σε τόσο χαμηλά επίπεδα που πολλοί διαχειριστές εκτιμούν ότι η αναστροφή των αποδόσεων στις ευρωπαϊκές περιφερειακές όχι μόνο δεν έχει ωριμάσει, αλλά έχει μόλις ξεκινήσει.

Είναι ενδεικτικό ότι στην 5ετία και τη 10ετία οι αποδόσεις των δεικτών MSCI για Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία είναι είτε αρνητικές, είτε οριακά θετικές, όταν ο MSCI AC World είναι για την 5ετία +18% και οι αναδυόμενες αγορές +13%.

Ο δεύτερος λόγος που οι αποδόσεις στις περιφερειακές αγορές έχουν σημαντικό δρόμο μπροστά τους είναι οι εκτιμήσεις για τα κέρδη. Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των ελληνικών μετοχών είναι ακόμα πολύ χαμηλές, αφού οι κερδοφορίες είναι ακόμα πολύ πιεσμένες από την ύφεση.

Oι αναθεωρήσεις στα EPS στην Ιταλία και την Ισπανία έχουν αρχίσει να είναι πολύ υψηλότερες σε σύγκριση με τον πυρήνα της ευρωζώνης. Για το 2014, οι μέσες εκτιμήσεις για την αύξηση των κερδών είναι 27% και 14% για την Ιταλία και την Ισπανία αντίστοιχα, ενώ για την Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 10%. Για το 2015, όμως, οι εκτιμήσεις για την περιφέρεια εκτοξεύονται και προσγειώνονται στο +36% για την Πορτογαλία, στο +22% για την Ιταλία και στο +17% για την Ισπανία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v