Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά αγορών η Ελλάδα

Προετοιμασίες για την έξοδο στις αγορές την επόμενη εβδομάδα. Πώς διαμορφώνονται οι αποδόσεις στα 5ετή ομόλογα του Νότου. Ποιες είναι οι εκτιμήσεις για την ελληνική έκδοση. Στο 6,19% το ελληνικό 10ετές. Αναβλήθηκε για 1η Αυγούστου η αξιολόγηση από Moody's.

Σε τροχιά αγορών η Ελλάδα

Για την 1η Αυγούστου μεταφέρεται τελικώς η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Moody's, παρά τις προσδοκίες για επικείμενη αναβάθμιση, όπως επιβεβαίωσε ο οίκος αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Σημειώνεται ότι ο οίκος διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από τους υπόλοιπους οίκους (S&P και Fitch) με τους αναλυτές να περίμεναν αναβάθμιση ακόμη και κατά δύο βαθμίδες. Χθες σε αναλυσή του, ο οίκος σημείωσε ότι είναι θετικό γεγονός η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά επεσήμανε τον πολιτικό κίνδυνο που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα. 

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών πάντως σημειώνεται πως οι σχεδιασμοί για την έξοδο στις αγορές κινούνται ανεξάρτητα από την έκθεση της Moody's.

Η Ελλάδα προσέλαβε ομάδα τραπεζών για τη διαχείριση της πώλησης 5ετών ομολόγων 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το Reuters, που υποδεικνύει πως η έκδοση θα γίνει κάποια στιγμή τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, πληροφορίες από την Αθήνα κάνουν λόγο για έκδοση μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ από το Λονδίνο ως πιθανή ημερομηνία αναφέρεται η Παρασκευή 11 Απριλίου.

Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων κινούνται σήμερα στο 6,19%.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκυρία είναι ευνοϊκή όπως φαίνεται και από τα επιτόκια που έχουν διαμορφωθεί στις άλλες χώρες του Νότου, με τις οποίες συγκρίνεται η Ελλάδα. Συγκεκριμένα:

* Σε επίπεδο 5ετούς ομολόγου, το επιτόκιο στη διατραπεζική είναι στο 1,82% για την Ιταλία, στο 1,77% για την Ισπανία και στο 2,78% για την Πορτογαλία. Το ιρλανδικό 5ετές βρίσκεται στο 1,58%.

* Στα τριετή ομόλογα ο ιταλικός τίτλος κινείται στο 1,17%, της Ισπανίας στο 1,08% και της Πορτογαλίας στο 1,54%. Το 3ετές ομόλογο της Ιρλανδίας τελεί υπό διαπραγμάτευση με επιτόκιο 0,93%.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Γιάννης Στουρνάρας μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε ότι η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο αυτό. Η ημερομηνία της έκδοσης θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες», ανέφερε, αρνούμενος να απαντήσει αν αυτό θα γίνει την άλλη εβδομάδα. «Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες. Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα πια δεν γύρισε απλώς σελίδα ή κεφάλαιο, άλλαξε βιβλίο. Η διεθνής επενδυτική κοινότητα περιβάλλει πλέον την Ελλάδα με εμπιστοσύνη. Τα spreads συνεχίζουν να πέφτουν. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Τα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο 6% στο 10ετές ομόλογο. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη», πρόσθεσε.

Σήμερα μετά τη νέα επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου επανέλαβε ότι δεν μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το θέμα κι αρκέστηκε να δηλώσει ότι μίλησε με τους δύο αρχηγούς για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επόμενη εβδομάδα θα είναι αυτή που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού και πηγές διεθνών πρακτορείων οριοθετούν ως πιθανότερη ημερομηνία την προσεχή Παρασκευή.

Χθες δημοσίευμα των Financial Times ανέφερε ως πιθανό το σενάριο να δανειστεί η χώρα ακόμα και με επιτόκιο 4,5% σε περίπτωση 5ετούς έκδοσης, ενώ η Morgan Stanley σε ανάλυσή της μιλούσε για επιτόκιο της τάξης του 5,3% και του 4,2% σε ενδεχόμενη έκδοση 3ετούς διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v