ΧΑ: Τι "δείχνουν" τα ίδια κεφάλαια για 28 εταιρίες

Ποιοι εισηγμένοι όμιλοι παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Δύσκολες οι κινήσεις όταν καταγράφονται και ζημιές. Καλύτερες οι προοπτικές όταν η εταιρία σημειώνει λειτουργικά κέρδη. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Τι δείχνουν τα ίδια κεφάλαια για 28 εταιρίες

Με σημείο αναφοράς τις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες που ολοκληρώνουν χρήση στις 31/12 και σύμφωνα με στοιχεία της Merit ΑΧΕΠΕΥ, 28 εισηγμένες εταιρείες (από τον ενοποιημένο ισολογισμό) έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια μετόχων εταιρείας (Α), ενώ με βάση το κλείσιμο της Παρασκευής 4 Απριλίου, 110 εταιρείες διαπραγματευόντουσαν χαμηλότερα από το σύνολο ιδίων κεφαλαίων, μετόχων εταιρείας (Α).

Οι εισηγμένες που παρουσιάζουν αρνητική καθαρή θέση χρήζουν άμεσα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Σε περιπτώσεις όπου η αρνητική καθαρή θέση συνοδεύεται από την παρουσία υψηλών ζημιών τα περιθώρια επιλογών είναι περιορισμένα και απαιτούνται πιο σύνθετες κινήσεις που θα μετατρέψουν ενδεχομένως και ένα μέρος του δανεισμού σε καθαρή θέση προκειμένου οι εταιρείες να περιορίσουν το χρηματοοικονομικό κόστος και να αποκτήσουν κάποια επάρκεια κεφαλαίων.

Ειδικά για όσες έχουν κάποιο ικανοποιητικό τζίρο και θετικά λειτουργικά αποτελέσματα ακόμα, δεν έχει σημάνει η "λήξη του παιχνιδιού" καθώς οι "δανειστές" μπορούν να δώσουν μια ευκαιρία που θα αποτρέψει κάποια μεγαλύτερη ζημιά στην έκθεση που έχουν αναλάβει

Σημειώνεται ότι από τις εταιρίες του παρατιθέμενου πίνακα μόνο η Dionic δεν βρίσκεται στην κατηγορία της "επιτήρησης"

.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v